GamesCom 2010: Sony

Vorig jaar kondigde Sony tijdens de GamesCom 2009 haar nieuwste model van de PlayStation 3 aan; de PlayStation 3 Slim. Sony liet tijdens haar laatste editie van de GamesCom, die net afgelopen is, duidelijk merken dat dit een goede keuze is geweest voor het bedrijf. Het gaat namelijk goed met Sony. 3D gaming is in opkomst, de PlayStation 3 Slim verkoopt lekker en ook de PlayStation Portable blijft goed verkopen. Maar wat had Sony deze GamesCom nu eigenlijk te melden?

Allereerst werd er gepronkt met het feit dat de PlayStation 3 wereldwijd 38 miljoen keer verkocht is, waarvan 16 miljoen consoles in Europa verkocht zijn. Als reden is de aankondiging van de PlayStation 3 Slim op GamesCom 2009. Sony lijkt een beetje bijgelovig, want ook tijdens GamesCom 2010 komen ze met de melding dat er een nieuwe PlayStation 3 aan zit te komen. Het gaat hier om een Slim console met 160 GB harde schijf, welke vanaf 15 september te koop is voor €299. Interessanter is misschien de bundel waarin een pakket zit dat nodig is om het aankomende Move te gebruiken. Voor €349 kun je een PlayStation 3 kopen met 320 GB harde schijf én dit ‘Move-pakket’.

Dat Sony trots is op het verleden is alom bekend. Het bedrijf heeft het tijdens GamesCom 2010 zelfs nog eventjes over de PlayStation 2. De populaire console is wereldwijd meer dan 146 miljoen (!) keer over de toonbank gegaan. Zelfs in 2009 was de PlayStation 2 nog goed voor ruim 6 miljoen verkochte consoles. Maar genoeg over de cijfertjes. Wat voor ons natuurlijk vooral interessant is zijn de games.

Allereerst de Move-games. Sony mikt met deze bewegingsbesturing op een breed publiek. Zo was er de mogelijkheid om typische familiespellen als Sports Champions en TV Superstars te spelen. Eerstgenoemde is eigenlijk Sony’s versie van Wii Sports. Zo kun je met de Move-controller proberen de roos te raken met het boogschieten en kun je pingpongen aan de tafeltennistafel.
Maar ook het wat meer ‘hardcore’ publiek komt aan bod met Move. Aankomende toppers als Assassin’s Creed, inFamous 2 en LittleBigPlanet 2 zijn ook op deze manier te spelen.

Laatstgenoemde verdient nog even een korte notitie. Sony heeft erg veel vertrouwen in de Sackboy van LittleBigPlanet en laat dit duidelijk merken. Waar het in het eerste deel alleen mogelijk was om levels te creëren, zal de speler in het tweede deel ook zijn eigen games kunnen maken. Dit klinkt een beetje raar, maar het biedt zeker perspectief. Ook kan je jouw eigen muziek toevoegen en natuurlijk het resultaat weer delen met andere gamers over het PlayStation Netwerk. De game zelf ziet er weer lekker kleurrijk uit.

Dan een game waar al vele gamers naar uitkijken; Gran Turismo 5. Om PS3-bezitters zoet te houden, werd eerder al de Prologue uitgebracht voor deze game. Een game om het tienjarig bestaan van de franchise te vieren. Meer dan een uitgebreide demo was deze uitgave eigenlijk niet. Alle racefans kunnen echter met een gerust hart ademhalen. Op 3 november ligt Gran Turismo 5 dan eindelijk in de winkels.
 Ook Resistance 3 is in de maak. Een kleine trailer is te zien geweest, maar een datum is nog niet bekend.

3D Gaming heeft de toekomst, aldus Sony. Om dit te laten zien wordt vooral één game naar voren geschoven. Killzone 3. Neerlands trots Guerilla Games laat prachtige beelden zien van deze game, volledig in 3D. Inmiddels is ook al bekend dat deze game totaal geen laadtijden zal bevatten, iets dat ook een unicum zal worden. Natuurlijk wordt ook Move ondersteund.

Het échte nieuws heb ik een beetje tot het laatst bewaard. Ratchet & Clank: All 4 One is namelijk ook aangekondigd. De game komt in de herfst van 2011 naar de PlayStation 3 en bevat een co-op voor vier spelers. Zowel off- als online. Naast Ratchet en Clank is het ook mogelijk om met Captain Qwark en Dr. Nefarious te spelen. Samen met je vrienden ga je de levels doorlopen. Het is mogelijk om elkaar over grote gaten heen te gooien, boutjes te verzamelen en je vijanden kapot te schieten met de gekste wapens. Samenwerking is een must, iets dat goed te zien is op de aankondigingstrailer.

Sony heeft duidelijk niet stilgezeten. De komende tijd kunnen we genieten van vele exclusieve titels en Move belooft ook heel wat goeds. Natuurlijk komen grootheden als Call of Duty: Black Ops en Medal of Honor ook nog naar Sony’s console om een strijd uit te vechten. FIFA 11 en Pro Evolution Soccer 2011 komen een balletje trappen, misschien in de toekomst wel in 3D. PlayStation 3-bezitters mogen niet klagen.


Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner