3D Gaming Friday

Op vrijdag 4 juni 2010 waren we uitgenodigd op het 3D Gaming Friday evenement op het kantoor van Sony Computer Entertainment Benelux in Brussel. Zoals de naam al doet vermoeden, werd dit gebeuren georganiseerd om de eerste 3D games te ontdekken.

Eerst en vooral was er een persmededeling van Sony waarin de eerste 3D games werden aangekondigd. Zo werd er verteld dat binnenkort Super Stardust HD, Wipeout HD en Pain een patch zullen krijgen, waardoor de spellen van 2D naar 3D geconverteerd zullen worden. Bij Pain is dit wel slechts het geval voor een drietal levels. Verder zal er een demo verschijnen van Motorstorm: Pacific Rift waarin je één level kan spelen in 3D. Later zullen nog meerdere spellen van een 3D patch worden voorzien.

Voor deze games in 3D te kunnen spelen zal je wel een 3D ready televisietoestel moeten hebben. Daarnaast moet je een bril en een conversion kit aanschaffen. Voorlopig zit dat dus allemaal nog apart, maar binnenkort zal dit ook als bundel te koop zijn. Bij de full 3D televisies zal die conversion kit zijn ingebouwd. Uiteraard heb je dan wel nog steeds een 3D bril nodig. De bril zelf bevat een dunne ronde batterij. Het is niet mogelijk om je bril aan de PlayStation 3 op te laden. Je kan de 3D bril wel in- en uitschakelen om batterij te sparen als je hem niet gebruikt. De 3D bril zorgt voor een active shutter effect. Dit wil zeggen dat de bril eigenlijk beide ogen heel snel om beurten afwisselend afsluit. Dit wordt je helemaal niet gewaar, je ziet enkel het 3D effect. Voorlopig is er één type bril verkrijgbaar van Sony, maar weldra volgen meerdere types en kleuren. Aangezien er al verschillende merken een 3D televisie op de markt brengen, is het goed om te weten dat de brillen merkgebonden zijn. Als je een Sony TV hebt zal je ook een 3D bril van Sony moeten gebruiken. Als je met die bril naar bijvoorbeeld een Samsung 3D scherm zou kijken dan werkt dat effect niet.

Sony zelf gaat tegen het einde van het fiscale jaar vier volledig nieuwe spellen in 3D uitbrengen. Dit is dus tegen het einde van maart. Welke spellen dit gaan zijn is nog niet verklapt. Hopelijk volgt hierover wel wat informatie op de E3. Of er ook al 3D spellen zullen verschijnen die door third-party bedrijven ontwikkeld worden, is nog onbekend. Op de E3 beurs zal er goed nieuws zijn in verband met Move en 3D. Hoogst waarschijnlijk zullen ze dan bekend maken dat deze twee technologie√ęn samen kunnen werken. De PlayStation 3 is overigens al helemaal klaar voor 3D games af te spelen. Om een Blu-Ray in 3D te kunnen bekijken zal je moeten wachten tot september, dan komt immers een nieuwe firmware die dit mogelijk zal maken.

Na de mededelingen mochten we zelf aan de slag gaan met Wipeout HD in 3D. Doordat zo een bril geen gekleurde glazen heeft werkt het meteen een stuk beter dan die plastieke brilletjes op een huidige TV. Vooral het dieptezicht valt meteen op. Daarnaast blijven de graphics er zeer scherp uitzien. Wat wel meteen opviel bij Wipeout was het feit dat de HUD niet in 3D werd weergegeven. Hierdoor leek die een beetje voor de rest van het beeld te hangen. De bril zelf is ook fijn licht en comfortabel om te dragen. Wie een gewone bril heeft kan deze 3D bril daar gewoon overheen dragen, daarvoor is hij groot genoeg en je hebt geen last van reflecties tussen de twee glazen. Wipeout spelen in 3D viel dus al heel goed mee. Het ziet er goed uit en je krijgt nog meer het snelheidsgevoel overgedragen. Alleen bij snelle heen en weer bewegingen, zoals bij een botsing, was het soms moeilijk om volgen. Wij waren alvast benieuwd naar meer.

En dat kregen we ook. Helaas niet in de vorm van speelbare games. Wat we wel kregen te zien waren enkele indrukwekkende trailers. Het begon met enkele natuurbeelden over de vissen in de zee, dit was overigens geen game. Bij de trailer van Killzone 2 volgden we een kogel die werd afgeschoten. Dat zag er erg knap uit. Killzone 2 zal dus ook een 3D patch gaan krijgen. Toen was het tijd voor een kort maar krachtig filmpje van Gran Turismo 5. Wat ziet een Ferrari bolide er in 3D toch schitterend uit. Ook de cockpit view was adembenemend. Een andere racer die we konden zien was Motorstorm: Pacific Rift. Hierbij vond ik het 3D gebeuren wat minder effect hebben. Met Major League Baseball kregen we ook een sportspel voor de kiezen. Nog nooit heeft het publiek er zo mooi en levendig uitgezien als in deze trailer. De bal zelf leek regelmatig uit de TV te vliegen. Uiteindelijk volgde dan nog een trailer van Stardust HD en Eyepet. Tenslotte nog een verrassing. In het laatste filmpje werd immers duidelijk dat ook het XMB menu en zelfs de PlayStation Store in 3D worden weergegeven. In de store zie je dan heel duidelijk welk item dat je geselecteerd hebt. Dat item komt immers een stukje naar voren.

3D mag dan nog wel in zijn kinderschoenen staan, wat we vandaag te zien kregen belooft in ieder geval toch al veel goeds. Het geeft toch wel echt een meerwaarde aan een spel. Dat je een dure 3D televisie en bril nodig hebt zal voor veel gamers toch wel een struikelblok gaan worden. Op de E3 die volgende week plaats vindt, mogen we ons alvast verwachten aan een berg informatie over dit 3D gebeuren. Onder andere enkele datums, prijzen en nieuwe spellen zullen worden onthuld. Binnenkort weten we dus weer iets meer over 3D gaming. Wij waren alvast onder de indruk van wat we vandaag hebben gezien.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner