hotness 0
News

Column: Shoppen voor games

Gepost door

Wanneer je een hobby wilt beginnen, horen daar altijd vele attributen bij. Als je jezelf wil ontpoppen tot gamer is dat niet anders. Ten eerste moet je op zoek gaan naar de console die bij je past. Als je deze dure aankoop eenmaal hebt gedaan, is het spelplezier niet ver meer af. Een keuze uit een ruim aanbod aan games in ongeveer elke speelgoed- of elektronicazaak maken dat je snel aan het gamen kan slagen. Jammer genoeg zijn ook games niet meteen de goedkoopste aankopen.

Telkens wanneer je vroeger twijfelde om een game te kopen, ging je naar de lokale videotheek. Sinds de afschaffing van het huren van games, wordt het al een pak moeilijker om de juiste beslissingen te maken. De reden waarom ze dit verbod hebben toegelaten is voor mij nog altijd een groot vraagteken. Een game laat toch zijn ware aard zien als je het spel in een afgewerkte versie kan spelen. Zeker nu met de nieuwste generatie consoles, waar het mogelijk is vele demo’s te downloaden. Deze demo’s zijn vaak veel te kort om een goed beeld te vormen van de volledige game. Vaak zitten er ook nog vele mankementen in, waardoor het goed mogelijk is dat je een (sub)topper links laat liggen vanwege zijn slechte demo.

Voor games met een vrij korte spelduur kan ik er nog wel inkomen dat deze ontwikkelaars tegen de verhuring zijn. Uiteindelijk is dit toch ook nadelig voor de winkels die deze games verkopen. Wanneer de consument geen idee heeft over de game, gaat hij zijn aankoop uitstellen of eerder niet kopen. Met gevolg dat enkel nog de toppers worden verkocht en de onbekende pareltjes nooit het leeslicht van een console zullen zien. Naast het nadelige effect voor de winkels, is dit natuurlijk ook nefast voor de uitgevers. Geen hoge verkoopcijfers, zeker in tijden van crisis, betekent geen nieuwe kans voor ontwikkelaars. Wat dan weer leidt tot werkloosheid.

Vele gamers proberen dan ook om zo goedkoop mogelijk aan hun spelvoer te komen. Dit is ook vrij logisch, aangezien de meesten nog schoolgaand zijn, hebben ze het niet al te breed. Tegenwoordig zijn er al heel wat mogelijkheden opgedoken om voordelig te shoppen. Kijk maar naar de vele tweedehandssites die de laatste jaren het Internet verrijkt hebben. Zelfs wanneer je naar allerhande gamefora gaat, vind je wel een ‘buy&sell’-sectie. Tweedehands lijkt het moderne nieuw te zijn. Dit zorgt er natuurlijk voor dat uitgevers de winsten van verkochte games mislopen en dat de winkels ook geen geld meer opstrijken.

Naast het nearly-new concept, is er ook nog het buitenland dat redding kan brengen. Sites zoals Shopto.co.uk en Amazon.com bieden vele games aan spotprijzen aan dat je gek zou zijn om nog iets te kopen bij de lokale gameboer. Deze prijzen zijn natuurlijk ook te danken aan de lagere koersen van de Engelse pond en Amerikaanse dollar. Ook hebben zij het voordeel dat ze geen kosten hebben voor een gebouw of personeel en al de zaken die horen bij een winkel.

Het lijkt er op dat elektronisch shoppen de toekomst gaat kleuren. Elke consument gaat immers op zoek naar de laagste prijs. Of het nu tweedehands of uit het buitenland komt, maakt voor velen weinig uit. Toch blijft het jammer dat het verbod op verhuren van games is ingevoerd. Al wordt dit sterk verzacht door de zachte prijzen die tegenwoordig gehanteerd worden. De grootste verliezers zijn de fysieke winkels die ons land rijk is. Een online sectie voor hen zou ook niet de oplossing zijn, aangezien de kosten blijven en de euro geen voordeel voor de Belgische consument oplevert. 

0 reacties op "Column: Shoppen voor games"