Column: Wil de echte PlayStation held opstaan?

Sony draait al een flink aantal jaartjes mee. Inmiddels heeft het bedrijf al vijf baby’s op de wereld gebracht en is het reeds in verwachting van een zesde kind. De decennia aan plezier hebben vele virtuele helden voortgebracht. Elk tijdperk had zo zijn eigen iconen. Of het nu een realistisch of onrealistisch personage betrof, alles werd geaccepteerd. Maar waar zijn de echte helden gebleven?

Sony en co. hebben in de loop der jaren vele personages ontwikkeld. Het begon allemaal bij de PSOne, waar helden als Crash Bandicoot en Spyro uit de hoge hoed werden getoverd. Stuk voor stuk prima helden. Beide helden hielden het meerdere games vol, inclusief spin-offs. Crash Bandicoot van Naughty Dog was uit geen enkele huiskamer weg te denken in zijn strijd tegen het kwade, dat de gehele wereld in één grote parkeerplaats wilde veranderen. IK moet er niet aan denken. Dat is wel de meest verschrikkelijke superschurk actie die ik mij kan bedenken!

Toen kwam Sony’s tweede baby. Deze werd bij het gemeentehuis opgegeven als PlayStation 2. Ook deze baby leverde weer allemaal nieuwe helden op. Jak & Daxter verschenen ten tonele. Wederom met als geestelijke vader Naughty Dog. De twee helden werden bijgestaan door namen als Ratchet & Clank van Insomniac Games en Sly Cooper van Sucker Punch. Allen wisten de harten vande fans te stelen, alhoewel het ene spel wel meer hartjes wist te veroveren dan het anderen. Crash Bandicoot? Tja, goede vraag! Waar is Crash Bandicoot gebleven? En waar is Spyro? Het draakje dat zo goed in koprollen was. Ja, Crash liet zich nog wel even zien, maar was geen schim meer van zijn oude ikke. Als een hevig slachtoffer van plastische chirurgie bewandelde hij kleurrijke werelden, maar het niveau van een paar jaar terug, voordat de plastisch chirurg ingreep, werd nooit en te nimmer benaderd, laat staan bereikt. Nee, zoals de PSOne zijn tijd had uitgediend en plaats moest maken voor een broertje, daar moest ook Crash het onderspit delven. Een held ging verloren.

Sony wipte rustig door. Er kwam een nieuwe baby. Maar wat gek, deze baby beschikte over aanzienlijk minder chromosoompjes dan zijn oudere broers. Pap Sony weigerde de wereld gelijk te geven. Deze baby, genaamd PlayStation Portable, was helemaal niet het ondergeschoven kindje van de familie! Vreemd dat hij één van de weinige was die daar zo over leek te denken. Dit kindje heeft namelijk weinig bereikt waar papa trots op kunnen zijn. Waar zijn de doorgewinterde helden?

Het konijn dat Sony heeft wipte vrolijk door en bracht een nieuwe baby op aarde. PlayStation 3. Het was tijd voor vers bloed! Tijd voor nieuwe helden! En die kwamen er! Naughty Dog wist haar naam waar te maken door wederom een nieuwe held naar buiten te persen. Nathan Drake was zijn naam. Voor het eerst een mens waar gamers zich mee konden identificeren. Maar waar zijn Jak & Daxter dan? Mijn jeugdhelden? Die bleek de smerige, vunzige hond in het bos achtergelaten te hebben. Waarschijjnlijk verslonden door wolven. En waar is Sly Cooper? Verdwenen in het nachtleven van Parijs? Niets werd er meer van hem vernomen. Geheel afgezonderd van de samenleving werd de wasbeer gevonden, waarna een stel genaamd Sanzaru Games besloot het beestje te adopteren. Daarom heeft het binnenkort weer een toneel op om te verschijnen.

Het laatste kind dat verscheen werd PlayStation Vita genoemd. Een baby die verdacht veel leek op zijn broertje PlayStation Portable, maar tegelijkertijd ook weer erg verschilde van zijn jongere kompaan. Het is niet eerlijk om dit kind al af te schrijven, het is er immers pas net! Of er echte helden zullen opstaan is maar de vraag. Voorlopig lijkt dit een lastig verhaal te zijn. Maar welicht, als er een super nanny aan te pas komt, dan kunnen vele deuren zich vanzelf openen.

Met de verwachting van een nieuw kind is het de vraag wat er gaat gebeuren. Is het vaarwel voor Nathan Drake? Is het einde van Ratchet & Clank nu echt in zicht? Zal Kratos nog wel een generatie overleven? De toekomst zal het uit moeten wijzen. Het moge duidelijk zijn dat de helden van Sony doorgaans als gevallen helden mogen worden bestempeld. En het ergste is nog wel dat deze helden vaak door de achterdeur zijn vertrokken. Nee Sony, ik ben jullie voor. Mocht het ooit zover komen dat jullie mijn held Nathan Drake verbannen, dan zal ik hem in ieder geval niet vergeten, daar ik hem elke dag als ik thuiskom eens even goed in de ogen kan kijken. Thuis aan de muur heeft hij zijn plek met verve verdiend. Echte helden laat je namelijk niet in de steek.


 

Volg hoofdredacteur Sander van Genderen op Google+!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner