Hands-on met de PlayStation 4

Het is altijd een beetje onwennig, zo’n nieuwe console. Je hebt je research gedaan, je weet wat je mag verwachten, maar het duurt even voor het kwartje echt valt. Zo is het ook voor de PlayStation 4 en daarom heeft GameQuarter een hands-on voor jullie klaar gezet voor het pijnlijke geval dat je de console nog niet in bezit hebt mogen nemen.

Normaal zou een artikel als dit beginnen met het uitpakken van een console, maar laten we eerlijk zijn: er zijn al genoeg unboxing video’s op internet te vinden. Dat gedeelte slaan we dus over en we gaan fijn verder met het installeren van de PlayStation 4.

Deze installatie verloopt tegen de verwachtingen in vlekkeloos en snel (looking at you Wii U). Even PSN-account koppelen, Facebook eraan hangen en nu we toch bezig zijn ook de PlayStation App. Vervolgens wat privacy instellingen en klaar is Kees. Tijd verstreken: 8 minuten.

Natuurlijk is er patch 1.51 die nog na de initiële moet komen, maar ook daar hoeven we niet op te wachten. De PlayStation 4 heeft deze namelijk tijdens de installatie al zelf binnen gehaald en even de PlayStation 4 herstarten is het enige wat nog hoeft te gebeuren.

Nu de installatie voltooid is duik ik het PlayStation Dynamic Menu in. De nieuwe User Interface oogt stukken beter dan de XMB van de PlayStation 3 die ik, ondanks de vele prijzen die het won, nooit heb kunnen waarderen. Het What’s New gedeelte wat het PDM naar het volgende niveau moet tillen werkt nog niet, iets wat Sony van tevoren al aangekondigd had. Zonder oogt het menu echt wat leeg.

Je kunt spelen in The Playroom, apps gebruiken en op de browser internetten. In de Library vind ik een aantal games die ik een dag eerder via de PlayStation App had gekocht. Een druk op de knop en de downloads lopen. Maar liefst zeven games kan ik gratis downloaden. Resogun en Contrast ontvang ik vanwege PlayStation +. Sound Shapes en Escape Plan krijg ik als onderdeel van een upgrade programma en op de PlayStation Store kan je ook nog gratis War Thunder, Warframe en DC Universe Online binnen hengelen. Mijn boxed games heb ik dan nog niet eens aangeraakt!

Voor ik deze ga installeren wil ik eerst wat settings nalopen, maar in eerste instantie kan ik deze niet vinden. Pas wanneer ik bij toeval op omhoog op de D-pad druk merk ik op dat de statusbalk boven eerder genoemde opties nog een menu bevat. Hier vind je zaken als de PlayStation Store, messages, settings en trophies. Fijn verborgen wanneer je het niet nodig hebt en overzichtelijk om doorheen te browsen, zo zien we het graag.

Vervolgens zijn de boxed games aan de beurt. Gezien de tientallen gigabytes die de installaties vereisen verwacht ik wachttijden van om en nabij tien minuten, maar niets blijkt minder waar. Skylanders: Swap Force is geïnstalleerd nog voor ik terug in mijn stoel zit en ook games als Killzone: Shadow Fall zijn binnen twee minuten klaar.

Ondertussen staat mijn menu al aardig vol met games, maar ondanks dat is zoeken overbodig. Via mijn  PlayStation Eye kan ik voice commands gebruiken om makkelijk te beginnen. Ik noem simpelweg de naam van de game die ik wil spelen en de PlayStation 4 opent deze gelijk. Tijd voor een marathonsessie! Recensies volgen spoedig.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner