E3: Microsoft, Nintendo & Sony op een rijtje

De afgelopen dagen hebben Microsoft, Nintendo en Sony een persconferentie gegeven op de E3. Er werd al maanden naar deze persconferenties uitgekeken. Wat voor grote aankondigingen zouden de drie giganten in huis hebben? Inmiddels zijn de drie bedrijven dus allemaal aan de beurt geweest en is het tijd om alles eens krachtig samen te vatten.

Microsoft mocht deze E3 aftrappen en de lat hoog leggen voor de concurrentie. Het was van tevoren al duidelijk dat Natal, welke inmiddels de naam Kinect draagt, een groot deel van de persconferentie zou bekleden. Nu, een aantal dagen na de persconferentie, weten we dat Kinect op 4 november in Noord Amerika verschijnt en daarnaast vijftien launch titels zal krijgen. Kinect moet veel geld gaan opleveren voor Microsoft. De techniek is erg vernieuwend doordat er geen controller nodig is tijdens het spelen van games. Hiermee hoopt Microsoft een grote groep mensen aan te spreken die zich eerder niet door de Xbox 360 aangetrokken voelden. Een prijs voor het product werd niet bekend gemaakt. Microsoft heeft ook aangegeven dat er nog geen prijs voor Kinect is vastgesteld achter de schermen. Wel werden enkele titels voor Kinect onthuld, waaronder Forza Kinect, Your Shape Fitness Evolved en Kinect Joyride. Als klap op de vuurpijl liet Microsoft zien dat we met Kinect Xbox Live via de stem kunnen besturen. Binnenkort verschijnt er een artikel op de site over de launch titels voor Kinect.

Naast Kinect was er uiteraard ook tijd ingepland voor andere dingen. Zo kwam Peter Molyneux, de geestelijke vader van Fable, met de informatie dat Fable III op 26 oktober in de winkels zal verschijnen. Tevens werd Metal Gear Solid: Rising getoond en kwam Microsoft met het heugelijke nieuws dat alle Call of Duty: Black Ops DLC eerst naar de Xbox 360 zal komen, voordat het naar een ander platform zal gaan. Voor dit bericht werd er gameplay van Black Ops getoond, die er erg goed uitzag. Echte nieuwe blockbusters heeft Microsoft niet uit de hoge hoed getoverd. We weten inmiddels wel dat ontwikkelaar Crytek aan een Xbox 360 exclusive werkt en dat Halo: Reach speelbare Space Combat krijgt. Ook krijgt de titel Firefight, welke de multiplayer zal verrijken.

Om de persconferentie op een goede manier af te sluiten, kwam Microsoft met de nieuwe Xbox 360 Slim. De geruchten waren al maanden aanwezig, maar nu is de kogel dus door de kerk. De Xbox 360 Slim bevat een ingebouwde Wi-Fi kaart en bevat tevens een 250 GB harde schijf. Verder heeft de console vijf USB-ingangen, een HDMI ingang, een ingang voor ethernet en een optische kabel. Tevens schijnt de console een stuk minder geluid te maken dan de huidige Xbox 360. Microsoft speelt stiekem gamen midden in de nacht dus in de kaart. De originele Xbox 360 produceert namelijk het geluid van een kleine straalmotor.


Een dag na de persconferentie va Microsoft was Nintendo aan de beurt. Het bedrijf wist inmiddels wat Microsoft de wereld had getoond en wist vast ook of zij dat konden overtreffen. Het was al enkele maanden duidelijk dat er een 3DS aankwam. Voor een immense impact kon de handheld dan ook niet zorgen, alhoewel er nog niet veel bekend was over de functies en de uiterlijke details van de handheld. Nintendo kwam met de informatie dat de 3DS ook 3D films kan afspelen en 3D foto’s kan maken. Wat echte gamers willen zijn nieuwe games. Nintendo had dan ook enkele nieuwe games voor ons in petto. Ten eerste komt er een Metal Gear Solid titel naar de 3DS, genaamd Snake Eater. Daarnaast kwam de multinational met een ellenlange lijst vol met titels die naar de 3DS komen, waaronder DJ Hero, The Sims 3, FIFA en Pro Evolution Soccer. Nee, de 3DS zal geen tekort krijgen aan games. Als totaal nieuwe game kwam Nintendo met Kid Icarus, een titel welke er veelbelovend uitzag.

Tijdens de persconferentie zijn ook titels voor de Nintendo Wii onthuld. Goldeneye 007 bijvoorbeeld, zal in november voor de console verschijnen. Tevens is Just Dance 2 in ontwikkeling en komt Kirby’s Epic Yarn er aan. In deze tweedimensionale platformer zien we Kirby in een kleurrijke wereld gemaakt van textiel zijn kunsten vertonen. Ook Donkey Kong maakt een comeback tijdens deze vakantie. Retro Studios, de studio achter Metroid Prime, is namelijk bezig met Donkey Kong Country Returns.

Een zeker hoogtepunt van de show was de onthulling van The Legend of Zelda: Skyward Sword. Zoals bekend is Zelda ongekend populair onder de fans van Nintendo en een nieuw deel kon dan ook niet uitblijven, maar nu de titel bevestigd is, kon de persconferentie voor velen niet meer stuk. De game zal volgend jaar in de schappen verschijnen en zal de MotionPlus en Nunchuk ondersteunen. Een demo werd getoond waarin gras en platen werden afgesneden en met de MotionPlus kan er met bommen gegooid worden. Er is dus weer een titel bijgekomen waar de Wii-bezitters halsreikend naar uit kunnen kijken.

De gewone Nintendo DS werd ook niet buiten beschouwing gelaten. Golden Sun: Dark Down is weer eens getoond en zal binnenkort eindelijk verschijnen voor de handheld. Verderop tijdens de E3 werd ook bevestigd dat Goldeneye naar de Nintendo DS zal komen.

Het bedrijf wilde de Vitality Sensor nog tonen, maar vond de E3 daar geen geschikt moment voor, omdat het te druk was. Deze hebben we nog te goed van Nintendo.

De mannen van Sony waren als laatste aan de beurt. Dat zou je als voordeel kunnen zien, maar een persconferentie wordt natuurlijk al weken, zo niet maanden van tevoren uitgestippeld. Er werd veel verwacht van de persconferentie. De show begon met gameplay beelden van Killzone 3. De veelbesproken Jet Pack verscheen in beeld en we konden voor het eerst de game eens goed onder de loep nemen. Sony maakte duidelijk dat de game volgend jaar februari in de schappen zal verschijnen en dat de game zowel 3D als PlayStation Move zal ondersteunen. Als we dan toch bezig zijn met releasedata: Gran Turismo 5 zal op 2 november in Amerika verschijnen. Jaja, de game lijkt dan toch uit te gaan komen, alhoewel we nog geen idee hebben wanneer Europa aan de beurt is.

Een bedrijf als Sony kan door middel van exclusives vele zieltjes voor zich winnen. Terwijl Microsoft een deal had gesloten met Crytek en Activision, heeft Sony ook niet stilgezeten. De multiplayerbeta van Assassin’s Creed: Brotherhood zal namelijk exclusief voor de PlayStation 3 beschikbaar zijn. Daarnaast krijgt Mafia II op dag één exclusieve content voor de PlayStation 3. Dead Space 2 zal een limited edition krijgen, welke enkel voor de PlayStation 3 zal verschijnen en Sony’s console zal exclusieve content krijgen van Medal of Honor. Tevens kwam Gabe Newell van Valve persoonlijk langs om Portal 2 voor de PlayStation 3 met Steamworks aan te kondigen.

Uiteraard heeft PlayStation Move zich tijdens de persconferentie ook van zijn beste kant laten zien. Zo werd Tiger Woods PGA Tour 2010 uitgebreid gedemonstreerd en werd een nieuwe toverachtige game genaamd Sorcery aangekondigd, welke volledig met de Move gespeeld zal worden. Er zijn inmiddels veertig ontwikkelaars die bezig zijn met de nieuwe motion techniek. PlayStation Move zal op 15 september in de schappen verschijnen en zal in verschillende bundels aangekondigd worden.

Ook de PSP werd tijdens de persconferentie niet vergeten. Alhoewel de tijd die aan de handheld werd besteed vrij schaars was, weten we nu wel dat er tegen het einde van dit jaar zeventig nieuwe PSP titels zullen zijn verschenen. Voor de echte PlayStation gamer werd PlayStation+ onthuld: voor vijftig euro per jaar kun je toegang krijgen tot avatars, DLC, full game trials, kortingen in de PlayStation Store en gratis PSN games. De service moet eind deze maand beschikbaar zijn.

Als klap op de vuurpijl eindigde Sony met de nieuwe Twisted Metal. De game werd maandenlang ontkend, maar blijkt nu toch in ontwikkeling te zijn. Enkele multiplayer beelden van de game werden getoond en er werd vrijgegeven dat de wereld in 2011 met de game van David Jaffe en zijn mannen aan de slag mag.

Tot zover de korte samenvatting van de persconferenties van de drie soft- en hardware giganten. Binnenkort zal er dus nog een speciaal artikel verschijnen over de launch games van Kinect en zullen er diverse previews worden geschreven over aangekondigde games.

Discord

Hot
EnquĂŞte
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner