GQ Awards 2009 - deel 3

Zoals elk jaar tonen we erkenning voor het harde werk van ontwikkelaars door de winnaar per nominatie bekend te maken en vervolgens in het zonnetje te zetten. Hieronder vind de laatste zes van de in totaal twintig nominaties waaruit we na lang discussi√ęren een winnaar hebben gekozen.

Slechtste game

De genomineerden: G.I. Joe: The Rise of Cobra, Leisure Suit Larry: Box Office Bust, Rogue Warrior, Stalin vs. Martians, Stormrise

De verliezer is: Stalin vs. Martians

Dat het kiezen van de slechtste game geen moeilijke opgave is, is het enige voordeel dat we na het spelen van Stalin vs. Martians kunnen bedenken. Deze cartoony RTS-game is namelijk zo slecht, dat we dachten dat de ontwikkelaars een grap met ons uithaalde. Wij kunnen er in ieder geval niet om lachen. Deze parodie op de hedendaagse RTS-game was namelijk iets te ver doorgeslagen in het maken van slechte gameplay. Neem daarbij de onmogelijke controls, de treurige Russische garage-rockmuziek, een idiote setting en je hebt Stalin vs. Martians. Zo zie je maar weer: ook als je iets tergend slechts maakt kan je nog in de prijzen vallen, al is het in een bedenkelijke categorie.

Beste online multiplayer game

De genomineerden: Fat Princess, Killzone 2, Left 4 Dead 2, Call of Duty: Modern Warfare 2, Uncharted 2: Among Thieves

De winnaar is: Call of Duty: Modern Warfare 2

In 2009 zijn er veel titels uitgekomen waarin een online multiplayer aanwezig is. Bij enkele games is deze mode zo goed uitgewerkt dat men massaal online gaat. Zo kwam Killzone 2 aan het begin van het jaar uit en kregen we gedurende het jaar nog veel meer games voorgeschoteld met een sublieme multiplayer. Op PlayStation Network kwam het zeer verslavende Fat Princess uit en op de Xbox 360 en PC maakten we kennis met de zombie shooter Left 4 Dead 2. Ook Uncharted 2: Among Thieves kende een weergaloze multiplayer, maar er was één game die boven dit alles uitsteeg.

We hebben het hier natuurlijk over Call of Duty: Modern Warfare 2. Infinity Ward heeft wederom een oorlogsgame in het hedendaagse tijdperk ontwikkeld en dat zorgde voor enorm hoge verkopen. Hoewel de game niet heel erg veel afwijkt van de eerste Modern Warfare, zijn er op een aantal belangrijke punten toch verbeteringen en toevoegingen aangebracht (lees: Spec Ops). En het belangrijkste van allemaal: de competitieve multiplayer is nog altijd zo verslavend als de pest. Een dikke pluim voor Infinity Ward!

Beste game voor de PC

De genomineerden: Anno 1404, Call of Duty: Modern Warfare 2, Dragon Age: Origins, Empire: Total War, Left 4 Dead 2.

De winnaar is: Dragon Age: Origins

Wie zegt dat PC-gaming dood is? Er waren genoeg toptitels in 2009 om de competitie in deze categorie gigantisch te maken. Uiteindelijk is Dragon Age: Origins met de award gaan lopen. Ontwikkelaar BioWare heeft de award echter niet zomaar verdiend: de fantasy-RPG was van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Dragon Age: Origins tilt de klassieke RPG’s naar een nieuw niveau, dit keer tot in perfectie. Kastelen, monsters, draken, dwergen en elven: ze zijn allemaal van de partij. Je wordt werkelijk in het spel gezogen, wanneer je er eenmaal aan bent begonnen. De sfeer, de briljante conversaties, het unieke gevechtssysteem, alles aan Dragon Age lijkt perfect. We kunnen eigenlijk weinig redenen bedenken waarom deze titel de award niet zou moeten krijgen.

Beste game voor de PlayStation 3

De genomineerden: Batman: Arkham Asylum, Call of Duty: Modern Warfare 2, Killzone 2, Ratchet & Clank: A Crack in Time, Uncharted 2: Among Thieves

De winnaar is: Uncharted 2: Among Thieves

Gamers die in 2009 een PlayStation 3 in huis hadden staan, konden hun geluk waarschijnlijk niet op. Het jaar begon vroeg met Killzone 2, werd in de zomer vervolgd met InFamous en Batman en eindigde met drie ware toppers. De keuze bleek uiteindelijk niet zo moeilijk: Uncharted 2: Among Thieves is de titel die ons verreweg het meest wist te verbazen. Grafisch is de game van ongekend niveau, de gameplay staat als een huis en de multiplayer is een welkome toevoeging in vergelijking met deel één. De award gaat dan ook vooral uit naar ontwikkelaar Naughty Dog, die wederom voor een adembenemend avontuur heeft gezorgd.

Beste game voor de Xbox 360

De genomineerden: Batman: Arkham Asylum, Call of Duty: Modern Warfare 2, Forza Motorsport 3, Halo 3: ODST, Left 4 Dead 2

De winnaar is: Call of Duty: Modern Warfare 2

Hoewel de spelcomputer van Microsoft weliswaar in verhouding met de PlayStation 3 op gebied van software een iets minder jaar beleefde, kunnen de Xbox 360-bezitters tevreden terugkijken. De multiplatformtitels draaien op Xbox Live als een tierelier en ook de exclusieve spellen mogen er wezen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Forza MotorSport 3, Halo Wars en Halo 3: ODST. Uiteindelijk gaat deze award toch naar een multiplatform game. Call of Duty: Modern Warfare 2 is een steengoede shooter met een epische singleplayer en een verslavende multiplayer. Voor ons reden genoeg om Infinity Wards goudhaantje tot winnaar uit te roepen. 

GAME OF THE YEAR

De genomineerden: Batman: Arkham Asylum, Chrono Trigger DS, Empire: Total War, Forza Motorsport 3, Grand Theft Auto: Chinatown Wars, Killzone 2, Call of Duty: Modern Warfare 2, New Super Mario Bros Wii, Ratchet and Clank: A Crack in Time, Uncharted 2: Among Thieves

De winnaar is: Uncharted 2: Among Thieves

Dit jaar hadden we de nodige moeite met het samenstellen van de beste titels van de afgelopen 365 dagen. Het bewijs dat de game-industrie kwalitatief gezien een succesvol jaar achter de rug heeft? Waarschijnlijk wel. Hoe dan ook, √©√©n game stak boven de rest uit. Zonder twijfel is Uncharted 2: Among Thieves het beste wat we het afgelopen jaar (en misschien wel langer) zijn tegengekomen. De manier waarop deze game talloze verschillende gameplay-elementen zoals stealth, puzzels en actie op zo‚Äôn feilloze manier combineert, is bewonderenswaardig te noemen. Tevens lagen onze kinnen gedurende het complete tien uur durende avontuur op de grond vanwege de vele epische situaties waarin Nathan Drake verzeild raakte (de tank-achtervolging om er maar eentje te noemen), om vervolgens weer door het oog van de naald te kruipen met behulp van een ultieme inspanning en heel wat geluk. En dan hebben we nog niet eens gehad over de vrijwel perfecte voice acting, verslavende multiplayer en uiteraard de onge√ęvenaarde graphics. We hebben gezocht naar minpunten, maar niet gevonden. In ieder geval niets noemenswaardig.

Naughty Dog heeft niet alleen de lat voor zichzelf een stuk hoger gelegd, maar ook voor de complete game-industrie. Wat ons betreft mag een nieuwe Jak and Daxter nog wel even op zich laten wachten...

Tekst: Redactie

Reacties

Arnold Middelkoop op Zondag 31 januari 2010 om 22:09

Terechte GOTY 2009!

Betelgeuze op Zondag 31 januari 2010 om 22:59

Door de enorme blunders (dedicate servers, mod support,...) van de PC versie van ModernWarfare2 zou ik het geen award geven voor beste MP, maar das alweer persoonlijke mening natuurlijk ;) 
De rest kan ik helemaal volgen! 

Kben nu eigenlijk wel nieuwschierig naar Stalin vs. Martions  xD 

Dennis van der Beek op Maandag 1 februari 2010 om 20:08

Ik speel Modern Warfare 2 behoorlijk wat en heb er weinig last van, maargoed dat is de PS3-versie.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner