E3: Electronic Arts, Ubisoft & Konami op een rijtje

Zondag verscheen er op GameQuarter een artikel over Microsoft, Sony en Nintendo op de E3. De gamegiganten gaven vorige week een persconferentie waarin ze hun kaarten voor dit jaar bekend maakten. Naast deze bedrijven gaven Electronic Arts, Ubisoft en Konami ook een persconferentie. Omdat zij tevens belangrijke schakels in de game-industrie zijn, gaan we ze in dit artikel nader behandelen.

Electronic Arts mocht op maandag 14 juni na Microsoft beginnen. De sfeer zat er meteen goed in, toen Need for Speed: Hot Pursuit werd onthuld. De remake van de games uit 1998 en 2002 zag er erg mooi en vooral actievol uit, aangezien we een achtervolgingsscĂšne tussen de politie en een straatracer zagen. Op 18 november wordt het spel wereldwijd gereleased. Na Need for Speed was Dead Space 2 aan de beurt en ook dit stukje presentatie zat perfect in elkaar. De game is nog ranziger dan het vorige deel en bevat een aantal vernieuwende elementen. Dead Space 2 zal pas in 2011 gaan verschijnen.

Een andere grote troef van EA voor dit jaar is natuurlijk Medal of Honor. De multiplayer in deze game wordt gemaakt door ontwikkelaar DICE en op het podium met achttien man tegelijk gespeeld. Wat opviel is dat alles erg veel op Modern Warfare 2 leek en er verder geen schokkende dingen in zaten. Maandag is de multiplayer bĂšta van start gegaan. Vervolgens kwam Peter Moore het podium op om wat te vertellen over MMA, de vechtgame die moet gaan concurreren met UFC van uitgever THQ. EA Sports Active 2, De Sims 3 en Madden NFL werden er tussendoor geduwd, maar daarna kwamen er nieuwe interessante partners van EA aan het woord.

De grote baas van Crytek kwam namelijk het podium op om ons de eerste gameplay beelden van Crysis 2 te tonen. Het is ongelofelijk hoe mooi dit spel eruit ziet en de gameplay lijkt ook vloeiend te lopen. Crysis 2 wordt ongetwijfeld heel erg vet. Naar verwachting zal ook deze game eind dit jaar in de winkelrekken verschijnen. De persconferentie was nog steeds niet voorbij, want de grote man van Crytek maakte plaats voor de grote man van Epic Games. Cliff Bleszinski had zojuist nog op de persconferentie van Microsoft gestaan en mocht nu Bulletstorm gaan introduceren bij EA. Bulletstorm is gigantisch over-the-top en spat zowat uit elkaar van de actie. Mensen met een zwak hart kunnen waarschijnlijk beter van het spel afblijven.

De persconferentie werd afgesloten met een cinematic trailer van Star Wars: The Old Republic. Naar mijn mening is maar weer gebleken hoe groot Electronic Arts wel niet is. Er zijn heel veel vette games getoond die allemaal in het rijtje van potentiële toppers kunnen worden geplaatst. Tevens heeft het bedrijf nog een aantal toffe projecten achter de hand gehouden, zoals Mirror`s Edge 2, Dragon Age 2 en een nieuwe Mass Effect.

Na Electronic Arts was het Franse bedrijf Ubisoft aan de beurt. De persconferentie trapte af met een nieuwe game van de makers van Rez. Het is een muzikale game die Child of Eden heet. Net als vorig jaar werd de presentatie verzorgd door Joel McHale. De gelekte trailer van Assassin`s Creed: Brotherhood verscheen vervolgens op het witte doek. De eerste gameplay kwam daarna aan bod. Shaun White werd hierna het podium op geroepen. Hij ging ons wat vertellen over Shaun White Skateboarding, dat de strijd aan moet gaan met EA`s Skate.

Ubisoft is al flink met Kinect van Microsoft aan de slag gegaan. Games als Your Shape: Fitness Evolved en Motion Sports zijn hier het voorbeeld van. Na de serieuze presentatie van Your Shape, was het tijd voor iets anders. De gestoorde konijnen zijn namelijk terug! Raving Rabbids: Travel in Time wordt in november gereleased voor de Wii en laat de konijnen reizen in de tijd. Na de konijnen zagen we weer eens wat van Ghost Recon: Future Soldier die volgend jaar uitkomt op alle platforms. Misschien wel een van de belangrijkste aankondigingen, was die van Driver: San Francisco. De nieuwe Driver game moet eigenlijk net als Need for Speed: Hot Pursuit terug gaan naar zijn roots. Oude personages komen dan ook terug. Een belangrijke feauture wordt ‘Shift’, waarmee je van de ene naar de andere auto kunt switchen.

Tot slot werden er nog vier nieuwe titels aangekondigd. Over de titels valt helaas weinig te vertellen. Het gaat om Dust, Maniaplanet, Rayman Origins en Michael Jackson`s Beat It. De laatstgenoemde game zorgde er wel voor dat de show werd afgesloten met een spetterend dansoptreden. Ubisoft kwam met minder grote titels op de proppen dan EA, maar toch hebben ze genoeg hardcore games in ontwikkeling zoals Assassin`s Creed: Brotherhood, Future Soldier, Shaun White Skateboarding en was het een degelijke persconferentie. Veel mensen hadden nog gehoopt weer eens wat te horen van Beyond Good & Evil 2. Het spel was helaas niet aanwezig.

Konami sloot traditioneel af met de laatste persconferentie op de E3. Deze conferentie had een andere insteek die bij sommigen goed en bij anderen slecht uitpakte. Je moet een beetje van de slechte humor houden, maar laten we ons nu maar tot de games beperken. Eerst kwam Def Jam Rapstar aan bod. Op 4 november komt de vierde game in de serie uit en pakken we de microfoon op om te gaan rappen. Vervolgens mochten we een trailer van Saw II: Blood & Flesh aanschouwen waarin de gruwelijkheden uit Saw maar weer eens naar voren kwamen.

Een nieuwe dansgame van de makers van Dance Dance Revolution werd een paar minuten later aangekondigd. De game heet Dance Masters, al gaat het hierbij om een werktitel. We bleven in de muzikale sfeer toen de aankondiging van een nieuwe Karaoke Revolution een feit was en een heus schoolkoor een optreden kwam geven. Daarna kwam de marketing director van Hudson Software het bescheiden podium op en vertelde hij ons over de nieuwe games van de ontwikkelaar: Beyblade Metal Fusion, Deca Sports 3, Deca Sports Freedom en Lost in Shadow. Alle vier de games zullen uit gaan komen op de Nintendo Wii.

Na dit verplichte nummertje kwamen de interessantere games aan bod. Zo zagen we een trailer van de nieuwe Silent Hill en was daar de aankondiging van NeverDead, die door Konami goed stil gehouden was. Ook kwam Metal Gear Solid Rising tevoorschijn, maar die trailer hadden we twee dagen eerder al op de persconferentie van Microsoft gezien. Konami`s presentatie werd afgesloten met een trailer van Castlevania: Lords of Shadow. Dit was een mooie uitsmijter voor een ietwat tegenvallende show.

Konami lijkt elke E3 als het ware binnen te komen met een wildcard. De persconferentie vindt niet voor niets helemaal aan het einde van de beurs plaats. De fans zullen van Konami blijven houden, maar er zaten geen wereldschokkende titels bij waarvan je hart sneller gaat kloppen. Daarnaast kwam de hele conferentie amateuristisch over en ontbrak Pro Evolution Soccer. Misschien waren we de dagen ervoor wel te veel verwend, want het was weer een fantastische E3 geweest.

Discord

Hot
EnquĂȘte
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner