hotness 0
News

De Ouya, flop of top?

Gepost door

 

Toen ik voor het eerst over de Ouya hoorde, dacht ik onmiddellijk dat het om een grap ging. Een console niet veel groter dan een Rubiks kubus. Ondertussen is de Ouya wereldwijd bekend, zamelde het een enorm bedrag in via Kickstarter en kan men het wereldwijd bestellen. 

We hebben in ieder geval te maken met een slimme organisatie. Het starten van een Kickstarter-project heeft Boxer8 niet alleen een bom geld opgebracht, maar ook naam en faam over de hele wereld. Al gauw bleek dat de interesse voor deze open source video gameconsole enorm was. Op die manier gingen meer en meer mensen ook investeren in het project. Het meeloopeffect kwam vanaf dag één al op gang! Denk nu niet dat ze geen financiële problemen meer kunnen hebben, want bij het introduceren van een nieuwe console komt echt gigantisch veel geld kijken.

 Volgens mij is de sterkte van de Ouya, tegelijkertijd ook een zwakte. Ik heb het daarbij over het aanbod van games. Android heeft dan wel een bijzonder groot aanbod aan games, maar hoeveel daarvan ook aangenaam spelen zullen zijn op de Ouya is mij een vraagteken. Er dient ook op gewezen te worden dat Android slechts één van de vele opties is. Je kan jouw OS naar keuze installeren op dit platform, maar verwacht wordt dat Android de bovenhand zal nemen. In eerste instantie is het belangrijk dat de console goed verkoopt. Hoe meer consoles verkocht worden, hoe groter de interesse bij game-ontwikkelaars. Maar daar zit hem nu net het grote risico. Wanneer gaan mensen de console kopen? Als er interessante games voor zijn. Het is als het ware het kip en ei verhaal waar we hier mee te maken hebben. Bovendien houdt Boxer8 net zoals Apple 30% van iedere verkochte game, wat het alsnog minder interessant maakt voor gameproducers. 

Voor de indie gamers en casual gamers onder ons is de Ouya wel een droom die in werking zal treden. De Tegra 3 processor van NVIDIA moet voorlopig meer dan voldoende zijn voor de meest intensieve Android-games. Daarnaast bevat de compacte console ook nog 1GB werkgeheugen en een bescheiden 8GB opslagruimte. Vanzelfsprekend zal Wi-Fi en Bluetooth ondersteund worden. Ook de controller mogen we niet vergeten, die erg veel weg heeft van de xbox 360-controller. Toch onderscheidt hij zich van de andere controllers door zijn ingebouwde trackpad. Games die per sé touch vereisen, zullen dus geen probleem zijn. Al heb ik daar toch mijn bedenkingen bij, over hoe doelgericht dat zal werken. 

Veel mensen weten ook niet dat veel Android devices via HDMI-kabel in verbinding met TV en een joystick via bluetooth eigenlijk bijzonder dicht in de buurt komen van het Ouya-concept. Waarom de Ouya kopen, als je jouw gsm netjes als console kan gebruiken? Misschien omdat de Ouya makkelijker en efficiënter is en geen al te grote kost vormt. Ook is het mogelijk om tot vier controllers aan te sluiten op jouw console. Voor slechts 100 euro heb je hem al in huis. Maar daarvoor zal je wel nog wat verzendingskosten moeten betalen, want normalerwijze komt de open source console niet in de winkelrekken te liggen. 

 Ten slotte ben ik zelf niet echt aangetrokken tot deze console zoals misschien al gebleken is. Ik heb het meer voor prachtige graphics en talloze opties in een game. Het soort spellen dat Ouya te bieden zal hebben, zou ik hoogstens op de tram of bus spelen. Doe mij maar een computer, een stuk groter, maar ook een stuk krachtiger. Misschien praat ik er over enkele maanden al helemaal anders over, maar momenteel is mijn mening niet zo top! 

0 reacties op "De Ouya, flop of top?"