GQ Awards 2009 - deel 1

Zoals elk jaar tonen we erkenning voor het harde werk van ontwikkelaars door de winnaar per nominatie bekend te maken en vervolgens in het zonnetje te zetten. Hieronder vind je de eerste acht van de in totaal twintig nominaties waaruit we na lang discussi√ęren een winnaar hebben gekozen.

Beste downloadbare game:

De genomineerden: Fat Princess, Flower, Shadow Complex, Shatter, Trials HD

De winnaar is: Fat Princess

2009 was een opvallend goedkoop jaar voor wie naar vernieuwing en klassieke formules in een verslavend nieuw jasje zochten. En dat is vreemd genoeg niet omdat er een gebrek aan was, wel omdat we vaak naar onze digitale portemonnee moesten grijpen omdat er weer iets online stond wat smeekte om een aankoop. Dit wordt nog eens bevestigd door het feit dat titels als Battlefield 1943, Braid en PixelJunk Shooter niet eens in onze top 5 zijn beland. Het was geen makkelijke keuze, maar uiteindelijk is Fat Princess de game die dit jaar de felbegeerde titel van beste downloadbare game pakt. Waarom? Omdat capture the flag met twee dikke prinsessen je een hele lange tijd bezig kan houden. Bovendien doe je zowaar mee met gevechten van 32 spelers groot. Een aantal dat de game ook nog eens ten goede komt.

Beste DLC/uitbreiding

De genomineerden: Batman: Arkham Asylum - Play As The Joker, Grand Theft Auto: Episodes From Libery City, Fallout 3 DLC, Rock Band 2, WipEout HD Fury

De winnaar is: Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City

Het selecteren van de beste Downloadable Content of uitbreiding was misschien wel de gemakkelijkste opgave. Genomineerden voor deze award waren onder andere het briljante WipEout HD Fury, de grote hoeveelheid DLC voor Fallout 3 en het onlangs verschenen Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City. Een overtuigende meerderheid heeft gekozen voor de laatste. Rockstar heeft met deze bundel uitstekend werk afgeleverd. Voor 35 euro is Episodes From Liberty City een erg mooie aankoop, omdat je twee complete games krijgt die totaal aan ongeveer 25 uur spelplezier rijk zijn.

Beste technische prestatie

De genomineerden: Call of Duty: Modern Warfare 2, Forza Motorsport 3, Killzone 2, Resident Evil 5, Uncharted 2: Among Thieves

De winnaar is: Uncharted 2: Among Thieves

Met zeer dure producties worden ook steeds betere technische prestaties mogelijk. Sommige games weten dit echter te brengen tot filmische proporties. Uiteraard is ontwikkelaar Naughty Dog met zijn Uncharted 2: Among Thieves hier de absolute meester in gebleken. Niet voor niets is het epische avontuur van Nathan Drake zó goed uit de verf gekomen. De jungles uit Uncharted: Drake's Fortune waren al het mooiste wat we tot dan toe op de consoles hadden gezien, maar dit slaat echt werkelijk alles. De kans is groot dat je op sommige momenten een paar minuten lang de omgeving bewondert, simpelweg omdat het uitzicht er eentje is die je zelden tegenkomt. Bovendien is het goed zoeken naar technische foutjes, want we zijn nog steeds een beetje sprakeloos van de belichting, textures, vlekkeloze framerate en akelig realistische sneeuweffecten.

Mooiste visuele stijl

De genomineerden: Flower, Machinarium, MadWorld, Muramasa: The Demon Blade, Trine

De winnaar is: Machinarium

Deze low-budget titel van ontwikkelaar Amanita Design bewijst dat Point-and-click-adventures nog helemaal hot zijn. Het was echter de unieke visuele stijl van het spel dat meteen in het oog sprong. De handgetekende achtergronden en sfeervolle omgevingen zorgen ervoor dat Machinarium een lust voor het oog is. Ook communicatie gaat op een unieke visuele manier: in denkwolkjes wordt verteld wat de bedoeling is. Wat ons betreft genoeg redenen om Machinarium als mooiste game te verkiezen.

Beste voice acting

De genomineerden: Batman: Arkham Asylum, Brutal Legend, Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City, Left 4 Dead 2, Uncharted 2: Among Thieves

De winnaar is: Uncharted 2: Among Thieves

Games worden door de jaren heen steeds realistischer. Niet alleen de beelden worden steeds mooier, maar ook andere zaken dragen hier aan bij. Denk maar eens aan de voice acting die je in games terugvindt. Eerder mocht je blij zijn dat een personage een stem had en maakte het niets uit hoe de mond er bij bewoog en welke lichaamshouding het personage had. Tegenwoordig worden games wel op die punten bekritiseerd. Reden genoeg dus om een winnaar op gebied van voice acting uit te roepen.

De genomineerden hadden elk een zeer sterke voice acting, maar er kan er maar één de winnaar zijn. Episodes of Liberty City, de uitbreiding op Grand Theft Auto IV, had zeer goede stemacteurs, evenals Batman en Left 4 Dead 2. Met Jack Black in de hoofdrol wist Brutal Legend ook erg hoge ogen te gooien, maar de game die er met de prijs vandoor gaat is Uncharted 2: Among Thieves. Niet alleen komen de emoties van de personages dankzij de gedetailleerde gezichtsuitdrukkingen enorm realistisch over, ook de stemacteurs hebben fantastisch werk geleverd bij het neerzetten van geloofwaardige personages. Nolan North en Claudia Black in hun rol van respectievelijk Nathan Drake en Chloe Frazer verdienen dankzij hun geweldige acteerwerk een aparte vermelding.

Beste Muziek

De genomineerden: Brutal Legend, DJ Hero, Flower, Halo 3: ODST, The Beatles: Rock Band

De winnaar is: DJ Hero

Muziekspellen zijn de laatste jaren enorm hot geworden. Dit is niet alleen te danken aan de bekende muziekseries Guitar Hero en Rock Band, maar ook door andere series die in het jaar 2009 zijn verschenen. Band Hero is hier een mooi voorbeeld van, al gaat onze meeste krediet uit naar DJ Hero. DJ Hero is - net als een Guitar Hero - een ritmespel waarbij je op het juiste moment op de correcte knoppen moet drukken. Een verschil met Guitar Hero is dat DJ Hero zich - in plaats van rock - voornamelijk focust op trance-muziek. Het was uiteindelijk de geweldige tracklist van DJ Hero die de doorslag geeft.

Beste verhaal

De genomineerden: Cryostasis: The Sleep of Reason, Dragon Age: Origins, InFamous, Star Ocean: The Last Hope, Persona 4.

De winnaar is: Dragon Age: Origins

Ontwikkelaar BioWare weet hoe het een goed verhaal kan neerzetten, of beter gezegd: verhalen. Elke speler zal afhankelijk van je gekozen ras en klasse namelijk een uniek verhaal voorgeschoteld krijgen. Ook je gesprekskeuzes en gedrag be√Įnvloeden het spelverloop. As je denk dat elke speler een matige kloon van een parallel verhaal voorgeschoteld krijgt, heb je het echter bij het verkeerde eind. BioWare heeft het groots aangepakt door alle verhalen op precieze wijze uit te werken. Elk verhaal is spannend en kent verschillende plotwendingen. Bovendien zijn alle gesprekken vrijwel foutloos ingesproken door de goede stemacteurs. We kunnen niet anders dan onze petten afnemen voor deze prestatie.

Beste personage

De genomineerden: Eddie Riggs (Brutal legend), Ezio Auditore da Firenze (Assasin's Creed II), Nathan Drake (Uncharted 2: Among Thieves), The Joker (Batman: Arkham Asylum)

De winnaar is: Eddie Riggs (Brutal Legend)

Bij de ontwikkelaar van een game ligt de belangrijke taak om een personage neer te zetten dat het publiek de komende jaren nog steeds zal herinneren. Eddie Riggs is in dit geval een geweldige nieuwkomer en is alleen al een reden om Brutal Legend in huis te halen. De roadie, vertolkt door Jack Black, is een ijzersterke creatie van Tim Schäfer en zou zomaar cabaretier kunnen worden. Met zijn humoristische opmerkingen, trekjes en gelaatsuitdrukkingen is de behaarde roadie een logische winnaar.

Morgen volgt deel 2 van onze felbegeerde GQ Awards.

Tekst: Redactie

Reacties

Frederic Louis op Zaterdag 30 januari 2010 om 15:34

Terechte winnaars denk ik. :) Mooi overzichtje.

Gilles Vanmassenhove op Zaterdag 30 januari 2010 om 18:48

De winnaar is: Grand Theft Auto: Episodes From Libert City
foutje, Liberty ;) ^^

 

En wat doet ODST bij muziek? :p

Betelgeuze op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:41

 Ja, alweer kan ik me zeker vinden in de resultaten!  ^^

Sebastiaan Quekel op Zaterdag 30 januari 2010 om 21:12

Guitar Hero: Metallica had moeten winnen bij de Muziek-categorie, stomme collega's!

Dennis van der Beek op Zondag 31 januari 2010 om 12:11

Ondanks het feit dat er op Metallica erg mooie nummers staan, ben ik het er niet mee eens, want de tracklist van bijvoorbeeld DJ Hero is veelzijdiger en zal dus meer mensen aanspreken.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner