hotness 0
News

Column: De trophy- en achievement-slet

Gepost door



Het zijn begrippen geworden binnen de gamewereld. De trophy- en achievement-sletten zijn niet meer weg te slaan uit de omgeving van menig gamer. De gamers die alles doen om dat ene geluidje uit hun boxen te horen knallen. De gamers die uren achter hun console zitten om die ene beloning te verdienen. De vraag is natuurlijk: waarom doet menig gamer zichzelf dit aan?

Goede vraag al zeg ik het zelf. Ik ben er namelijk ook zo één. Wellicht iets minder dan de harde kern, maar als ik iets omslachtigs moet doen om een beloning te halen, dan schroom ik niet om dit ook uit te voeren. Regelmatig heb ik mijzelf hierbij afgevraagd waarom ik dit doe. Bij het behalen bijvoorbeeld veel trophies staat er namelijk geen beloning op me te wachten. Geen gratis content, geen gratis euro’s die ik in de PlayStation Store mag besteden, helemaal niks.

Na urenlang nadenken ben ik tot twee redenen gekomen waarom iemand zoveel moeite zou doen om trophies en achievements te verdienen. De eerste reden heeft alles te maken met een prestigestrijd. Jij wil een hoger niveau behalen dan je vrienden, aangezien je anders als de Noob van de groep wordt gezien en je een reden hebt om de anderen te zieken. Diegene die de meeste trophies en achievements heeft behaald is dan vanzelfsprekend de held. Toch zit er een keerzijde aan de medaille. Als jij namelijk de meeste beloningen hebt behaald, dan duidt dat er vaak op dat jij het meeste hebt gegamed. Vrienden hebben hierdoor alle gelegenheid je uit te maken voor verslaafde en no-lifer, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

De tweede reden voor het behalen van trophies en achievements is een meer economische reden. Jij wilt namelijk je zuurverdiende centen uit een spel halen wat je gekocht hebt. Trophies en achievements zijn hier bij uitstek voor geschikt. Heb jij namelijk alle trophies of achievements gehaald voor een spel, dan betekent dat doorgaans dat je alle mogelijke collectibles hebt gehaald en het spel op alle niveaus hebt weten uit te spelen. Je kunt dus wel stellen dat je alle mogelijke dingen in een spel hebt gedaan wanneer je alle beloningen hebt binnengesleept. Dit kan dus als een bevestiging worden gezien van het volledig benutten van je centen. Hierdoor kan je met een gerust hart je spel verkopen of bij je verzameling zetten, om vervolgens het volgende spel kapot te spelen.

De groep trophy- en achievement-sletten groeit gestaag, maar gelukkig is het grootste gedeelte van de gamewereld nog goed bij zijn hoofd. Lang niet iedereen heeft veel trophies of achievements, terwijl deze wel een waslijst aan spellen heeft afgewerkt. Mocht je dus de volgende keer dat je online gaat iemand zien van een enorm hoog level, hink dan even op twee gedachte. Adoreer hem of haar omdat hij een fantastische hardcore gamer is, maar lach toch ook even in je vuistje omdat je zojuist een no-lifer hebt ontmoet.

0 reacties op "Column: De trophy- en achievement-slet "