hotness 0
News

Gouwe Ouwe: Knights & Merchants: The Shattered Kingdom

Gepost door

In de rubriek Gouwe Ouwe behandelen wij vaak games die zichzelf in het verleden ruimschoots bewezen hebben. Games waar je eigenlijk niet omheen kon als je ook maar een beetje geïnteresseerd was in computerspelletjes. Toch heeft elke gamer in zijn jonge jaren ook wel spellen gespeeld waar weinig gamers iets vanaf weten. Niet zozeer games waar je je voor hoeft te schamen, maar spellen waar weinig gamers simpelweg iets van gehoord hebben. Vandaag schotel ik ook zo’n game voor, namelijk Knights & Merchants: The Shattered Kingdom.

Knights & Merchants: The Shattered Kingdom verscheen in 1998 op de markt voor de PC. De game kan bestempeld worden als een real-time strategy game. Het spel wist nooit echt potten te breken bij de critici. Vooral in Groot Brittannië en de Verenigde Staten werd de game al snel vergeten. Om de één of andere reden wist de game wel voeten in de aarde te krijgen in Oost-Europa en de BeNeLux. De game kende vele talen, ook het Nederlands. Hierdoor was het voor de kleinsten onder ons makkelijker om het spel ook te spelen.

Knights & Merchants was geen eng of moordlustig spel. Natuurlijk werden er legers omgelegd, maar dit werd zonder bloed of enige vorm van zwaar geweld getoond. In Knights & Merchants: The Shattered Kingdom sta jij aan het hoofd van een kleine middeleeuwse beschaving. Je begint midden in de wildernis met een magazijn en een paar slaven en bouwvakkers. Vervolgens begon je met het opbouwen van een middeleeuws dorp. Je bouwt wegen, scholen, herbergen, boerderijen, wapenkamers, houtzagerijen…je kunt het zo gek niet opnoemen. De focus van Knights & Merchants heeft dan ook nooit gelegen bij de veldslagen, maar bij het opbouwen van je eigen dorp. De grootste vijand in het spel was namelijk niet de tegenstander, maar de honger.

Om brood op de plank te krijgen voor het gehele dorp was er namelijk een heel proces nodig. Eerst moest er akkerland worden aangelegd, waaraan een boerderij moest worden bevestigd. Om deze boerderij te bemannen moest je in de school iemand laten omtoveren tot boer. Wanneer de boer graan van zijn land had gehaald, moest het graan naar de molen worden gebracht. De molen moest voorzien zijn van een bakker die de molen kon bemannen. Wanneer de molen een zak meel had geproduceerd, moest de meel naar de bakker worden gebracht. De bakkerij moest wederom bemand worden door een bakker. Deze bakker maakte vervolgens brood, welke naar de herberg vervoerd moest worden. Zo was de cirkel wat betreft het brood rond.

Deze uitbundige procedures golden voor vele producten. Het produceren van goud, vlees en leer was minstens net zo omslachtig. Naarmate je dorp groter werd, moesten meer mensen eten. Hierdoor moest je goed opletten of de groeiende populatie je niet de kop zou kosten wat betreft de honger. Ook het leger dat je aanvoerde moest eten. Je kon dus wel een grootschalige verdediging op de been houden, maar tientallen manschappen continu van eten voorzien was een dure grap. Ze laten omkomen in de strijd was een goedkopere oplossing. Wellicht niet de meest sociale.

Helaas kende The Shattered Kingdom de nodige gebreken. Zo was de campagne van het spel van een hoog niveau qua moeilijkheidsgraad. Als beginnende gamer was er geen beginnen aan. Zelf spendeerde ik mijn tijd dan ook vaker in de skirmish mode. Gewoon een map kiezen met een aantal tegenstanders en beginnen. Het nadeel van deze mode was echter dat de vijanden je nooit aanvielen. Altijd wachtten zij tot jij om de hoek kwam kijken en vervolgens bleven ze verdedigen. Er was dus nooit dreiging van buitenaf. Niet bewonderenswaardig dus dat ik met deze mode nog nooit een potje heb verloren.



Vandaag de dag zijn er nog steeds fans van Knights & Merchants. Enige tijd na The Shattered Kingdom verscheen een uitbreiding, genaamd The Peasants Rebellion. Deze uitbreiding voegde enkele gebouwen en legers toe, plus een extra campagne, wederom van een ongekende moeilijkheidsgraad. Ook bij deze uitbreiding was de bug waardoor vijanden je niet aanvielen nog niet verholpen. Inmiddels is er door fans een KaM Remake gemaakt, waar een hoop dingen zijn opgelost. Vooral de multiplayer is weer nieuw leven ingeblazen. Er zijn nu stabiele servers om op te spelen, een nieuwe singleplayer, nieuwe maps en een verbeterde AI. Als je dus ooit nog hebt overwogen om het spel weer onder het stof vandaan te halen, dan is dit misschien wel het moment.

Volg nu hoofdredacteur Sander van Genderen op Google+!

0 reacties op "Gouwe Ouwe: Knights & Merchants: The Shattered Kingdom"