Een kleine greep uit de games van het Wilde Westen

Afgelopen vrijdag kwam Red Dead Redemption uit, de opvolger van het in 2004 verschenen Red Dead Revolver. De games spelen zich beiden af in het Wilde Westen, maar in de geschiedenis der games zijn er eigenlijk nog niet zo heel veel games geweest die zich daar afspeelden. Toch is er wel een aantal gedenkwaardige games uitgekomen waarin Cowboys de hoofdrol speelden. GameQuarter blikt in dit artikel terug op een aantal van deze titels.

Wild Gunman

We gaan allereerst ver terug in de tijd, want in 1974 kwam Nintendo met Wild Gunman. Dit spel kwam destijds uit op een arcadekast. Er werd een cowboy geprojecteerd op een scherm en zodra hij met zijn ogen knipperde, moest jij je pistool trekken en hem neerschieten. Deed je dit op tijd, dan volgde er een projectie waarin de cowboy neergeschoten op de grond lag. In 1984 kwam in Japan (in 1988 in Europa) hetzelfde spel uit voor de NES. Het concept hierbij is hetzelfde gebleven, maar dit keer gebruikte je de Zapper van de NES. Je weet wel… het apparaat waar iedereen Duck Hunt mee gespeeld heeft.

Lucky Luke

Lucky Luke, wie kent hem niet. De gortdroge cowboy op zijn paard Jolly Jumper achtervolgd door zijn hond Rataplan heeft het regelmatig aan de stok gehad met de Daltons en dat was niet enkel in de televisieserie. De cowboy figureerde ook in een aantal games. Zo kunnen wij ons nog een platformgame herinneren op Sony’s PlayStation, waarin je je een weg door diverse levels moest manoeuvreren en de nodige kogels moest afvuren. Lucky Luke is in ieder geval een cowboy die bij vrijwel iedereen een herinnering op zal roepen.

Red Dead Revolver

Red Dead Revolver is de voorganger van Red Dead Redemption en kwam in 2004 uit. De game is een tijdje bij Capcom in ontwikkeling geweest, maar omdat de ontwikkelaar weinig heil zag in deze westerngame, zijn de rechten verkocht aan Rockstar San Diego. Zij ontwikkelden het spel voor de Xbox en PlayStation 2. Het spel draait om Nat Harlow, die samen met zijn partner een enorme hoeveelheid goud vindt. Nadat een Mexicaanse generaal hier lucht van krijgt, komen Harlow en zijn familie enorm in gevaar, wat resulteert in een groot aantal missies die je zowel te voet als te paard kunt uitvoeren. De third person action game werd destijds aardig goed ontvangen, maar veel torenhoge cijfers werden er niet uitgedeeld aan de game door de media.

GUN

Een jaartje later verscheen GUN op de Xbox, PlayStation 2, GameCube en PSP en nog iets later ook voor Xbox 360. Het spel speelt zich rond 1880 af. Jij speelt als Colton White, een man die de dood van zijn vader wil wreken. Tijdens zijn missie raakt hij ook verwikkeld in een zoektocht naar goud. Het spel wordt gespeeld uit het derdepersoons perspectief en tijdens de vele missies en zij-missies die je uitvoert, zul je veelal aan het schieten zijn. GUN is een free roaming game en dat wil zeggen dat je over het algemeen kunt gaan en staan waar je wil. Het spel sleepte destijds behoorlijk goede scores binnen, maar redde het ook niet om zich bij de top der games te vestigen.

Call of Juarez

Een wat recentere franchise die zich in het Wilde Westen afspeelt is Call of Juarez. Het eerste deel verscheen in 2007 voor de Xbox 360, nadat het eerder al voor de PC uitkwam. Het spel werd door ons met een nette 78% beoordeeld. Het tweede deel kwam vorig jaar uit en wist een score van 85% in de wacht te slepen. Het leuke van dit deel is dat je met twee broers kunt spelen, welke allebei andere eigenschappen hebben. Zo is de één erg grof en geniet hij ervan mensen dood te knallen, terwijl de andere het wat subtieler aanpakt, maar op de juiste momenten ook meedogenloos is. Een sterke titel voor de mensen die van games binnen dit genre houden. Het spel is verkrijgbaar voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3.

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption is de meest recente titel die zich in het Wilde Westen afspeelt. Het spel is net twee dagen uit en wij op de redactie zijn dan ook volop aan het spelen. In het spel speel je als John Marston die zijn leven als outlaw achter zich wilde laten en met zijn gezin op een boerderij is gaan wonen. Omdat hij door de overheden gechanteerd wordt met zijn criminele verleden, moet hij noodgedwongen achter andere criminelen aan om niet in de gevangenis te belanden. Het is een strijd tegen oude bekenden in deze free roaming action game. In het spel heb je enorm veel vrijheid buiten de gewone missies om en kun je gaan en staan waar je wilt in het fantastische vormgegeven Wilde Westen. Verderop in deze week volgt de review van het spel.

 

Reacties

Betelgeuze op Zondag 23 mei 2010 om 20:33

Leuk artikel! :) De laatste 2 zijn echt toppertjes geweest!

 

enkel, waar is de moeder van elke Western game?

http://en.wikipedia.org/wiki/Outlaws_(1997_video_game) 

Dennis van der Beek op Maandag 24 mei 2010 om 01:14

Voor mij is Wild Gunman de moeder van elke Western game... maarja dat komt meer omdat het mijn eerste western game was (wel wat later dan 1974)... Outlaws heb ik nooit gespeeld....

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner