E3 2014: Wat heeft Microsoft ons te bieden?

De E3 van 2013 zal in het geheugen van Microsoft altijd een nachtmerrie blijven. Na een presentatie over de Xbox One die toch wel redelijk goed was, besloot de gigant bekend te maken dat je altijd online moet zijn en dat je games niet kunt uitlenen aan je vrienden. Het gevolg was dat een enorme groep mensen boos was op Microsoft en de Xbox One een onuitwisbare slechte reputatie kreeg. De E3 van 2014 moet het punt voor Microsoft worden om weer helemaal terug in de race te komen. Wat verwachten wij van de E3-presentatie van Microsoft?

De Xbox One heeft dan wel een slechte reputatie, maar qua verkopen presteert de console toch nog steeds goed. Natuurlijk ligt het apparaat achter op aartsrivaal PlayStation 4, maar met 5 miljoen verscheepte exemplaren is de Xbox One toch wel mooi de op één na snelst verkopende console ooit. Toch wil Microsoft er natuurlijk alles aan doen om weer op hetzelfde niveau te komen als Sony, maar hoe wil het bedrijf dat doen? Games, games en nog eens games.

Microsoft denkt veel klanten weer naar de Xbox One te kunnen lokken door in haar presentatie vooral de focus te leggen op games. Hiermee wil het bedrijf af van haar slechte reputatie dat de Xbox One geen échte console is voor games. Praatjes over welke televisieseries naar de Xbox One komen zullen we daarom waarschijnlijk niet tegen gaan komen, samen met apps of samenwerkingsbanden. Technische praatjes over wat DirectX 12 gaat veranderen voor de Xbox hoeven we gelukkig ook niet te verwachten, dat komt op een later tijdstip wel. De kans dat Smartglass een tijdje besproken gaat worden bestaat daarentegen wel.

De line-up aan games die getoond gaat worden tijdens de E3 bestaat uit zowel onaangekondigde titels als aangekondigde titels. Van enkele spellen weten we al dat we er een trailer of gameplay van kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan Halo 5: Guardians, waarvan we hopelijk een demo gaan zien, en anders de eerste trailer. Daarnaast heeft Insomniac Games al eerder bekendgemaakt dat Sunset Overdrive uitgebreid getoond gaat worden. Als kers op de taart gaan we zo goed als zeker de eerste beelden zien van Forza Horizon 2, waarvan we tot nu toe enkel wat screenshots hebben mogen bekijken.

Tot zover de zekerheden, nu komen we bij het leuke gedeelte: de voorspellingen. Microsoft heeft er al meerdere malen naar gehint dat ze graag de multiplayer van Halo 2 naar de Xbox One willen brengen, dus ik zet mijn geld in op een aankondiging van Halo 2: Anniversary. Maar hoe zit het dan met de zogenaamde Master Chief Collection, welke de singleplayer van Halo 1, 2, 3 en 4 bevat? De kans bestaat natuurlijk dat die samen met Halo 2: Anniversary onthuld gaat worden, maar die kans is in ieder geval kleiner dan een remake van het tweede deel van Halo. Het zou wel een logische zet zijn om een remake te maken van de singleplayer met Master Chief, aangezien natuurlijk niet iedereen de oude games heeft gespeeld en een remake een perfecte manier is om mensen te introduceren in het verhaal als voorbereiding op Halo 5: Guardians.

De nieuwe Xbox baas Phil Spencer liet eerder al weten dat hij graag oude IP’s weer tot leven wil brengen. Een Crackdown 3 zou daarom zomaar eens op de planning kunnen staan, al zeggen enkele insiders het tegendeel. Verder blijven eventuele titels voor dit onderdeel puur giswerk, waardoor ik me hier niet al te veel aan ga wagen. Maar je kunt zeker wel een titel verwachten die je eigenlijk niet verwachtte.

Al eerder aangekondigde games zullen natuurlijk ook een plek krijgen op het podium. Zo lijkt een langverwachte trailer van Fable Legends een grote kans te hebben om getoond te worden. Misschien horen we eindelijk weer eens iets van D4, de episodische Xbox One exclusive waarvan we na de aankondiging eigenlijk maar weinig gehoord hebben. Gameplay van Quantum Break hoeven we echter niet te verwachten, aangezien dat spel een uitgebreide onthulling gaat krijgen tijdens Gamescom.

De Kinect heeft hedendaags vooral een reputatie als overbodige luxe. Oké, je kunt er tegen praten en hij logt automatisch in voor je. Waar het de Kinect echter aan ontbreekt is een goede game waar het apparaat een belangrijke rol in speelt. Tot nu toe hebben we Kinect Sports Rival gezien samen met vele andere sportgames, maar niks baanbrekends. Nu Microsoft met een kinectloze bundel komt, wil het bedrijf er toch nog alles aan doen om de consument een Kinect te laten kopen.

Als zij dit willen bereiken, moeten ze met een echte goede Kinect-game komen, en de kans is groot dat ook Microsoft nu doorheeft dat ze dat niet doen door een nieuwe sports game uit te brengen. Wellicht komt Rare deze keer met een game voor de Kinect die wel hoge ogen gaat gooien? Ook andere first-party studio’s zullen hoogstwaarschijnlijk de opdracht gekregen hebben om een game te maken voor het apparaat. Verwacht dus zeker dat er wat tijd wordt besteed aan games voor de Kinect.

Naast de Kinect is er echter nog iets anders waar Microsoft hard aan moet werken: indie-ontwikkelaars. Door erg slecht om te gaan met indie-ontwikkelaars bij de lancering van de Xbox One, neigen steeds meer indiestudio’s om te ontwikkelen voor de PlayStation 4. Om indies weer voor zich te gaan winnen moet Microsoft deze studio’s weer eens in de spotlight zetten, en welke plaats is daar beter geschikt voor dan de E3? Enkele indie-ontwikkelaars die een Xbox One exclusive maken gaan we dus zeker tegenkomen tijdens de presentatie van Microsoft.

Tot nu toe heb je in dit artikel mij nog geen een keer de Xbox 360 horen noemen. Vorig jaar werden er nog even snel drie titels voor de Xbox 360 aangekondigd tijdens de E3-presentatie, maar de kans dat dat ook dit jaar gebeurt is erg klein. Er is wel zeker een mogelijkheid dat er een titel getoond gaat worden voor de Xbox 360, echter zal het hier hoogstwaarschijnlijk om een game gaan die op de Xbox One en Xbox 360 verschijnt, zoals Forza Horizon 2. Een grote exclusive voor de Xbox 360, daarvoor hoef je de stream echt niet kijken.

Microsoft zal tijdens haar conferentie vooral gaan focussen op Xbox One exclusives, maar de kans dat ook third-party ontwikkelaars een podiumplek krijgen is groot. Meestal komt Activision aanzetten met de nieuwe Call of Duty. Bovendien kunnen uitgevers als EA en Ubisoft eventjes het podium in beslag nemen. Battlefield: Hardline die getoond gaat worden of exclusieve content van een Ubisoft-game voor de Xbox, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Er zijn dus erg veel mogelijke titels die Microsoft gaat aankondigen tijdens haar presentatie. Enkele games hoef je echter niet te verwachten. Zo hopen veel mensen op een trailer voor de nieuwe Gears of War, maar dat spel is slechts een paar maanden in ontwikkeling. Die game kun je eerder verwachten op de E3 van volgend jaar. Ook gaan er veel geruchten dat Fallout 4 tijdens de E3-presentatie van Microsoft onthuld gaat worden. Echter heeft Bethesda al eerder aangegeven dat zij deze titel niet gaan aankondigen tijdens de E3. Toch zal dit zeker de pret niet gaan drukken. Microsoft gaat ongetwijfeld erg goede games tonen tijdens de E3. Hierdoor kunnen wij niks anders dan enthousiast zijn voor 9 juni. GameQuarter zal dan ook live verslag uitbrengen van de persconferentie.

Benieuwd wat Sony te bieden heeft? Klik dan hier!

 

Discord

Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner