Column: Microsoft, waar ben je mee bezig?

De PlayStation 4 en Xbox One liggen in het verschiet. Heel de wereld kijkt uit naar de consoles. Ze willen de apparaten zo snel mogelijk in de huiskamer hebben om vervolgens nachten achter elkaar door te halen. Iedereen verheugde zich direct na de aankondiging van de consoles op de games, die weer een nieuwe standaard zullen zetten. Nieuwe grafische pracht, kwaliteit van de bovenste plank. Vlak na de aankondiging van beide consoles kon ik mij uiteraard ook verheugen op bovenstaande vooruitzichten, maar daarboven, torenhoog uitstekend boven de rest van de verlangens, stond iets anders. Het vooruitzicht van het moddergooien tussen Microsoft en Sony.

Ja, daar kan ik nu naar uitkijken! Moddergooien naar elkaar, maanden lang. Allerlei drogredenen aandragen om aan te kaarten dat onze console ‘toch echt wel de beste op de markt is’. Het begon al vrij snel nadat Microsoft haar hele beleid uit de doeken had gedaan. Sony zag dat de wereld het DRM-beleid verafschuwde. Daar speelde het bedrijf maar al te graag op in. Tijdens de E3 lieten de topmannen van Sony geen spaan heel van de directe concurrent. Onder luid gejuich schudden de mannen gemakkelijke grapjes uit de mouw. Goedkoop? Wellicht, maar grappig was het zeker. Er is immers geen beter vermaak dan leedvermaak.

Microsoft liet zich als een mak lammetje naar de slachtbank leiden, maar net op het moment dat de gehaktmolen bereikt werd, bedacht het een ingenieus plan. Laten we alles wat de consumenten niet bevalt terugdraaien! De gehaktmolen hield plotsklaps op met werken, om vervolgens twee keer zo hard te gaan draaien. Een beleid met trots presenteren, om het vervolgens weer terug te trekken, getuigd niet bepaald van standvastigheid, of wel? Natuurlijk droeg Microsoft als argument voor deze drastische koerswijziging aan dat de het naar de consument had geluisterd. Was er dan niemand binnen de muren van Microsofts kantoor die kon voorzien dat het beleid niet met gejuich zou worden ontvangen? Het opleggen van een stapel aan restricties lijkt mij immers niet de ideale manier om gamers te paaien.

Gaat Sony dan helemaal vrijuit? Nee. PlayStation Network is al sinds haar geboorte minder stabiel dan Xbox Live. Door het PlayStation Network gratis te houden, had het bedrijf altijd een stok achter de deur. Een prima, gratis service. Betalen om online te kunnen gamen, dat gaat toch nergens over? Inmiddels vraagt datzelfde bedrijf aan consumenten om ook voor online gamen in de buidel te tasten. Waarom is daar geen onrust door ontstaan? Omdat Microsoft bij zoveel gamers al zo had afgedaan, dat dit wel geslikt werd. Daarnaast wist Sony het prachtig te verbloemen in het alom bekende PlayStation Plus-jasje. Het is waar, je krijgt er een hoop voor terug, maar het blijft een vaste last.

Het moddergooien heeft inmiddels een hoogtepunt bereikt. Het enige probleem is dat Sony inmiddels met stenen gooit en Microsoft zich verweerd met het werpen van pingpongballetjes. Het heeft ook weinig argumenten aan te dragen. Alleen een uitmuntende line-up kan de Xbox One nog gloriedagen bezorgen. De tussenstand tussen beide consoles is wellicht wel het beste uit te drukken in de naam die zij met zich meedragen: 4 tegen 1.

 

Reacties

Dennis van der Beek op Zondag 15 september 2013 om 12:21

Wat gaat dat PlayStation Plus per maand kosten?

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Zondag 15 september 2013 om 16:05

Een jaarabonnement zal je rond de €60,- gaan kosten.

gothnick91 op Zondag 15 september 2013 om 22:25

Hetzelfde dus als een xbox live gold account voor een jaar. Bij PlayStation Plus krijg je wel veel gratis games aangeboden om te downloaden dus dat geld heb je er zeer snel uit ^^

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties

Games Headliner