hotness 15
Kazuma Kiryu Cover
News

Column: Te sterk om te sterven

Hoe een videogame-icoon aan zijn eind kan komen

Gepost door

Toen ik eerder dit jaar het voorrecht had om Like a Dragon: Infinite Wealth te mogen recenseren, baalde ik ergens als een stekker. Een belangrijk moment in het spel dat een enorme indruk op mij had gemaakt, kwam te laat en was té cruciaal om het terug te laten komen in de review. Toch wilde ik mijn gedachten erover kwijt en daarom beloofde ik er een column aan te wijden. Zie hier: een column over Kazuma Kiryu.

De Dragon of Dojima behoeft geen introductie meer. Als de hoofdrolspeler van acht games, een belangrijk karakter in een negende en met een gedeelde hoofdrol in Infinite Wealth heeft hij een rijke historie en trouwe schare fans. Laat hem daar nou net het probleem in zitten.

In de wereld van Like a Dragon wordt Kiryu een legendarische yakuza genoemd. Hij was ooit hoofd van de belangrijkste yakuza-familie, heeft meerdere grote incidenten eigenhandig opgelost en heeft gevochten met en gewonnen van meerdere andere yakuza wiens status als legendarisch kan worden beschreven. Yakuza 2 eindigde al met een climactisch gevecht bovenop een wolkenkrabber met een andere ‘’draak’’ die in zijn eentje Japan op stelten had kunnen zetten. En keer op keer moest men daarna de druk verder opvoeren, hetgeen een hoogtepunt bereikte in Yakuza 6: A Song of Life, toen hij verwikkeld raakte in een politiek complot.

Kazuma Kiryu

The man! The Legend!

Een conflict van die schaal ga je niet makkelijk meer kunnen overtreffen en zou ook niet meer realistisch zijn. Hoewel Kiryu een rasechte held met een hart van goud is, is hij ook niet jonger geworden door de serie heen. Zijn geadopteerde dochter is ondertussen oud genoeg geworden om zelf kinderen te krijgen! Hem zomaar met pensioen laten gaan is echter ook niet bepaalt een reële optie. Daarom moest hij sterven om plaats te maken voor een nieuwe held. Soort van…

Na alles wat er was gebeurd, kon Ryu Ga Gotuko moeilijk de Dragon of Dojima omleggen met een kogel. Fans zouden het niet tolereren en met hoe hij is neergezet in de serie, zou het ook de geloofwaardigheid van zijn eerdere prestaties aantasten. De legende van Kazuma Kiryu is een serie van fantastische games, maar ook een strop rondom de creatieve vrijheid van de ontwikkelaar. Een dilemma zonder een makkelijk antwoord, maar welke is opgelost in Infinite Wealth.

Kazuma Kiryu

Een menselijk einde

Zoals gezegd was onze held te ‘’sterk’’ geworden om te doden met conventionele middelen. Daarom is het ironisch en bijzonder dat ze de meest menselijke manier hebben gevonden om hem gelijk te trekken met de nieuwe cast van Ichiban: kanker. Ergens tussen Gaiden en Infinite Wealth heeft Kiryu een kankerdiagnose gekregen doordat hij in contact is gekomen met radioactief afval. Zijn behandeling is gestaakt en hoewel hij niet aan bed gekluisterd is, wordt hij door Infinite Wealth heen zwakker en zwakker, waardoor hij zijn sterfelijkheid onder ogen moet komen. Dit is de arc die ik niet kon bespreken in de review.

Wanneer de wegen van Kasuga en Kiryu zich scheiden en de tweede terugkeert naar Japan, is het criminele plot nog niet verijdeld. Kiryu is weer thuis omdat het daar ook borrelt en hij zijn neus niet uit de problemen kan houden. Tegelijkertijd komt zijn conditie ook meer op de voorgrond te staan. Al jaren en games lang heeft hij alles gedaan om de mensen om zich heen gelukkig te maken en te beschermen, waarbij hij zichzelf keer op keer wegcijferde. Nu, met het eind in zicht, is het tijd om zichzelf eens voorop te stellen en vrede te maken met dingen die zijn blijven liggen. Wat volgt zijn avonturen in Yokohama en Kamurocho, die zijn groep naar locaties uit het verleden brengt. Het is een eerbetoon aan de rijke historie van Kazuma Kiryu, het verschil dat hij in deze wereld heeft gemaakt en een eind van verhaallijnen die werden opengelaten in eerdere games. Meer dan dat is het een afscheidstour; een greatest hits van Kazuma Kiryu waarin wij als spelers worden meegenomen door zijn herinneringen, avonturen en gevoelens, zelfs van spin-offs als Dead Souls en Isshin!

Kiryu-san is een held van ongekende proporties die niet zomaar aan zijn eind kan komen en dat doet hij ook niet. Aan het einde van Infinite Wealth is hij verre van gezond, maar in leven en wordt geïnsinueerd dat hij een adviserende rol gaat spelen bij toekomstige gebeurtenissen. Hij zou dan niet overlijden, maar wel afstand nemen van de spotlights, waardoor hij in zekere zin is gestorven als de hoofdpersoon van de franchise. Ik wil hem niet laten gaan, maar op de manier dat het nu is aangepakt, kan ik hem wel zonder protest loslaten. Zolang ik hem maar wel ga zien in de volgende game, want zelfs met kanker is hij nog te sterk om te sterven.

0 reacties op "Column: Te sterk om te sterven"