GQ Awards 2009 - deel 2

Zoals elk jaar tonen we erkenning voor het harde werk van ontwikkelaars door de winnaar per nominatie bekend te maken en vervolgens in het zonnetje te zetten. Hieronder vind je nummers 9 tot en met 14 van de in totaal twintig nominaties waaruit we na lang discussi√ęren een winnaar hebben gekozen.

Meest originele game

De genomineerden: DJ Hero, Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure, Noby Noby Boy, Scribblenauts, Shatter

De winnaar is: Scribblenauts

Als critici zijn we niet vies van vernieuwing en originaliteit. Tal van ontwikkelaars proberen ook originele games neer te zetten, maar helaas werkt dit niet altijd even goed. Gelukkig zijn er ook veel gevallen waarin de originaliteit wel goed tot uiting komt en dat was in 2009 niet anders. Zo is puzzelen en platformen op unieke wijze gecombineerd in Henry Hatsworth’s Puzzling Adventure en kan DJ Hero met recht als de meest vernieuwende muziekgame worden gezien sinds het ontstaan van Guitar Hero. Toch kunnen deze games niet op tegen de originaliteit van Scribblenauts. Het intikken van een woord en het daarbij horende object gebruiken om een puzzel op te lossen klinkt als iets onmogelijks, maar toch is het ontwikkelaar 5th Cell gelukt.

Grootste verrassing

De genomineerden: 50 Cent: Blood on the Sand, Borderlands, G-Force, Need for Speed: Shift, X-Men Origins: Wolverine

De winnaar is: Borderlands

Echt grote verrassingen bleven in 2009 helaas uit, maar desalniettemin is een x aantal titels flink meegevallen. Eén daarvan was Borderlands, een enorm uitgebreide shooter met een unieke grafische stijl en RPG-achtig levelsysteem dat meer is dan een haastige poging om wat meer afwisseling in de game te brengen. We hadden in het begin zo onze twijfels over de uitwerking ervan, maar ontwikkelaar Gearbox Software heeft toch vrij verrassend een verslavend en tot in de puntjes afgewerkt avontuur neergezet. Wat ons betreft kan een vervolg niet snel genoeg komen. Uiteraard pas wanneer we de gigantische wereld en vele opties helemaal hebben doorgespit…

Grootste teleurstelling

De genomineerden: Brutal Legend, F.E.A.R. 2: Project Origin, Modern Warfare 2 (PC), Scribblenauts, The King of Fighters XII

De verliezer is: Modern Warfare 2 (PC)

Er zijn altijd wel titels die hun hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken, en dat is dit jaar niet anders. Begrijp ons niet verkeerd, Modern Warfare 2 is voor zowel de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 één van de betere games van het jaar, maar het gemis van dedicated servers kwam als een mokerslag aan bij de community. En dan hebben we het niet eens gehad over het waardeloze matchmaking systeem, de vele cheaters die de online matches dagelijks terroriseren en de vreemde beslissing om het maximaal aantal spelers van 32 naar achttien spelers te verlagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen op lange termijn weer zijn overgestapt naar deeltje 4.

Beste game voor de PSP

De genomineerden: Dissidia: Final Fantasy, Grand Theft Auto: Chinatown Wars, LittleBigPlanet, Loco Roco 2, Resistance: Retribution

De winnaar is: Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Het afgelopen jaar was misschien wel het beste jaar voor de PSP-bezitters tot nu toe. In ieder genre was namelijk wel wat leuks te vinden. Zo konden de platformers onder ons met onder andere LocoRoco 2, Patapon 2 en LittleBigPlanet aan hun trekken komen, terwijl de actieliefhebbers hun gang konden gaan met onder andere Resistance: Retribution, Grand Theft Auto: Chinatown Wars en Dissidia: Final Fantasy. En dan hebben we het niet eens gehad over titels als MotorStorm Arctic Edge werd, Gran Turismo PSP, Tekken 6 en Soulcalibur: Broken Destiny.

Toch moesten we een keuze maken, en daaruit kwam voort dat de van Grand Theft Auto: Chinatown Wars zich de beste PSP-titel van 2009 mag noemen. Typische GTA-gameplay op z’n ouderwets was voor ons reden genoeg om dit actiespel van Rockstar te belonen met deze welverdiende award.

Beste game voor de Nintendo DS

De genomineerden: Chrono Trigger DS, Grand Theft Auto Chinatown Wars, Mario & Luigi: Bowser's Inside Story, Professor Layton en de Doos van Pandora, The Legend of Zelda: Spirit Tracks

De winnaar is: The Legend of Zelda: Spirit Tracks

De Nintendo DS staat bijna altijd garant voor toptitels. Met titels als Chrono Trigger DS, Grand Theft Auto Chinatown Wars en The Legend of Zelda: Spirit Tracks hadden we dit jaar dan ook weinig reden tot klagen. Laatstgenoemde kon ons het meest bekoren, simpelweg omdat de geweldige puzzels en dungeons ons plots weer halsreikend doen uitkijken naar een nieuwe Zelda voor de Wii. Een gebrek aan vernieuwing en de wat saaie treinlevels zien we deze keer maar door de vingers.

Beste game voor de Nintendo Wii

De genomineerden: Dead Space Extraction, New Super Mario Bros. Wii, The Conduit, The House of the Dead Overkill, Wii Fit Plus

De winnaar is: New Super Mario Bros Wii

Stel je voor: je doet mee aan een hardloopwedstrijd waarmee je een grote trofee kunt winnen. De trofee is door de organisatie al aangeschaft, maar bij de start blijk je de enige deelnemer te zijn. Die trofee is dus vanzelfsprekend voor jou. Ondanks het feit dat er voor de Nintendo Wii meer dan één game uitkwam in 2009, was New Super Mario Bros. Wii de enige game die serieus kon meedingen om de beste game van het jaar te worden. Met een beoordeling van een 9.6 heeft het spel dan ook logischerwijs gewonnen. De rest van de titels zijn zeker niet onaardig, maar ze kunnen lang niet op tegen Nintendo's grootste titel van 2009. De Metroid Prime Trilogy hebben we niet meegenomen in de nominaties, omdat de games al eerder uitkwamen.

Morgen volgt het slot van onze felbegeerde GQ Awards.

Tekst: Redactie

Reacties

Dennis van der Beek op Zaterdag 30 januari 2010 om 19:17

Dit keer ben ik tegen democratie:P want GTA Chinatown Wars had ook voor de DS moeten winnen...

Maargoed meeste stemmen gelden ... Zelda is natuurlijk ook wel erg goed.

Arnold Middelkoop op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:18

Chinatown Wars heeft zijn eer al opgestreken via de PSP-versie :P

Zelda verdient het om te winnen, al hadden Chrono Trigger en Mario & Luigi: Bowsers Inside Story van mij net zo goed mogen winnen.

Wouter36 op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:21

Terechte winnaars :)

Dennis van der Beek op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:23

Vind Chinatown Wars persoonlijk een heel stuk beter dan Zelda, maargoed....

Ik heb geen Vetorecht.

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:30

Gelukkig niet, want Zelda is een verdiende winnaar ;)

Betelgeuze op Zaterdag 30 januari 2010 om 20:37

 Ik kan me zeker in de uitkomst vinden, vooral dan in de 'Grootste teleurstelling'. Wat mij betreft verdiende Batman Arkham Asylum ook wel een plaatsje in de lijst van 'Grootste verrassing'

Christopher Profil op Zondag 31 januari 2010 om 16:36

Stuk voor stuk terechte winnaars ;)

Matthias op Zondag 31 januari 2010 om 21:41

Chinatown Wars is inderdaad wel beter dan Zelda.. Maar met Zelda beleef je meer avondtuur, dus ik vind het terecht dat Zelda een winnaar is;)

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner