hotness 0
News

Gratis Maar Geinig? #3

Gepost door



Hallo lezer en welkom bij dit segment genaamd: Gratis Maar Geinig?, waarin we een kijkje nemen naar de vele gratis games die je kunt vinden op het internet. Voor we beginnen, wil ik even wat regels uitleggen. Games die in dit artikel terugkomen mogen geen verdienmodel hebben, zij het door advertenties, DLC of micro-transacties. Tevens mogen ze geen aparte betaalde versie hebben of illegaal gedownload zijn en vallen zaken als open bèta’s voor toekomstige betaalde games buiten de boot. En daarmee beginnen we aan ons derde deel, waarin we beginnen met ...


Ze zeggen weleens dat drie keer scheepsrecht is. Ik weet niet wie deze uitspraak bedacht heeft, maar ik kan je garanderen dat deze persoon nog nooit heeft gevaren in de oceaan van Pokémon rom hacks en fan games. Net als Mysterious Island en Master Edition is Pokémon: Cryptic Lynch namelijk geen hoogvlieger, al is er wel tenminsteen stijgende lijn waar te nemen.

Cryptic Lynch is een rom hack van Pokémon: FireRed, wat betekent dat we wederom worden meegenomen naar Pallet Town. Verwacht echter niet zoals gebruikelijk naar Professor Oak te lopen om je eerste Pokémon uit te zoeken en op avontuur uit te gaan. Je kunt namelijk je kamer nog niet uitlopen voor je wordt belaagd door iets wat op een spook van jezelf lijkt. En dat is pas het begin van het vreemde avontuur dat je zult beleven.

Binnen vijf minuten na het starten van de game ben je aangevallen door je moeder, ben je de trotse eigenaar van een Gastly geworden en ben je verdwaald geraakt in een vreemde wereld waar Pokéballs en Potions uit het niets verschijnen en je jouw team kunt aanvullen met monstertjes die je traditioneel gezien niet in het begin van de game ontmoet, zoals Beedrill, Kadabra en Venonat.

Het vervangen van de traditionele Rattatas, Pidgeys en Weedles is een wijs besluit geweest van bluedeedrocks, de maker van dit project. Niet enkel zorgt het ervoor dat je al direct een heel andere ervaring krijgt dan de traditionele Pokémon-games, maar het zorgt er tevens voor dat je met plezier het gras doorloopt om te ontdekken wat het nog meer verschuilt, terwijl je ondertussen je team traint. En dat is wel nodig, want de pieken in de moeilijkheidsgraad zijn bijna stupide en zorgen ervoor dat een demo die hooguit een uur zou duren mij drie uur van mijn leven heeft gekost. Dat is geen ramp, aangezien ik me best goed vermaakt hebt, maar is wel zuur aangezien ik nadien ontdekte dat het spel al jaren stilligt.

Cryptic Lynch is best aan te raden voor iemand die simpelweg eens een compleet ander type Pokémon-game wilt spelen, zonder andere gameplay erbij te krijgen, maar dan moet diegene wel de logische gebreken van een bèta build kunnen tolereren.

Laat je verbazen door Pokémon: Cryptic Lynch en download hem hier. Om het spel te spelen heb je Virtual Gameboy of een vergelijkbaar programma nodig






Een ander type game dat traditioneel gezien wat problemen met zich meebrengt. zijn spellen die gemaakt zijn voor bijvoorbeeld gamejams of gelijkaardige projecten. Deze games zijn in korte tijd geproduceerd met vaak minimale middelen, hetgeen moeilijk kan resulteren in een écht hoogwaardig product. En dat is niet anders bij Under the Garden.

In deze acht bit survival game moet je overleven in de kou, terwijl je voedsel en brandstoffen verzameld. Zoals je kon verwachten vind je die echter al snel niet meer in de nabijheid van je woning, waardoor je noodgedwongen steeds verder in de wildernis moet trekken en meer risico’s moet nemen om de dag door te komen. Zoals in eigenlijk elke survival game dus.

In het begin is er geen vuiltje aan de lucht. Under the Gardens besturing is wat ongebruikelijk, maar went snel genoeg om geen groots obstakel te vormen. Eens er water in het spel komt, is de lol er echter al snel vanaf.

Zoals je kon verwachten moet je dan een brug bouwen om verder in de game te komen, waarvoor je twee opties hebt. Je kunt enerzijds objecten gebruikelijk die vast in hun plek blijven, ongeacht de wind of zwaartekracht, om een stabiele brug te bouwen. Die objecten zijn echter zeldzaam en broodnodig om rustplekken te bouwen.

De meeste gamers zullen daarom kiezen voor zoiets als hout, dat niet zo gemakkelijk in gebruik is en wat kan worden weggewaaid of onder je voeten door kan zakken, zodat je in het water belandt en terug wordt gestuurd naar je laatst bezochte schuilplek. En alsof dat nog niet irritant genoeg is, krijg je dan ook nog eens permanente straffen hiervoor, zoals lagere bewegingssnelheid. En helaas is dat maar een van de genadeloze wijzes waarop het spel spelers afstraft. Hardcore survivalists zullen waarschijnlijk wel warmlopen voor Under the Garden, maar de gemiddelde gamer, mij inclusief, laat het eigenlijk koud.

Under the Garden kun je vinden op GameJolt


Een game die zichzelf bewust beperkt is Castle of Viana: Capiroto’s Revenge; een homebrew MS-DOS-game die werd ontwikkeld voor #CGAJAM. In dit ongeveer kwartier durende avontuur verken je een kasteel om de kwaadaardige Capiroto een halt toe te roepen en iets of iemand te redden. De game is daar niet erg duidelijk in.

Allereerst verdient ontwikkelaar Daniel Monteiro een compliment voor het spel. De opdracht die deelnemers van de #CGAJAM meekregen, was om met het thema de geschiedenis herhaalt zich een game te maken in slechts vier uur tijd. Een teruggreep naar het MS-DOS-tijdperk is dan ook een schot in de roos. De uitvoering is echter minimaal net zo goed.

De game oogt niet enkel als een spel dat verscheen in de begindagen van het medium, maar speelt ook zo. De besturing van het karakter is voor hedendaagse begrippen stug en heeft een merkbare vertraging, er is sprake van sprite flickering en de omgevingen zijn vrij eentonig. Dat is feitelijk niet goed, ware het niet dat dat ook is hoe veel games van voor de videogame crash van 1983 waren. Monteiro heeft dus een kloppende hommage gemaakt, en dat valt hem niet te verwijten. Zoek je een avontuur dat je uit je schoenen blaast, dan is Castle of Viana niet jouw ding. Maar wil je een legitieme MS-DOS-ervaring, zonder dat je een PC uit de prehistorie moet halen, dan kan Castle of Viana prima aan die behoefte voldoen, terwijl MS-DOS-veteranen daarbij ook nog iets nieuws kunnen beleven.

Waan je in het verleden met Castle of Viana. Om het spel te spelen heb je D-Fend Reloaded of een vergelijkbaar programma nodig.

De vierde game op deze lijst is niet in korte tijd gemaakt, maar is wel slechts korte tijd te spelen. HuZERO is een F-Zero kloon voor de TurboGrafx 16, een vrij onbekende console die tegelijkertijd met de NES en Sega Mega Drive op de markt was en tot de dag van vandaag een trouwe volging heeft, die het Summer Caravan-principe volgt. Dit betekent dat de game niet draait om als eerste over de finishlijn gaan, maar om het neerzetten van een highscore.

Spelers krijgen twee minuten om over Blue Bay te scheuren en daarbij zo snel mogelijk te gaan en zo ver mogelijk te komen om een zo hoog mogelijke score te realiseren. De game kent geen tegenstanders en heeft natuurlijk ook niet de beruchte Mode 7-technologie waar F-Zero gretig gebruik van maakte. Chris Covell, de ontwikkelaar van deze game, heeft echter andere technische foefjes gebruikt om wel die illusie te creëren. En dat is eigenlijk het enige noemenswaardige aan het spel. Het is indrukwekkend om te zien wat iemand met ervaring en passie kan recreëren op inferieure hardware, maar de game die daaruit resulteert is eigenlijk niet zo boeiend om te spelen.

Zet jij de hoogste score neer in HuZERO? Om het spel te spelen heb je Ootake of een vergelijkbaar programma nodig.


We sluiten deze derde Gratis Maar Geinig? af met een knal…letterlijk! Blast It, Buster is het resultaat van een samenwerkingsverband van maarliefst vijftien ontwikkelaars op GameJolt, die ieder een dag met de game aan de slag mochten. Het is dus in zekere zin wederom een GameJam-spel (sorry, dit kwam net zo uit), maar dan wel met een wel heel bijzondere twist.

In Blast It, Buster kruipen we in het metalen omhulsel van een robot die vermoedelijk Buster heet. We krijgen geen context of verhaal, maar enkel een doel: vind de uitgang. Bewapend met een gigantische laser baan je je daarom een weg door de levels, waarbij je probeert om zo min mogelijk schade te krijgen terwijl je zoveel mogelijk vijanden uitschakelt. Beide zijn namelijk gaandeweg belangrijk.

Op het eerste gezicht is Blast It, Buster een simpele tweedimensionale platformer met shooter elementen die eruitziet alsof het getekend is door een basisscholier. Al snel blijkt de game echter meer om het lijf te hebben. Zo herstelt Buster bijvoorbeeld niet tussen de levels door. In plaats daarvan moet je geld dat je van verslagen vijanden krijgt gebruiken om je metalen vriend weer op te lappen. Het geld dat je daaraan spendeert kun je echter niet gebruiken aan broodnodige upgrades, waardoor je ideaal gezien geen schade oploopt.

Als je de game speelt is het duidelijk dat er veel mensen aan de game gewerkt hebben. De moeilijkheidsgraad, de opbouw van de levels en de opdrachten die je krijgt zijn incoherent en sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Dat geeft de game iets onvoorspelbaars, maar ook een tikkeltje frustrerends. Daar zou echter prima overheen te kijken zijn, als de controls niet zo verrekte zweverig waren. Desondanks heb ik me een uurtje of twee kunnen vermaken met Blast It, Buster en meer dan dat kun je eigenlijk ook niet verwachten van een game die écht helemaal gratis is.

Schiet een avond weg met Blast It, Buster

Heb jij nog games die aan de voorwaarden van de inleiding voldoen en waarvan jij denkt dat meer mensen ze moeten spelen? Laat het mij weten via ons Discord-kanaal en wie weet zie jij jouw suggestie bij het volgende deel terug. Wil je eerdere delen van Gratis Maar Geinig lezen? Klik dan hier.

Disclaimer: Alle karakters, trademarks en namen in deze fangames zijn eigendom van hun respectelijke eigendomhouders en zijn gebruikt onder het fair use-principe. GameQuarter biedt de downloadlinks van de oorspronkelijke makers aan en kan de game helaas niet verstrekken als deze besluiten de game offline te halen of wanneer de oorspronkelijke eigenaar van de gebruikte assets bezwaar maakt tegen diens inhoud. Wij zullen in dat geval de downloadlink uit het artikel verwijderen.

0 reacties op "Gratis Maar Geinig? #3"