Januari - april, pijnlijk voor je bankrekening?

Nu we 2009 al een maand achter de rug hebben, is het hoog tijd om vooruit te blikken op 2010, een jaar waarin meteen een grote berg toppers voor de deur staat. De reden? Vele uitgevers vonden het nodig om op het laatste moment hun toppers door te schuiven en zo de drukke eindejaarsperiode te omzeilen. Het probleem is alleen dat meerdere uitgevers dat van plan waren. Of al dit uitstel nou te maken had met een gebrek aan tijd of Modern Warfare 2, feit is wel dat het begin van het jaar uitzonderlijk veel weg heeft van een periode waarin je simpelweg niet meer weet wat allemaal aan te schaffen. Daarom hebben we voor ieders gemak alle potentiële toppers op volgorde van releasedatum neergepend. Hopelijk heb je nog niet al je spaarcenten tijdens de kerst uitgegeven, want anders zou dit luxeprobleem wel eens snel uit kunnen groeien tot de nachtmerrie voor elke gamer.

Must-have nummer 1: Bayonetta

Releasedatum: 8 januari 2010
Platform: PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: als actieliefhebber niet vies bent van een heleboel Japanse gekheid.

Wat?
Eén van de eerste games van 2010 op het Europese continent en meteen ook één van de meest bizarre: Bayonetta combineert een aaneenschakeling van over-the-top actiemomenten met de Japanse creativiteit van Platinum games. Is een bebrilde heks die engelen terug naar het hiernamaals stuurt door een alles vernietigend monster uit haar kapsel tevoorschijn te toveren niets voor jou? Dit is een regelrechte topper, dus misschien moet je een aanschaf toch maar overwegen.

Waarom?
Omdat Hideki Kamiya aan het roer staat. Zijn lijst met projecten liegt er in ieder geval niet om: Resident Evil, Devil May Cry, Viewtiful Joe, Okami… Bij elke titel heeft hij de nodige handen uit de mouwen gestoken. Bovendien ziet Bayonetta er enorm tof uit. Heb je lange tijd uitgekeken naar een goede hack and slasher? Twijfel dan niet om deze game in huis te halen. Wanneer je de mogelijkheid hebt uiteraard wel voor de Xbox 360, want de PS3 versie kampt zoals bekend met frequente framedrops, lange laadtijden en wazige textures. Platinum Games liet de ontwikkeling immers over aan een intern team van Sega.

Must-have nummer 2: Darksiders

Releasedatum: 8 januari 2010
Platform: PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: fan bent van action-adventure games

Wat?
In Darksiders speel jij als War, één van de vier ruiters van de Apocalyps. In een wereld van verwoeste steden en op het eerste gezicht verlaten landschappen ga je samen met je licht ontvlambare paard Ruin op pad om de chaos te herstellen. En dat is nodig ook, want overal krioelt het van de vijanden. De actie heeft veel weg van games als God of War en Devil May Cry, maar kijk je verder, dan merk je dat Darksiders dankzij zijn open wereld en bijbehorende vrijheid uniek is in zijn soort.

Waarom?
Eerlijk gezegd waren we in het begin een beetje sceptisch over Darksiders, maar Vigil Game heeft toch bewezen over een talentvol team te beschikken. Grafisch misschien niet geweldig, maar de setting zelf is er eentje waarover nog veel zal worden nagesproken. Darksiders is een niet te missen game voor liefhebbers van action-adventure titels.

Must-have nummer 3: MAG

Releasedatum: 29 januari 2010
Platform: PlayStation 3
Aanschaffen wanneer je: nou echt wilt weten hoe het is om aan een grote oorlog deel te nemen.

Wat?
MAG staat voor Massive Action Game en weet in ieder geval al geschiedenis te schrijven dankzij zijn immense omvang. Met een spelersaantal van maximaal 256 is het dan ook niet verwonderlijk dat de singleplayer in deze first-person shooter is geschrapt. Ervaren spelers krijgen de mogelijkheid om bevelen uit te delen aan hun squadmembers. Uiteindelijk is een goede samenwerking vereist wil je een match in jouw voordeel beslechten.

Waarom?
Een online shooter met slagvelden van 256 spelers groot komen we niet elke dag tegen. Tevens staat Zipper Interactive aan het roer, de studio die eerder verantwoordelijk was voor de SOCOM reeks. Wie de SOCOM games op de PS2 (en dan met name deel 2) heeft gespeeld, weet dat Zipper in staat is een diepe en verslavende multiplayer te creëren. De game ligt inmiddels in de winkels, maar we zullen pas op lange termijn te weten komen of MAG in zijn opzet slaagt. Dit is namelijk niet een shooter die je zomaar oppikt.

Must-have nummer 4: Mass Effect 2

Releasedatum: 29 januari 2010
Platform: PC en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: een goede game wilt.

Wat?
In Mass Effect 2 zul verse krachten moeten zoeken die Shepard bijstaan in het voltooien van zijn missie. Daarvoor zul je opnieuw vele plekjes in het universum een bezoekje moeten brengen. Verwacht ook in dit deel morele keuzes die invloed hebben op de gameplay en de rest van het verhaal.

Waarom?
Eigenlijk kan dit niet meer mis gaan. Met de vele aanpassingen en kleine vernieuwingen belooft Mass Effect 2 zijn voorganger ruimschoots te overtreffen. En dat zegt heel wat, want het origineel wist op gebied van verhaal en setting menig science fiction fan te verbazen. Wie houdt van enorm veel mogelijkheden en een diepe verhaallijn, mag deze game zeker niet aan zich voorbij laten gaan.

Must-have nummer 5: BioShock 2

Releasedatum: 9 februari 2010
Platform: PC, PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: maar geen genoeg kunt krijgen van Rapture en zijn losgeslagen bewoners.

Wat?
In BioShock 2 neem je deze keer plaats in een prototype versie van een Big Daddy. En dat is nodig ook, want ondanks het feit dat de situatie er in het verpauperde Rapture niet veel beter op is geworden, ligt er nieuw gevaar op de loer. Ondertussen gaat de strijd om het goedje ADAM gewoon door. Een van de nieuwe opties is het tegelijkertijd gebruiken van plasmids en wapens. Handig voor als je tegenover een overmacht aan splicers staat.

Waarom?
Net als Mass Effect 2 een zekerheidje. BioShock was al geniaal, en met wat verbeteringen en toevoegingen belooft dit vervolg één van DE games van 2010 te worden. Ook zou de toevoeging van een gloednieuwe multiplayer wel eens voor heel wat extra uurtjes speelplezier kunnen zorgen, al zullen de meeste fans ongetwijfeld het meeste uitkijken naar de singleplayer.

Must-have nummer 6: Dante’s Inferno

Releasedatum: 12 februari 2010
Platform: PlayStation 3, PSP en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: houdt van hack and slashers en de hel als ideale plek ziet om dood en verderf te zaaien.

Wat?
In Dante’s Inferno neemt Dante een bezoekje aan de hel met maar één doel: zijn geliefde Beatrice redden van eeuwige verdoemenis. Maar daarvoor zal hij eerst de negen ringen van de hel moeten trotseren. Dat dit geen alledaags karweitje gaat worden blijkt uit de vele (spuuglelijke) wezens die op hem staan te wachten. Gelukkig beschikt Dante over een gigantische zeis en een heilig kruis waarmee hij zijn vijanden tot een hoopje stof doet herleiden. Wie The Divine Comedy van Dante Alighieri heeft gelezen, weet wat hij moet verwachten.

Waarom?
Het is geen geheim dat Dante’s Inferno als twee druppels water op God of War lijkt, maar of dat een slechte zaak is? Wij vinden van niet, en daarom kijken we met veel ongeduld uit naar de ontmoeting tussen Dante en Lucifer.

Must-have nummer 7: Heavy Rain

Releasedatum: 24 februari 2009
Platform: PlayStation 3
Aanschaffen wanneer je: van vernieuwing en een goed verhaal houdt.

Wat?
Aangezien er nog geen genre bestaat dat de inhoud van deze game goed weet te beschrijven, zullen we maar de woorden van Quantic Dream moeten geloven. Heavy Rain is een interactieve psychologische thriller waarin de speler door middel van zijn eigen keuzes een uniek verhaal volgt. Wanneer je Fahrenheit hebt gespeeld weet je wat je ongeveer kan verwachten: een volwassen verhaallijn die gewoon doorgaat wanneer iets niet lukt bij de speler. In Heavy Rain zul je echter geen paranormale verschijnselen aantreffen. Een belangrijk detail voor diegene die van realisme houdt.

Waarom?
Fahrenheit was een uitstekende game, maar Heavy Rain lijkt daar met gemak overheen te gaan. Niet alleen zijn de graphics van een verbazingwekkend hoog niveau, ook de kleine details zoals de realistische gezichtsuitdrukkingen en animaties lijken de afstand tussen games en films weer een stukje kleiner te maken. Quantic Dream probeert tevens te vernieuwen, en wij hopen, net als bij elke andere studio die dat probeert, van harte dat de Fransen daar in slagen.

Must-have nummer 8: Battlefield: Bad Company 2

Releasedatum: 5 maart 2010
Platform: PC, PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: Modern Warfare 2 na een week zat was.

Wat?
De singleplayer campaign hebben we nog niet zo vaak in actie gezien, maar de multiplayer hebben we al uitvoerig kunnen testen. En daarvoor haal je Battlefield in huis, toch? In tegenstelling tot de meeste andere online shooters kun je iedereen het leven zuur maken met onder andere tanks en helikopters. Daarbovenop dien je goed samen te werken met je teamleden, want anders zou je wel eens heel makkelijk als schietschijf kunnen dienen. Vergelijkbaar dus met de eerste Bad Company, maar dan grootser en beter. Hoeveel beter blijft nog even de vraag.

Waarom?
Omdat het Zweedse DICE nog een appeltje te schillen heeft met Infinity Ward. Nu zowat de complete doelgroep van DICE zich op de slagvelden van Modern Warfare 2 heeft begeven, moet Bad Company 2 met wel iets heel speciaals komen. De naam hebben ze in ieder geval. Nu nog een briljante en verslavende multiplayer om iedereen definitief weg te lokken van de best verkochte game van 2009. Of dat ze lukt zullen we nog even moeten afwachten.

Must-have nummer 9: Final Fantasy XIII

Releasedatum: 9 maart 2010
Platform: PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: JRPG's een warm hart toedraagt.

Wat?
We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf 9 maart kunnen we dan eindelijk aan de slag met het dertiende deel uit de wereldberoemde reeks. Hoofdpersonages Lightning en Snow krijgen van de fal’Cie de opdracht om Cacoon, een stad waarin alles perfect geregeld lijkt te zijn, te vernietigen. Het duo wordt bijgestaan door onder andere Vanille, Sazh en Hope, allen personages die qua karakter en vaardigheden flink van elkaar verschillen. Benieuwd of de complexe verhaallijn ook in het Westen weet aan te slaan.

Waarom?
De Final Fantasy games (zonder de remakes en spin-offs erbij gerekend) staan bijna altijd garant voor kwaliteit. En na al die tegenvallende JRPG’s in deze huidige generatie zijn we nou wel eens toe aan een zestig uur durend avontuur die eindelijk laat zien waar de huidige generatie consoles zowel in staat is.

Must-have nummer 10: God of War III

Releasedatum: 19 maart 2010
Platform: PlayStation 3
Aanschaffen wanneer je: dol bent op extreem geweld en visueel spektakel

Wat?
Het laatste deel van de franchise, of in ieder geval het einde van Kratos. De meest opvallende toevoeging zijn de Titanen: niet alleen zijn de tientallen of zelfs honderden meters hoge wezens op de achtergrond te vinden, ze nemen ook daadwerkelijk deel aan de gameplay. Met de goden daar recht tegenover kan dit niet anders dan uitgroeien tot een avontuur van ongekende grootte.

Waarom?
Eigenlijk hoeven we dit niet uit te leggen. Alle voorgaande games horen bij de top van het platform en ook God of War III lijkt de lat wat betreft het action-adventure genre een stuk hoger te leggen. De game heeft een tijdje weinig van zich laten horen, maar daar komt zeer binnenkort uiteraard verandering in. Wij hebben al zo’n gevoel dat we dan al weten of God of War III zijn titaanhoge verwachtingen waar gaat maken.

Must-have nummer 11: Red Dead Redemption

Releasedatum: 27 april 2010
Platform: PlayStation 3 en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: een keer iets anders wilt dan de bruisende steden in Grand Theft Auto.

Wat?
De sequel van Red Dead Revolver. In Red Dead Redemption speel jij als John Marston, een ex-bandiet die dit keer in de naam van de wet de criminelen in het Wilde Westen wat manieren moet bijleren. Geheel volgens de tradities van Rockstar Games bevat deze game een open wereld waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Dit keer met je trouwe viervoeter.

Waarom?
De eerste echte western game van deze huidige generatie consoles die je in huis moet halen? Het ziet er wel naar uit. Red Dead Revolver mocht dan wel niet zijn verwachtingen waarmaken, het is en blijft Rockstar dat aan het roer staat. Red Dead Redemption lijkt alles in zich te hebben wat de meeste games in zijn soort vaak ontbraken: afwisseling, een goed verhaal en een boeiende spelwereld. De beelden liegen er in ieder geval niet om. Nu maar hopen dat er geen addertje onder het gras zit.

Must-have nummer 12: Splinter Cell: Conviction

Releasedatum: April 2009
Platform: PC en Xbox 360
Aanschaffen wanneer je: een pissed off Sam Fisher in actie wilt zien.

Wat?
Splinter Cell: Conviction laat je opnieuw in de schoenen stappen van Sam Fisher. Niet zonder reden, want de ex-agent is op zoek naar degene die de moord op zijn dochtertje op zijn/haar geweten heeft. Tijdens zijn zoektocht naar gerechtigheid kom je meermaals in aanraking met terroristen, agenten en de overheid. We zouden bijna medelijden krijgen met iedereen die in de weg van Sam Fisher staat…

Waarom?
De Splinter Cell reeks heeft al aardig wat toptitels opgeleverd. Ook bij Splinter Cell: Conviction lijken de heren van Ubisoft Montreal hun zaakjes goed in orde te hebben. Aangezien Sam Fisher dit keer alleen werkt en zich daarom niet aan de regels hoeft te houden, kan de speler ook meteen meer vrijheid verwachten als het gaat om het uitschakelen van vijanden. De mengeling van stealth en pure actie ziet er alvast zeer interessant uit.

Uiteraard blijft het daar nog niet bij. Met titels als Gran Turismo 5, Crackdown 2, Halo: Reach, Alan Wake, The Last Guardian, Kingdom Hearts: Birth by Sleep, Metal Gear Solid: Peace Walker, ModNation Racers en Mafia II moet het wel heel vreemd lopen wil 2010 geen topjaar vol met kwalitatieve games worden. En dan weten we nog vrij weinig over datgene wat aan het einde van het jaar op de stoep zal staan. Alleen een heleboel nieuwe uitstellen en/of een te vroege Apocalyps kan dit nog voorkomen.

Opmerking: jammer genoeg hebben we geen glazen bol die onthult dat een releasedatum op het laatste moment nog verschoven gaat worden, dus hopelijk zul je het ons kunnen vergeven wanneer blijkt dat een titel niet op tijd in de winkels wordt gedropt.

Reacties

Christopher Profil op Woensdag 3 februari 2010 om 14:18

Als gamer zal je inderdaad wel keuzes moeten maken.  Heavy Rain en God Of War III heb ik al besteld, dus die ik heb zeker al.

Frederic Louis op Woensdag 3 februari 2010 om 20:09

Toch benieuwd naar BF:BC2 :)

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner