Opiniestuk: Pokémon: Let's Go gaan de honger niet stillen

Pokémon Let's Go Pikachu & Let's Go Eevee
16/11/2018
RPG
ja
Switch

Vanaf het moment dat de Nintendo Switch werd aangekondigd begonnen gamers te vragen om Pokémon-games. De Pocket Monsters zijn al decennia synoniem met het succes van Nintendo en het duurde daarom dan ook niet lang alvorens het bedrijf bevestigde dat Game Freak bezig was met nieuwe delen in de serie, die van de grond af aan ontwikkeld werden voor de Nintendo Switch. Toen het eerder dit jaar Let’s Go Eevee & Pikachu aankondigde was menig gamer echter met stomheid geslagen dat de volgende core-titels remakes zouden worden van de eerste generatie. Gelukkig bleek al snel dat de achtste generatie volop in ontwikkeling is en dat Let’s Go Eevee & Pikachu meer in de categorie spin-off zullen gaan vallen, dan in de main series. En dat is maar goed ook, want ik heb er maar bar weinig vertrouwen in dat deze games de honger van fans zullen gaan stillen

Laat me vooropstellen dat ik geen problemen heb met de vele spin-offs die de Pokémon-franchise heeft voortgebracht. De oorspronkelijke Pokémon: Mystery Dungeon heb ik kapot gespeeld en ook aan Pokémon: Puzzle League, Link, Park en Conquest heb ik goede herinneringen. Pokémon: Snap 2 wil ik zelfs nog liever dat de achtste generatie Pokémon-games en ook GO speel ik semi-serieus op mijn mobiel. Misschien juist daarom snap ik niet wat Nintendo bezield heeft om een game te ontwikkelen die ergens tussen wal en schip valt en, althans in mijn ogen, geen meerwaarde heeft voor het Pokémon-merk.

Mijn sceptische kijk op de game begon al bij de officiële reveal enkele maanden geleden. De visuele presentatie was om te watertanden en het feit dat je zowel je partner-Pokémon als wilde Pokémon in real-time ziet was als een droom die werkelijkheid werd. Zoveel oude herinneringen zouden nieuw leven in worden geblazen én verrijkt worden met nieuwe visuals, nieuwe aanvallen en nieuwe mechanieken! Of toch niet?

Net als iedereen was ik in eerste instantie razend enthousiast over Let’s Go Eevee & Let’s Go Pikachu. Maar toen ik de trailers na de aankondiging beter ging bekijken, begonnen wat eigenaardigheden op te vallen. Pokémon vangen bijvoorbeeld, dat doe je nu a la Pokémon: GO, dat is duidelijk gezegd. Maar waar slaat het op dat je Pokémon niet meer kunt verzwakken om je kansen te verhogen! Dat dat in Pokémon: GO niet aanwezig was, dat kan ik gezien de aard van de game prima begrijpen. Maar dit is een remake van Pokémon: Yellow! Hoe kan dit ontbreken!

In de maanden die volgden begon een knagend gevoel alsmaar sterker en sterker te worden. Hoe meer ik van Let’s Go Eevee & Pikachu zag, hoe minder ik nog Pokémon erin herkende. Waar dat precies aan lag, daar kon ik de vinger echter niet op leggen. Tot enkele minuten geleden (op het moment van schrijven) , toen ik leerde dat je aan opdrachten moet voldoen om een gym leader uit te kunnen dagen. Toen sloeg het in als een bom.

De opdrachten in kwestie zijn bedoeld om spelers op weg te helpen en worden gegeven door de man die bij de ingang van elke gym staat. Voorheen vertelde hij je over het type Pokémon dat de gym leader in kwestie gebruikt en vertelde hij over welk type Pokémon daar zwak en sterk tegen zijn. Niet in de nieuwe games. Hier ontzegt hij je ronduit de toegang tot je team in principe klaar is om over de gym leader heen te walsen. En dat deed me beseffen wat mijn probleem is met Pokémon: Let’s Go Eevee & Pikachu: het is Pokémon for dummies.

Het niet mogen verzwakken van Pokémon die je wilt vangen, het ontbreken van breeding, de multiplayer waarin je het met zijn tweeën tegen een nietsvermoedende tegenstander kunt opnemen, de gyms die je de toegang ontzeggen tot je sterk genoeg bent; allen getuigen ervan dat Game Freak Pokémon: Yellow bijna onherkenbaar heeft verminkt in de hoop de Pokémon: GO-hype langer op te kunnen rekken en de melk-Miltank verder droog te kunnen zuigen. Dat is natuurlijk al jaren gaande – het meer casual maken van de serie liep wat mij betreft al de spuigaten uit bij X&Y – maar ik denk dat ze in dit geval de plank helemaal mis gaan slaan.

Hardcore-Pokémon-spelers, degene die nadenken over IV’s, het volmaken van de Pokédex en shiny’s hunten, zullen hoogstwaarschijnlijk gruwelen van de uitgeklede ervaring die Pokémon: Let’s Go Eevee & Pikachu bieden, terwijl het gros van de gamers die zo nu en dan eens Pokémon: GO opstart echt niet geneigd zal zijn om hiervoor een Nintendo Switch te gaan halen of al tot de eerste groep behoort. Althans, dat denk ik. Maar pas in november leren we in hoeverre dat klopt. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen: ik hoop dat ik ongelijk heb. Ik zou het namelijk verschrikkelijk vinden om mijn jeugdherinneringen verbasterd te zien worden. Maar toch vrees ik dat men in het proces om de Let’s Go-games toegankelijker te maken ergens de ziel van de franchise heeft weggesneden.

Discord

Hot
Enquête
Veel
25%
Best veel
48%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 44 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner