hotness 0
News

Gratis Maar Geinig? #6

Gepost door


Hallo lezer en welkom bij dit segment genaamd: Gratis Maar Geinig?, waarin we een kijkje nemen naar de vele gratis games die je kunt vinden op het internet. Voor we beginnen, wil ik even wat regels uitleggen. Games die in dit artikel terugkomen mogen geen verdienmodel hebben, zij het door advertenties, DLC of micro-transacties. Tevens mogen ze geen aparte betaalde versie hebben of illegaal gedownload zijn en vallen zaken als open bèta’s voor toekomstige betaalde games buiten de boot. De games in dit artikel zijn aangedragen door lezers en vervolgens zijn er vijf willekeurige games uitgezocht om te behandelen. Met dat in het achterhoofd beginnen we aan ons zesde deel, waarin we beginnen met...

Fighting games zijn van oudsher games die je alleen of samen met één vriend speelt. Later kwam hier verandering in dankzij games als Super Smash Bros., Brawlout en Brawlhalla, maar desondanks blijft het grootste deel van de hardcore community hangen bij de wat serieuzer ogende vechters als Mortal Kombat, Street Fighter en Soul Calibur. Jaren geleden probeerde een game genaamd Arche Blade daar verandering in te brengen.

Dit deed het door een beetje van beide te nemen in iets wat het beste kan worden beschreven als een 3D party brawler. Spelers vochten niet een-op-een, maar namen het in teams van maximaal acht spelers tegen elkaar op in grootse arena’s, waarbij de meest uiteenlopende vechters mee mochten spelen. Ridders, gunslingers, robots en magiërs zijn slechts enkele van de vechters die je als speler tot je beschikking had en speelden allen heel anders, waardoor de game op het eerste gezicht nog het meeste weghad van de SSB-reeks. Maar wie dieper in de mechanics dook zag al snel de invloeden van de meer traditionele fighting-series.



De meest overduidelijke plek waar je dit zag, is in de fight mechanics zelf. Want waar Smash een aanval per knop(pencombinatie) heeft, daar kon je in Arche Blade aanvallen aan elkaar rijgen om combo’s te triggeren om je vijanden mee te verslaan. Daarnaast had je verschillende speciale moves met hun eigen balkjes, vergelijkbaar met de modernere delen van bijvoorbeeld Street Fighter.

Wat sommige van jullie allicht al opgevallen is, is dat ik Arche Blade beschrijf in de verleden tijd. En dat is omdat de game op sterven na dood is. Je kunt hem nog gewoon downloaden op Steam, maar om dit te kunnen schrijven heb ik vrienden op moeten trommelen om met mij te spelen. De servers waren immers allen leeg. Dit komt omdat het ontwikkelteam zich ontbonden heeft en de servers in beheer van fans heeft gegeven. Hiermee werden ook alle in-game aankopen verwijderd, waardoor de game aan onze voorwaarden voldoet. Maar tenzij je net als ik vrienden op kunt trommelen, ga je hier weinig vertier halen.

Vecht mee in Arche Blade op Steam.



Als je het hebt over gratis games op Steam, kun je niet om de vele visuals novels heen. In de vorige editie van Gratis Maar Geinig? bespraken we al One Thousand Lies, die mij persoonlijk wist te bekoren. Ik was dan ook heel benieuwd toen Lost Girls Diary op mijn bordje kwam te liggen. Het duurde echter niet lang voordat ik door had dat dit een heel ander beestje was.

In dit spel ontmoeten we een groep vrienden die probeert de Queen of Spades op te roepen. Maar wat een bovennatuurlijk ritueel moest worden, eindigt in een avondje vol spookverhalen. De gasten van deze bijeenkomst vertellen beurtelings een eng verhaal, waarna het hoofdstuk eindigt en we doorgaan naar het volgende, compleet ongerelateerde verhaal.



Op zich is er niets mis met deze opzet. Enge verhalen kunnen ook in een visual novel prima uitpakken en kunnen daarbij ondersteund worden door enge of verontrustende visuals. Die ga je echter hier niet vinden. De verhalen zijn namelijk verre van eng. De jongste gast van deze bijeenkomst oogt alsof ze op de basisschool hoort te zitten en dat is ook wel het niveau wat je van de verhalen mag verwachten, waardoor je in een half uurtje door ze allen heen blaast. Tot tweemaal toe lijkt het alsof de game naar iets toe aan het werken was — een groter iets dat de knaller moest worden — maar beide keren loopt het af met een sisser. Dus hoewel Lost Girls Diary strikt genomen geen slechte game is, mis je ook helemaal niets wanneer je het zou overslaan.

Dit dagboek kun je lezen op Steam.



Dit zesde deel in de Gratis Maar Geinig?-serie is tot op heden niet bepaald imposant gebleken. En onze derde deelnemer brengt daar zeer zeker geen verandering in. Wie nog een ouderwetse DVD-speler heeft gehad, zal zich allicht herinneren dat deze bij langdurige stilstand oversprong op een screensaver, waarbij het DVD-logo over het scherm stuiterde in wisselende kleuren. Bouncing DVD is exact dat, maar dan met de optie om het logo enigszins te sturen. Het doel? Hem zo vaak mogelijk in een hoekje krijgen in de hoop zo hoog op de leaderboards te komen. Maar als je dat werkelijk belangrijk vindt kun je ook de game gewoon laten draaien op de achtergrond, daar die dat uit zichzelf ook wel doet. Dan heb jij ondertussen tijd om te overwegen wat je aan het doen bent met je leven.

Ook jij kunt je leven verspillen.


Een andere game die, ironisch genoeg, voor dood is achtergelaten, is Pokémon: Dardusk. In deze rom hack van Pokémon: Firered is Kanto overspoeld door zombies die je niet enkel op willen peuzelen, maar je ook willen verslaan in een Pokémon-gevecht…waarvan deze demo er twee heeft. Met amper vijf minuten gameplay, die vermoedelijk nooit langer zullen worden, wordt het spel dan ook enkel voor de volledigheid genoemd.

Probeer deze demo zelf als je wilt.



Voor de afsluiter van dit zesde deel gaan we wederom naar Steam voor nóg een visual novel. Maar ditmaal gaat het spreekwoord ‘’het beste voor het laatst bewaard’’ zeer zeker op. Her Lie, I Tried To Believe vertelt het verhaal van Tim, die we volgen van kind tot jonge volwassene. Hij is van kleins van af geobsedeerd met Cassandra, die hij ziet als zijn rivale en de vloek van zijn bestaan. Want hoewel het hun rivaliteit is die hem ertoe drijft zichzelf te verbeteren, raakt hij steeds meer verstrikt in een negatieve spiraal van haat en woede.

De eerste helft van het verhaal leert ons hoe deze gevoelens ontstaan en uiteindelijk geëscaleerd zijn. Van een kind dat zijn trots keer op keer gekrenkt ziet worden, tot een tiener die het gevoel heeft dat hij er niet meer toe doet en vervolgens uitgroeit tot een volwassene die eigenlijk geen zin meer in het leven heeft. Maar wanneer Tim en Cassandra elkaar opnieuw vinden, neemt het verhaal een hele andere wending.



Eenieder die in zijn omgeving heeft meegemaakt dat iemand vastzit in een destructieve relatie, zal het gevoel van onbegrip herkennen. Voor de buitenwereld is het niet te snappen dat iemand telkens terugkeert naar een relatie waar geweld, frustratie en verdriet de boventoon voeren. Her Lie doet echter een dappere poging om dit begrijpelijk te maken, hetgeen het doet met wisselend succes. Er zijn voldoende momenten waarop liefde volop bloeit te midden van de verdorvenheid en waarop je als speler sympathie voelt voor de hoofdpersoon, ondanks zijn vele slechte karaktertrekken. Het is dan ook jammer dat Her Lie slechts een kort gratis projectje is. Want hoewel zeker niet slecht, had het veel meer kunnen zijn als het meer tijd had gehad om diens karakters te ontplooien en de ondersteuning had gehad van een professioneel artiest.

De waarheid ontdek je zelf op Steam.


Disclaimer: Alle karakters, trademarks en namen in deze fangames zijn eigendom van hun respectelijke eigendomhouders en zijn gebruikt onder het fair use-principe. GameQuarter biedt de downloadlinks van de oorspronkelijke makers aan en kan de game helaas niet verstrekken als deze besluiten de game offline te halen of wanneer de oorspronkelijke eigenaar van de gebruikte assets bezwaar maakt tegen diens inhoud. Wij zullen in dat geval de downloadlink uit het artikel verwijderen.

0 reacties op "Gratis Maar Geinig? #6"