hotness 0
News

MacBook Pro Update 02/11

Gepost door

Heuglijk nieuws werd er deze week door het bedrijf uit het Californische Cupertino gebracht. Apple nam zijn Macbook Pro serie serieus onder en handen met heel wat nieuwe interne veranderingen. Het design blijft echter wel ongewijzigd bij deze update. Eens kijken wat deze update betekent voor menig OSX-gebruiker.

Features

1. Sandy Bridge platform

Laten we beginnen bij de kern van elke computer, namelijk de chipset. De overstap naar dit nieuwe platform brengt heel wat vernieuwingen met zich mee. De belangrijkste hiervan zijn de nieuwe reeks processoren. Wat het eerste opvalt is dat de processoren afgestapt zijn van het 45nm procédé en Intel zich gestort heeft op het 32nm procédé. Dit zorgt ervoor dat de processoren minder stroom moeten gebruiken en bijgevolg minder warmte uitstoten bij dezelfde kloksnelheid. Verder zijn deze processoren geëvolueerd op twee andere vlakken.
Met de Intel Advanced Vector Extensions wordt het SSE (Streaming SIMD Extensions) uitgebreid met een 256bit-component. Hierdoor wordt het aantal bits verdubbeld en zal daardoor een enorme prestatiewinst geboekt worden bij het verwerken van multimedia-processen die zeer veel kommagetallen bevatten. Deze technologie wordt nog eens ondersteund door een verbeterde Turbo-boost modus, waarbij de processor zijn kloksnelheid zal opdrijven wanneer het nodig is.

This results in better management of data and general purpose applications like image, audio/video processing, scientific simulations, financial analytics and 3D modeling and analysis.

Net als bij de Nehalem Clarkdale processoren, is ook hier geopteerd om een grafische chip in de processor te bouwen. Deze chip zal vooral een snelheidsboost brengen bij hardwarematige video-encoding. Volgens Intel zou deze conversie driemaal zo snel gaan als een vergelijkbaar systeem zonder grafische chip. Hiermee mikt Intel op het publiek dat vaak video’s converteert om af te spelen op hun mobiele apparaten of home cinema’s. Intel noemt deze vernieuwing met een fancy naam de Quick Sync Video.

2. Thunderbolt

Naast de het snelle rekenwerk van de processor is ook deze keer veel aandacht besteed aan de snelheid tussen de computer en externe apparaten. Apple introduceert als eerste Thunderbolt, dat door Intel ontwikkeld werd onder de codenaam Light Peak. Deze technologie heeft een theoretische snelheid van 10 gigabit per seconde. Dit is het dubbel van USB 3.0 dat een snelheid van 5 gigabit hanteert. Waar gevreesd voor werd, was dat er speciaal nieuwe aparatuur moest aangekocht worden met een Thunderbolt poort. Echter kan je dankzij de PCI-express technologie adapters gebruiken zodat ze in je USB, FireWire en zelfs Gigabit Ethernet. Daarnaast kan de Thunderbolt poort zelf ook gebruikt worden als ingang voor Displayport en ook weer via adapters kunnen VGA- en DVI-kabels aangesloten worden. Verder is Thunderbolt net als USB 3.0 een full-duplex datakabel. Dit betekent dat je de volledige snelheid van 10 gigabit in twee richtingen kan gebruiken. Bijvoorbeeld dat je een filmpje bekijkt vanaf je harde schijf en tegelijk je computer nog eens backuppen op die zelfde schijf en dat zonder snelheidsverlies.



3. AMD graphics

Verder zijn er nog verbeteringen gebracht op grafisch vlak. Opvallend is dat Apple bij deze update voor het eerst gekozen heeft voor grafische kaarten van AMD. Toch vanaf het 15-inch model. Bij de 13-inch modellen kiest men voor de Intel Integrated HD Graphics. Daarnaast kiest men voor de AMD Radeon HD 6490M en de 6750M. Die eerste krijgt 256MB videogeheugen mee, terwijl de andere van 1GB wordt voorzien. Een flinke update wat betreft de grafische kant. Zeker als je weet dat de Sandy Bridge-processor zelf nog eens een grafische chip bezit die deze kan ondersteunen. Jammer genoeg blijft het in vergelijking met de concurrentie toch een vrij magere update wanneer je kijkt naar de prijs.

4. FaceTime

Een totale vernieuwing in de Apple computersegment is FaceTime. iPhone 4 en iPod Touch 4G gebruikers konden er al een tijdje mee werken, maar nu stapt deze technologie ook over naar de Macbook Pro’s. Het zal nu mogelijk zijn om tussen deze drie apparaten met elkaar videoconversaties te hebben. FaceTime hoort bij de evolutie convergentie van iOS en OSX. Ook de App Store heeft zijn introductie reeds gemaakt in Snow Leopard, maar dan onder de naam Mac App Store. Mac OSX 10.7 zal nog meer aanpassingen doen aan OSX die gehaald zijn uit iOS zoals folders op het launchpad en dergelijke.

Specificaties

 

Wat direct opvalt is dat de 13-inch versie een aanzienlijk hogere kloksnelheid heeft dan zijn grotere broertjes. Dit is te wijten aan het feit dat het hier gaat om een dualcore processor, meer bepaald de modellen: 2410M en de 2620M. Respectievelijk voorzien van 3MB en 4MB cache. In turbo-modus halen ze snelheden tot 2.9Ghz en 3.4Ghz. Ook zijn deze voorzien van HyperThreading waardoor je met nog eens twee virtuele cores werkt. Deze optie is het best voor mensen die een degelijk toestel willen met goede snelheden, maar geen behoefte hebben aan krachtige hardware voor rendering en andere intensieve zaken. Ook biedt de resolutie van 1280*800 en de zwakke grafische mogelijkheden geen optie voor beeldbewerking.



De ware krachtbeesten zijn de 15- en 17-inch modellen. Weliswaar lagere kloksnelheden, maar de processor bezit wel vier kernen met daarbovenop HyperThreading. Wat wil zeggen dat er nog eens vier virtuele processoren bijkomen. Zo lijkt het dat je met een octocore aan het werken bent. Ook zijn de grafische componenten zwaar genoeg om de beste renderoplossingen naar boven te halen. Deze laptops kunnen bovendien in volledige HD-resolutie geleverd worden en eventueel met een mat scherm. Hierdoor vervalt de zwarte rand en wordt dit een grijze rand die we kennen van de oudere Macbook Pro’s. Deze modellen zijn uitgerust met 2630QM en de 2720QM. Respectievelijk voorzien van 6MB en 8MB cache. Dit zijn specificaties die voorheen nog nooit gezien waren in een laptop. Professionele creatievellingen en andere aanhangers moeten wel gek zijn om niet voor deze mooie producten te kiezen. Natuurlijk blijft de prijs wel het grootste nadelige kantje van Apple.

De MacBook Pro serie was enorm aan het uitkijken naar een hardwarematige upgrade. Eindelijk heeft hij deze gekregen en overtreft de meeste verwachtingen. Met de nieuwe krachtige, zuinige Intel-processoren gecombineerd met Thunderbolt en de nieuwe grafische AMD-oplossingen wordt deze laptopreeks wederom in zijn eer hersteld. Kortom, een zeer welgekomen upgrade.

0 reacties op "MacBook Pro Update 02/11"