PlayStation 4 - De Launchgames

Aanstaande vrijdag verschijnt de PlayStation 4 in de Europese schappen. De console van Sony heeft een geweldige lancering achter de rug in Noord-Amerika en hoopt dat kunstje te kunnen herhalen in Europa. Een groot verschil met de release in Noord-Amerika is dat het nu wel duidelijk is welke launchgames een aanschaf waard zijn en welke niet. Met een line-up van onder andere Knack, Killzone: Shadow Fall en Assassin’s Creed IV: Black Flag is er het Ă©Ă©n en ander voor handen, maar welke game is je zuurverdiende centen waard? Tijd om de voornaamste launchtitels te bespreken.

Naast al het tomeloze geweld dat dezer dagen op de consoles verschijnt, probeert Sony Computer Entertainment met Knack een luchtige versnapering te bieden. Met Mark Cerny als geestelijke vader (hij is verantwoordelijk voor de architectuur van de PlayStation 4), moest Knack een game worden die de oude gloriedagen der platformgames nieuw leven in zou blazen.

Het verhaal in Knack draait om de gelijknamige held, die de mensheid moet redden van de ondergang. Knack is een bescheiden wezen van maar Ă©Ă©n meter lang, die dankzij krachten van relieken kan veranderen in een gigantisch monster dat alles op zijn pad weet te vernietigen. Dit resulteert in een kleurrijke platformer voor jong en oud, maar voldoet de platformer aan de verwachtingen?

Over het algemeen is Knack niet de game waar iedereen op zat te wachten. De game wordt weliswaar geprezen om haar simpliciteit, maar weet de gamer nooit echt te raken en is al helemaal niet vernieuwend. Het verhaal is volgens sommige critici niet meeslepend genoeg en ook de gameplay is te oppervlakkig. Voor een platformer kan Knack er over het algemeen nog mee door, maar het is geen game die je in je PlayStation 4 zult stoppen om vrienden te overtuigen.

Kopen wanneer je: Van platformers en simpliciteit houdt, of een lustig tussendoortje zoekt
Laten liggen wanneer je: Op zoek bent naar echte next-gen titels, diepgang in games zoekt

Metacritics score: 56

Met Assassin’s Creed IV: Black Flag slaat Ubisoft een nieuw pad in, namelijk dat van piraten. Je kruipt in de huid van Edward Kenway, die zijn weg vindt in de grote steden van Havana, Kingston en Nassau. Met een grote open wereld waarin je kunt jagen op zee, ruïnes en dorpjes kunt verkennen en jezelf klem kunt zuipen, hoopte Ubisoft met Assassin’s Creed IV: Black Flag een waardige start te kunnen maken op de next-gen consoles.

De hamvraag is bij Assassin’s Creed IV: Black Flag natuurlijk of de game een speciale aanschaf op de PlayStation 4 waard is. Is de game op deze console echt zo next-gen? Het antwoord daarop is nee. De game toont te weinig verschillen met de current-gen versies. Natuurlijk zijn de textures en de details van de PS4-versie weliswaar beter, maar veel meer zul je niet ontdekken. Heb je Assassin’s Creed: IV Black Flag al liggen, dan heeft het weinig zin om de game nogmaals te halen.

Kopen wanneer je: Assassin’s Creed IV: Black Flag nog niet hebt, je van open-werelden houdt
Laten liggen wanneer je: Assassin’s Creed IV: Black Flag al voor een andere console hebt liggen, je de franchise eigenlijk wel zat bent

Metacritics Score:
82

De first-person shooter van het Nederlandse Guerilla Games maakte veel indruk bij de aankondiging van de next-gen console van Sony. De franchise kwam op de PlayStation 3 helemaal tot leven, waarbij vooral Killzone 2 hoge ogen wist te gooien. Sindsdien stopt Sony veel geld in de franchise en voor de PlayStation 4-game Killzone: Shadow Fall is dat niet anders.

Killzone: Shadow Fall speelt zich dertig jaar na Killzone 3 af. De Vektans en de Helghast zijn nog altijd met elkaar op de vuist, maar wonen nu op Ă©Ă©n planeet. Al drie decennia leven ze daar, gescheiden door een gigantische muur. De koude oorlog lijkt echter tot een einde te komen en jij als Lucas Kellan moet proberen hier op het laatste moment nog een stokje voor te steken.

Maar scoort Killzone: Shadow Fall net zo goed als zijn voorgangers? Maakt Guerrilla Games een valse start op de PlayStation 4? Van een valse start willen we niet spreken, maar dat er (op basis van de reviews) meer uit te halen viel, is wel duidelijk. Waar de multiplayer het nog degelijk zou doen, daar laat de campagne het min of meer afweten. De game is niet revolutionair en daar was het wel hoog tijd voor. De ontwikkelaar zou teveel voor veiligheid hebben gekozen in plaats van vernieuwing, wat de game uiteindelijk een ruime voldoende oplevert, maar geen topscore.

Kopen wanneer je: Van multiplayer-shooters houdt, fan van de franchise bent
Laten liggen wanneer je: Slechts Ă©Ă©n shooter wilt aanschaffen, vernieuwing verwacht

Metacritics Score: 73

De voetbalgame bij uitstek. Met FIFA heeft Elecronic Arts al jaren een franchise in handen die mateloos populair is. De verwachtingen lagen torenhoog voor een next-gen versie. De gloednieuwe Ignite-engine zou het publiek meer moeten kleden en heel de spelervaring om moeten gooien (in positieve zin weliswaar). Weet Electronic Arts met FIFA 14 op de PlayStation 4 te imponeren?

De meningen over de next-gen versie van FIFA 14 zijn verdeeld. Over het algemeen zijn de critici het er over eens dat de FIFA 14 voor de PlayStation 4 grafisch weer een stapje vooruit is. Ook zijn er kleine gameplay-tweaks te merken die duidelijk hinten naar de potentie die de serie heeft. Next-gen lijkt dan ook werkelijk een toekomst te hebben voor FIFA, maar dit komt er nog niet helemaal uit. In andere woorden: FIFA 14 teast de gamer met next-gen, maar lijkt nog geen volwaardige next-gen titel.

Kopen wanneer je: Hardcore FIFA-fan bent, veel om het grafische plaatje geeft
Laten liggen wanneer je: Casual FIFA-speler bent, genoeg geduld hebt om op FIFA 15 te wachten

Metacritics Score: 88

Sinds de aankondiging van Battlefield 4 is natuurlijk bekend dat de game niet alleen op de next-gen consoles zou verschijnen, maar ook op de current-gen consoles. Wat vervolgens volgde was een stroomlading aan trailers die enkel next-gen beeldmateriaal bevatte. Zo kon je immers het beste je product verkopen.

Battlefield 4 is een first-person shooter die zich richt op totale destructie. Door de Frostbite 3 engine kan je van alles aan flarden schieten, wat een extra laag aan diepgang geeft in vooral de multiplayer van de game. De singleplayer vertelt het verhaal van een evacuatie van Amerikaanse VIPs van Shanghai, waarna je squad allerlei hindernissen ondervindt om thuis te komen.

Is de game een waardige launchtitel voor de PlayStation 4? Wel als je veel om multiplayer geeft. De singleplayer van Battlefield 4 valt namelijk tegen, zo is het algemene oordeel. Of je nu de current-gen of next-gen versie in huis haalt, het is Ă©Ă©n pot nat. Het grafische verschil en de multiplayer die imponeert zijn echter genoeg redenen om de game in huis te halen. De PlayStation 4- en PC-versie van Battlefield zijn nagenoeg superieur aan de current-gen versies.

Kopen wanneer je: Multiplayer hoog in het vaandel hebt staan, de beste FPS-shooter onder de launchgames zoekt

Laten liggen wanneer je: Niet van grootschalige multiplayer houdt, veel geeft om de singleplayer

Metacritics: 88

Met een fanbase waar je u tegen zegt hoeft Call of Duty bijna niet meer goed te zijn: de naam verkoopt toch wel. Call of Duty: Ghosts wist niet te imponeren op de current-gen consoles. De multiplayer werd nog altijd als zeer vermakelijk ervaren, maar de singleplayer was werkelijk een verschrikking. Met een belachelijk korte singleplayer lapte de game alle fatsoensnormen aan de laars. Wellicht omdat de studio met next-gen bezig was en dus de PlayStation 4?

Call of Duty: Ghosts vertelt het verhaal van een groep speciale soldaten genaamd ‘’Ghosts’’, die het opnemen tegen een nieuwe wereldmacht, die maar al te duidelijk snel en krachtig neer moet worden gehaald. Het is aan jou de taak om deel te nemen aan deze Special Operations force en een einde te maken aan alle narigheid. Daarnaast biedt ontwikkelaar Infinity Ward met meer dan 20 nieuwe Kill Streaks een vernieuwde multiplayer-ervaring.

Met een breed aanbod aan platformen is de vraag hoeveel tijd de ontwikkelaar kon steken in de specifieke next-gen versie. Het antwoord daarop is moeilijk te geven, maar afgezien van hier en daar een betere texture en wat oog voor detail weet de game niet te imponeren op de next-gen console. Het blijft een degelijke game, maar op de PlayStation 4 zul je niet veel meer genieten dan op de current-gen consoles.

Kopen wanneer je:
Een luchtige multiplayer-shooter zoekt, geen current-gen versie hebt liggen
Laten liggen wanneer je: De bestefirst-person shooter voor de PS4 zoekt, om de singleplayer geeft

Metacritics Score: 79

Morgen volgt nog een laatste artikel omtrent de PlayStation 4? Heb jij de andere artikelen gemist? Klik dan hier!

Discord

Hot
EnquĂȘte
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner