E3 2014: Wat heeft Sony ons te bieden?Na een uiterst succesvolle E3 show vorig jaar is het vertrouwen bij Sony groot. Het Japanse bedrijf heeft een aanzienlijke voorsprong opgebouwd met de PlayStation 4 ten opzichte van de Xbox One van aartsrivaal Microsoft. Laatstgenoemde zal echter alles op alles zetten om deze achterstand in te lopen, zoals eerder al op GameQuarter te lezen was. Maar wat voor troeven heeft Sony achter de hand om Microsoft wederom de loef af te steken?


Sony deed het vorig jaar uiterst slim door in te spelen op de Xbox One. Enkele belangrijke details, zoals het DRM-beleid, vielen namelijk niet in goede aarde bij menig gamer, waar Sony gretig gebruik van maakte. Het bedrijf liet het niet na om op alle mogelijke vlakken grappen te maken over de Xbox One. Grappen die destijds meer dan gewaardeerd werden. Microsoft heeft echter het beleid aangepast en heeft met het onthullen van een Xbox One zonder Kinect duidelijk gemaakt dat de Xbox One wel degelijk dé console is om op te gamen. Simpele grapjes maken over Microsoft zal dan ook niet zo makkelijk gaan als vorig jaar.


Opvallend genoeg heeft Sony echter wel weer het voordeel verworven om als laatste een persconferentie te geven. Weliswaar heeft Nintendo vijftien uur later een perspraatje, maar Microsoft is enkele uren eerder dan Sony aan de beurt. Hierdoor heeft Sony alle tijd om op de persconferentie van Microsoft in te spelen en de E3 van 2013 liet ons dus zien dat het daar zeer gedreven in kan zijn. Eerder doken er al geruchten op dat Sony enkele games eventueel achter de hand zou houden wanneer de persconferentie van Microsoft zou tegenvallen. Wat hier van waar is, is natuurlijk maar de vraag.

Maar laten we nu eens puur naar de wapens van Sony kijken. Welke troeven heeft het bedrijf achter de hand. Met Uncharted 4 heeft Sony een absolute topgame in de maak. Naughty Dog stelde immers nooit teleur en de eerste volwaardige trailer van Uncharted 4 voor de PlayStation 4 zal dan ook om te smullen zijn. Een verrassing is het niet te noemen, waardoor een schokeffect mogelijk uit zal blijven. Daarnaast zou Naughty Dog wel eens meer kunnen tonen van The Last of Us op de PlayStation 4. De versie in 1080p en 60 frames per seconde werd nooit echt goed getoond. Verder zou Naughty Dog nog bezig zijn met een volledig ander project voor de PlayStation 4, maar de kans dat deze wordt getoond lijkt nihil.

Uncharted lijkt echter niet de enige bekende franchise te zijn die zijn opwachting zal maken tijdens de show. Santa Monica Studios teasede ons eerder al met een tweet waaruit bleek dat Kratos toch wel overduidelijk op de E3 aanwezig zou zijn. Het gaat Santa Monica Studios de afgelopen tijd echter niet voor de wind met onder andere een geannuleerde IP, waardoor een gloednieuwe God of War (naar alle waarschijnlijkheid God of War IV), onwaarschijnlijk lijkt. Een teaser is echter zo gemaakt en dat zou dan wel eens kunnen gaan gebeuren. Eerder dook het gerucht op dat de PS3-exclusive God of War: Ascension naar de PlayStation 4 zou komen, maar hier lijkt de community in ieder geval niet op te wachten.Van het grauwe God of War gaan we over naar het vrolijke LittleBigPlanet. Ontwikkelaar Media Molecule heeft al even niets van zich laten horen en de geruchtenmolen rondom een gloednieuwe franchise werd flink aan het werk gezet. De ontwikkelaar werd zelfs gelinkt aan enkele trademarks die Sony onlangs registreerde. Media Molecule liet echter op Twitter weten niets voor de E3 van 2014 in petto te hebben. Hiermee doet de studio dan ook afstand van de geruchten die de ronde gaan. Een sterk staaltje liegen of spreekt de creatieve studio de waarheid?

Dan Quantic Dream, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor Heavy Rain en Beyond: Two Souls. Het getalenteerde bedrijf liet vorig jaar een trailer zien van de Dark Sorcerer en lijkt dus wel te weten hoe het met de PlayStation 4 moet werken. Sinds de tech-demo werd het echter angstvallig stil en de vraag is dan ook waar Quantic Dream in vredesnaam mee bezig is. Eerder kwam het gerucht naar buiten dat de titel als troef achter de hand zou worden gehouden. Mocht Microsoft een ijzersterke persconferentie neerzetten, dan moest de game van Quantic Dream deze presentatie doen vergeten. Een hele taak.

Uncharted 4 is overigens niet de enige titel waarvan al bekend is dat deze er aan zit te komen. The Order: 1886 is namelijk ook op weg naar de PlayStation 4 en deze zal dan ook ongetwijfeld getoond worden. De game heeft grafisch flink wat stappen vooruit gezet en lijkt dan ook een veelbelovende titel te gaan worden. Een trailer zal ons wellicht kunnen behagen, maar een echt positief schokeffect zal niet plaatsvinden.Over schokeffecten gesproken, wat dachten jullie van The Last Guardian? De titel heeft inmiddels een soap meegemaakt waar menig televisiemaker jaloers op is, maar lijkt nog altijd niet geannuleerd te zijn. Er werd al geruime tijd niets meer van de game vernomen en de E3 van 2014 is wellicht hét moment om de game opnieuw tot leven te wekken. Of de PlayStation 3 in dat geval het spel nog zal meemaken is maar de vraag. Ook zal The Last Guardian wellicht een hele metamorfose hebben ondergaan ten opzichte van zijn onthulling in 2009. Recent verschenen er berichten dat de game geannuleerd zou zijn door Sony, maar deze werden reeds ontkracht. Voor The Last Guardian lijkt het dan ook op een typisch gevalletje ‘Maak ’t of kraak ‘t’.

Er is naast The Last Guardian nog een titel die extreem vaag uit de hoek komt. Het onlangs onthulde Project Beast zag er veelbelovend uit, maar veel was er uit het vrijgegeven materiaal niet op te maken. De game van From Software lijkt niet gerelateerd te zijn aan de Dark Souls-franchise. De game werd wel gezien als een combinatie tussen Dark Souls en Castlevania. From Software heeft de afgelopen jaren echter kwaliteit afgeleverd en lijkt hiermee ook goed voor de dag te kunnen komen.

Sony lijkt daarnaast ook iets te willen gaan doen met vergane glorie. Cultheld Crash Bandicoot zou namelijk zomaar eens tot leven gewekt kunnen worden. Activision heeft al geruime tijd de rechten van de game in handen, maar de games van Crash Bandicoot zijn plotsklaps niet meer op de website van Activision te vinden. Daarnaast is de website van Crash Bandicoot zelf volledig neergehaald, terwijl Activision die beheerde. Heeft Sony de rechten teruggekocht? Of is er iets anders aan de hand waar wij geen weet van hebben?Uiteindelijk leek het lange tijd dat de Nederlandse studio Guerrilla Games nog met een ‘potentiële topper’ op de proppen zou komen. Het zou gaan om een nieuwe IP die op 1080p en 60 frames per seconde zou draaien. Er verschenen geruchten over een roodharige hoofdrolspeler en mechanische dinosaurussen, maar de vraag is in hoeverre deze verhalen op de waarheid zijn berust. Nadat iedereen het er zo’n beetje over eens was dat Guerrilla Games met een onthulling zou komen op de E3, gooide het Amsterdamse bedrijf doodleuk roet in het eten. Op Twitter liet het weten haar PS4-exclusive niet op de E3 bloot te geven. Het zou namelijk niet van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. De reacties zouden niet bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van het spel. Wederom een leugentje om bestwil? Of spreekt de Guerrilla Games de waarheid?

Even genoeg over de games die Sony al dan niet gaat onthullen, want een persconferentie kan onmogelijk enkel en alleen uit trailers van games bestaan. Onlangs verscheen er een bundel van de PlayStation 4 en de PlayStation Vita op internet. Een bundel die eerder al eens plaats had genomen in de geruchtenmolen. De vraag is wat voor aantrekkelijke deal Sony uit de handheld en console kan persen, want met remote play lijkt Sony de PlayStation Vita nadrukkelijk in de picture te willen zetten. Naast de bundel kan er natuurlijk ook een prijsdaling worden aangekondigd, wat voor de PlayStation 3 helemaal niet zo onwaarschijnlijk lijkt.

Daarnaast zou het bedrijf bezig zijn met een nieuw model van de PlayStation 4. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk niet om een PS4 Slim of iets dergelijks. Sterker nog, we zijn brutaal genoeg om dat volledig uit te sluiten. Uitgelekte specificaties wezen op een kleine aanpassing van de hardware. Wellicht maakt dit de PS4 wat goedkoper om te produceren, maar veel zullen we er niet van merken.

Zo, wij hebben gesproken. Het woord is nu aan Sony om op dinsdag 10 juni om 3:00 ’s nachts te laten zien wat ze in huis hebben. GameQuarter zal uiteraard live verslag uitbrengen van het doen en laten van Sony. Tot dan!

Benieuwd wat Microsoft te bieden heeft? Klik dan hier!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner