Nog niet overtuigd van de PlayStation 4

Het is ondertussen alweer twee maanden sinds de offici√ęle onthulling van de PlayStation 4 op de PlayStation meeting. Dit evenement maakte een einde aan een lange periode van speculaties en geruchten en gaf ons eindelijk een blik op de toekomst van de achtste generatie gameconsoles. Iedereen, ook ik, ging uit zijn dak. Maar nu het is ingezonken vraag ik me af; waarom? Immers zijn de meeste vragen die ik had nog niet beantwoord.

De technische specificaties die we zagen op de Meeting waren op zijn minst indrukwekkend te noemen en ik weet zeker dat veel ontwikkelaars er blij mee zullen zijn. Verschillende partijen, voornamelijk Jonathan Blow, maken hier ook geen geheim van en prijzen de hardware van de PS4 bij elke kans die ze krijgen de lucht in. Qua hardware had ik sowieso eigenlijk nooit echt twijfels betreffende de PS4, de PlayStation 3 was immers ook een knap staaltje techniek. Desondanks kon mijn geluk niet op toen bleek dat het apparaat gewoon discs slikt en geen tweedehands blokkade heeft.

Maar waar ik vraagtekens bij zit is de software, die mij bij zowel de PlayStation 3 als de PlayStation Vita meermaals in het verkeerde keelgat is geschoten. Dat bij de PlayStation 4 de nadruk sterk zal liggen op digitale downloads is duidelijk geworden uit de Meeting. Sony heeft daarom besloten het apparaat uit te rusten met een harde schijf met behoorlijke opslagruimte, leuk! Maar waar ik voor vrees is dat dit betekent dat we DLC en downloadgames wederom niet op externe harde schijven en/of USB-sticks kunnen dumpen. Dit betekent dat wanneer je, net zoals ik, ruim 400 PlayStation 3-titels fysiek hebt, waarvan er genoeg grote installaties behoeven, je constant zit te hannesen met het wissen en herdownloaden van zaken, omdat je anders geen ruimte hebt. Perfect zou zijn als die verplichtte installaties gewoon ook nog de deur uit gekieperd worden. De Xbox 360 en Wii U hadden het niet nodig, waarom de PS3 dan wel?

Natuurlijk zal mijn keuze om de PS4 dan wel al dan niet te halen niet bepaald worden door bovenstaande, maar het is wel iets om over na te denken en bovendien niet de enige vraag die ik heb. Want, beste Sony, zit er een regiolock op jullie zesde kindje? Bij de PS3 was het hemels dat ik allerlei toptitels vanuit jullie land van oorsprong kon importeren. Gaan jullie mij wederom deze vreugde brengen? Of zal het ditmaal een bittere teleurstelling worden?

Nu we het toch over grenzen hebben. Kunnen jullie nu eens eindelijk de regiolock van de Store afhalen? Laat ons gewoon wisselen tussen de verschillende stores, zodat ook ik toegang heb tot al het lekkers. Als dat niet kan, haal dan tenminste die account blokkade van jullie Vita af, zodat ik net als op de PS3 de games via het ene account kan downloaden en ze dan op mijn account spelen en de trophies verdienen op een account in plaats van meerdere. Worden mijn trophies trouwens wel meegenomen naar PS4?

Nu zit ik wel te zeuren, maar het feit is dat ik de PS4 toch wel zal halen bij release. Hoewel er voor mij nog geen systemsellers bekend zijn gemaakt als Persona 5, een vervolg op PlayStation All-Stars of een nieuwe Tales Of heb ik geen twijfels dat deze gaan komen. Uit ons uitgebreide verslag bleek immers al dat we genoeg nieuwe games mochten verwachten die in de maak zijn. En tot het zo ver is vermaak ik me wel met andere interessante titels als Knack, Infamous: Second Son en de nieuwe game van Media Molecule.

Reacties

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Zondag 28 april 2013 om 17:48

Kijk jij werkelijk zo erg uit naar een vervolg op PS Allstars? :p

Stefan Poot op Zondag 28 april 2013 om 18:11

 Ik kan mij helemaal vinden in jouw visie ten opzichte van de PS Store. Die Amerikanen krijgen veel lekkers, terwijl wij soms een koekje krijgen.

David Dejaeghere (Q Administrator) op Zondag 28 april 2013 om 18:34

Ik vind die verschillende content per regio ook dit tegensteken. Al moet je weten dat dit niet aan de playstation ligt maar wel aan de publishers. Die kiezen ook voor die regio controle om onder andere markering en kwaliteit beter te kunnen beheren. En daar kan ik ze alleen maar voor toejuichen. But, wij als europeanen zijn wel vooral het dupe van uitgevers die hun ip niet genoeg promoten in onze regio. Dus minder content, puur omdat wij europeanen zijn. Ik spreek dan voornamelijk over westerse titels.
Bij japan is het probleem vooral dat publishers niet willen dat europeanen en amerikanen een mening vormen over een game waarvan ze niet eens de tekst kunnen lezen ;). Ja sil jij ,kan een beetje Japans, maar dat is geen argument om dat globaal open te zetten.

Sil Hendriks (GameQ Redactie) op Zondag 28 april 2013 om 20:15

Ik vind dat we tenminste de keuze moeten krijgen :)

David Dejaeghere (Q Administrator) op Maandag 29 april 2013 om 01:10

Die bestaat, in de vorm van: get another console / region account? :p
So was het vroeger ook met region locked games. Iets wat de Sony hemels genoeg niet heeft (nadat ze Lik Sang verpoept hebben in een rechtzaak)

Natascha Huijs op Maandag 29 april 2013 om 12:48

Ik wacht wel af wat ze gaan doen met de PS4, net als bij de nieuwe XBOX. Als het mij dan niet stemt dan haal ik de console gewoon op het moment dat de grootste storm van kritiek voorbij is en ze eventueel hun software hebben aangepast. Ik haal ze toch niet bij release. Ik laat liever andere mensen de kinderziektes eruit halen. Herinnerd iemand zich die 8 uur downloadtijd nog van de WII-U? Dat bedoel ik.

Sil Hendriks (GameQ Redactie) op Maandag 29 april 2013 om 13:04

I remember.....

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner