hotness 0
News

Column: De Nintendo Wii is nooit geworden wat er van verwacht werd

Gepost door

Schrik niet wanneer je deze titel leest. Verwachtingen worden altijd geschept wanneer bedrijven uitspraken doen over hun nieuwste producten. Het leuke van verwachtingen is echter dat die bij iedereen anders zijn, maar als een bedrijf slim is, moet het in sommige gevallen de verwachtingen een beetje temperen. Nintendo deed dat niet, toen het in 2005 met veel bombarie de Nintendo Revolution aankondigde. Deze revolutionaire console (de Nintendo Wii dus) zou alles doen veranderen, maar achteraf zit ik nog steeds het liefst achter een spelcomputer met ouderwetse knoppenbesturing.

Oké, ik zal toegeven dat ik me wel erg had laten meeslepen in de hype rondom de Nintendo Wii destijds. Het klonk allemaal zo logisch: schieten door simpelweg te richten, tennissen door simpelweg te slaan, racen door simpelweg je controller te kantelen en vissen door simpelweg je controller als een hengel vast te houden. Nu zijn er best wel wat games uitgekomen waarbij de besturing gewoon prima werkte, maar bij het gros van de spellen was wel iets frustrerend aan de besturing.

Maar ligt het wel echt aan de besturing? Dat is iets dat nog steeds vaak in mijn hoofd rondspookt, want er zijn genoeg games die zich prima lieten besturen, maar toch op de één of de andere manier niet aantrekkelijk genoeg waren om voor de Nintendo Wii aan te schaffen. Daarbij heb ik het vooral over de third party games die voor alle drie de consoles uitkomen.

Nintendo zegt altijd dat gameplay het belangrijkste is om plezier te maken met het spel. In een wereld dat Nintendo de enige ontwikkelaar zou zijn geweest, zou dat kloppen als een bus, want ik moet het bedrijf nageven dat ze gewoon de leukste spelletjes maken, zonder daarbij de beste graphics te hebben. Maar kijk je naar games als Call of Duty, FIFA, Need for Speed en noem ze allemaal maar op, dan zul je toch vaak voor de PlayStation 3 of Xbox 360 kiezen.

Dat komt omdat Nintendo maar op één paard gewed heeft, namelijk de gameplay door middel van de nieuwe besturing. Leuk en aardig als het goed werkt en ook leuk voor de exclusieve Nintendo titels, maar als je bij de concurrenten kijkt, dan zie je dat de consoles veel meer te bieden hebben.Waarom speel ik bijvoorbeeld FIFA en Call of Duty op de PlayStation 3 en niet op de Nintendo Wii? Het ziet er veel beter uit en daardoor veel realistischer en bovendien bieden deze games veel en veel meer mogelijkheden online, vooral omdat Nintendo’s console online totaal niet gebruiksvriendelijk is, maar het meest pijnlijke is dat de besturing bij die games gewoon beter werkt.

Aan het einde van het jaar komt de Nintendo Wii U uit en ik houd mijn hart vast. Nintendo roept dat de graphics van de PlayStation 3 en Xbox 360 geëvenaard gaan worden, maar geruchten laten ons geloven dat dit niet eens het geval zal zijn. Maar in beide gevallen weet je dat je de nieuwe consoles van de concurrentie deze graphics gaan overtreffen. Daar is de achterstand voor Nintendo dus alweer. Dan is nog de vraag hoe de nieuwe besturing van de Wii U gaat werken en belangrijker nog, of Nintendo de online functies van de console dit keer wel goed op orde gaat hebben. Ik ben nu enorm sceptisch, nadat ik de vorige keer van de daken af schreeuwde dat de Wii de bom zou worden. Hopelijk heb ik het dit keer opnieuw niet bij het rechte eind.

0 reacties op "Column: De Nintendo Wii is nooit geworden wat er van verwacht werd"