Gouwe Ouwe: Kingdom Hearts

Kingdom Hearts
28/03/2002
Action RPG
nee
PlayStation 2

Eind dit jaar is het zover: dat waar we allen op hebben zitten wachten. Nee, ik doel niet op de PlayStation 4 of Xbox One, maar natuurlijk op Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX! De collectie bevat namelijk het eerste deel van de franchise, maar dan de Final Mix die nooit in Europa is uitgebracht. Kingdom Hearts was de eerste game waarbij mijn mond open viel van verbazing, waarbij het wegleggen van de controller voelde als een zonde en waarbij mijn dromen volledig in het teken kwamen te staan van het spel dat ik speelde. Kortom: Kingdom Hearts is voor mij een tijdloze game, die ik met gerust hart nog tien keer over speel.

Kingdom Hearts ontstond iets meer dan tien jaar geleden uit een samenwerking tussen Square en The Walt Disney Company. Wie had toen kunnen bedenken dat de figuren van Disney zo’n goede indruk zouden achterlaten in een role-playing game met action-adventure elementen? Square Enix en The Walt Disney Company slaagden er gezamenlijk in om een game uit te brengen die meer dan vijf miljoen keer werd verkocht. Pronkend op plek negen op de lijst ‘Best verkochte PS2 games aller tijden’.

Kingdom Hearts was mijn eerste game voor de PlayStation 2. Engels had ik nog niet onder de knie en ik begreep dan ook helemaal niets van de dialogen. Mijn ouders hadden er weinig zin in om telkens de trap op te lopen om teksten te vertalen, dus veel heb ik er destijds niet van begrepen. Aangezien ik vele Disney films meerdere malen had bekeken, was het voor mij een feest van herkenning. Van de eerste tot de laatste minuut was het genieten geblazen.

In Kingdom Hearts speel je als Sora, een tiener die verwikkeld raakt in een epische strijd tussen het goede en het kwade (duh). King Mickey is verantwoordelijk voor het redden van de wereld, terwijl Maleficent, bekend van Doornroosje, juist de wereld naar de verdoemenis wil helpen. Dit wil ze samen met de grootste schurken uit het Disney-universum bereiken door de ‘Princesses of Heart’ te vinden, om zo uiteindelijk Kingdom Hearts te bereiken. Naast de bekende schurken strijden de ‘Heartless’ aan haar zijde. Dit zijn wezens die harten consumeren en werkelijk overal verschijnen. De enige manier om deze irritante wezentjes om te leggen is door met de Keyblade te zwaaien. En laat Sora nu net degene zijn die de Keyblade in zijn handen krijgt. Al snel ontmoet hij Donald en Goofy en het gehele avontuur stond het drietal zij aan zij tegen de meest roemruchtige tegenstanders.

Door de samenwerking kwam het sterke repertoire van Disney naar voren. De ene na de andere bekende schurk en held kwam voorbij. Het spel bevatte dertien werelden. Elke wereld stond in het teken van één van Disneys tekenfilms. Zo had je Hercules, Aladdin en Belle en het Beest. In elke wereld kon je kiezen wie je bij moesten staan in de strijd. Je had Donald, Goofy en het hoofdpersonage van de wereld zelf. Donald stond bekend om zijn magie, terwijl Goofy een defensief ingestelde partner was. Zo was er altijd ruimte voor het tactisch inrichten van je team. Je kon je teamgenoten namelijk ook uitrusten met wapens en potions. De bedrijven achter het spel hebben er destijds enorm veel tijd en werk in gestoken om zoveel mogelijk originele stemacteurs te strikken voor de game. Dit was erg goed gelukt, alhoewel het hier wel de Engelstalige stemacteurs bedroeg. Als klein jongetje had dit dus weinig meerwaarde, maar straks des te meer!

Terug in 2002 werd het spel bejubeld vanwege de originaliteit op het gebied van gameplay. Het bedroeg overduidelijk een RPG, maar het spel kende van andere genres ook elementen. Hack ’n Slash was daar één van. Het in het rond slaan met de Keyblade was erg vermakelijk en werkte naar behoren. Omdat het wapen ook magische krachten had, was er een scala aan mogelijkheden om het de vijand lastig te maken.

Inmiddels is Kingdom Hearts weer terug op de kaart. De remake is in Japan al een succes en daar komt ongetwijfeld een vervolg op met een remaster van het tweede deel. Daarnaast komt Kingdom Hearts III er aan voor de volgende generatie consoles. Er zijn in de tussenjaren weer nieuwe Disneywerelden bijgekomen, dus is er genoeg voor de mannen van Square Enix en Disney om mee te werken.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner