PlayStation 4 - Wat bieden de firmwares?

Nu de PlayStation 4 en Xbox One in Amerika al te koop zijn, zijn de consolewars op internet in alle hevigheid uitgebarsten. Maar terwijl iedereen elkaar bekogelt met launchgames, exclusieve games, specs en native resolution, is het verdacht stil omtrent de software van beide apparaten. En dat terwijl de firmware een essentieel onderdeel is van een apparaat.

Één van de belangrijkste functies van de PlayStation 4 is er één waarmee Sony massaal hartjes wist te winnen bij de onthulling van het apparaat. De console zal namelijk in stand-by mode firmware updates binnenhalen, met als gevolg dat je nooit meer hoeft te wachten als je thuis komt na een lange dag en niet meteen kunt gaan gamen omdat je naar een downloadbalkje moet gaan staren. Dit principe wordt verder uitgediept als je in bezit bent van een PlayStation Plus abonnement. Patches voor de games die je in bezit hebt zullen dan terwijl je weg bent gedownload en geïnstalleerd  worden.
 

Gemak dient de mens, en daarom zal de PlayStation 4 ondersteund worden met een app. Middels deze app kun je bijvoorbeeld aankopen doen in de PlayStation Store. Je PlayStation 4 zal dit artikel dan uit zichzelf gaan downloaden en vervolgens terug naar stand-by gaan. Dus zelfs op achtergrond downloads hoef je met Sony’s vierde console niet meer te wachten. Mocht dit eens wel het geval zijn, dan is er PlayAsYouDownload. Met PAYD kun je een klein gedeelte van de game downloaden (bijvoorbeeld de tutorial) en terwijl je deze speelt download de rest en kun je gewoon blijven spelen.

De PlayStation app zal overigens nog meer functionaliteiten toevoegen aan je smartphone of tablet. Een gamesessie opzetten of chatten met je online vrienden is nu altijd binnen handbereik, zonder dat je hiervoor bijvoorbeeld je telefoonnummer hoeft te geven. Als je wel achter je PS4 zit kan hij dienst doen als toetsenbord, wat het sturen van berichten immens zal versnellen.

Een andere populaire functionaliteit zit verborgen onder de SHARE-knop van de Dualshock 4. Door deze knop in te drukken kun je maximaal een kwartier aan gameplay opnemen en delen via Facebook om zo die ene spectaculaire move die je vrienden nooit zouden geloven op beeld vast te leggen. Omdat je niet altijd weet dat dit gaat komen kun je de PS4 ook instellen om standaard de laatste vijftien minuten op te nemen, zodat je beeldmateriaal van alles hebt.

Dit principe komt met enkele limieten, want ontwikkelaars kunnen verbieden dat bepaalde stukken van de game opgenomen worden om zo spoilers te voorkomen. Ook het editen en verspreiden van je video wordt aan banden gelegd. De PlayStation 4 bevat hele simpele editing tools, maar hiermee kun je niet bijvoorbeeld voice-overs plaatsen voor je videoblog of –recensie. Het overzetten van de opname op een extern medium is evenmin mogelijk, evenals een overzetting naar YouTube. Sony heeft aangegeven naar de laatste twee te gaan kijken dus naar verwachting zal dit nog wel mogelijk worden gemaakt met een latere firmware update.

Wat wel gelijk mogelijk is, is het live streamen van je game via Ustream en Twitch. Door je headset hierbij te gebruiken kun je live commentaar geven op je game, wat het gebruik van een extern apparaat overbodig maakt. De PS4 ondersteunt dergelijke apparatuur bij release overigens ook niet.
De SHARE-knop had nog een tweede functie. Het stond je toe je game te pauzeren wanneer je niet verder kwam. Een vriend kan vervolgens op afstand jouw game overnemen om je te helpen, zonder dat je naar elkanders huis hoeft te komen. Deze functie werkte blijkbaar nog niet naar behoren, want Sony heeft aangekondigd dat het bij de release van het apparaat en diens Day One-patch nog niet beschikbaar zal zijn. Het staat echter nog wel op de planning en zal dus naar verwachting binnen afzienbare tijd verschijnen.

Iets wat recent op de planning is gekomen, is de mogelijkheid om muziek op je console te spelen. Oorspronkelijk zou de PlayStation 4 geen MP3’s af kunnen spelen, maar enkel muziek kunnen draaien via Sony’s Music Unlimited. Nadat hier flink gemor over kwam op de officiële  PlayStation-fora draaide Sony echter al gauw bij en kondigde het aan dat het snel na release middels een update beschikbaar zou worden gesteld.

Helaas is het gemor nog niet gestopt, want er zijn meer dingen die toekomstige PlayStation 4-bezitters graag willen zien, maar die nog niet aangekondigd zijn. Één van deze dingen is de mogelijkheid om je PSN-naam aan te passen. Logisch als je xXxDolphinTwerk1969 helemaal zat bent. Helaas is het enige alternatief voor het gebruiken van je PSN-naam het tonen van je echte naam. Uit de reacties blijkt echter dat de meeste mensen hier niet echt op zaten te wachten.

Andere klachten zijn dat de PlayStation Store nog altijd regiogebonden is. Al jaren roepen gamers om de mogelijkheid om je land aan te passen of simpelweg van Store te wisselen, zodat je niet meerdere accounts nodig hebt voor games die in onze regio simpelweg niet verschijnen. Sony heeft hierop echter al meermaals gereageerd dat het niet mogelijk is aan deze wens te voldoen, dus de kans dat deze wens uitkomt achten wij spijtig genoeg zeer klein.

Ook de themes zijn verleden tijd, want het PlayStation Dynamic Menu, de graphical user interface van de PlayStation 4, zal deze niet ondersteunen, noch zijn er plannen dit in een later stadium in te voeren. Wat wel nog moet komen is backwards compatibility. PS3 discs zal het systeem nooit gaan slikken, hiervoor is de interne architectuur te verschillend, maar dat betekent niet dat je games als Beyond: Two Souls, The Last Of Us en Ratchet & Clank: Nexus enkel op een PS3 kan spelen.

Middels streaming service Gaikai, welke Sony voor een gigantische som in bezit kreeg, zal het in de toekomst mogelijk zijn PS3-games naar je PS4 te streamen. Helaas is het nog onduidelijk wanneer dit precies zal gebeuren, omdat de benodigde internetsnelheden in veel landen simpelweg nog niet beschikbaar zijn.

En zo zijn we al aan het einde van dit artikel beland, maar dat betekent niet dat alles al besproken is. Zoals de PlayStation 3 tot vandaag de dag uitgebreid wordt met nieuwe functies, zoals het gedeeltelijk downloaden van games, zal de PlayStation 4 nog allerlei opties krijgen waar we nu nog geen weet van hebben. Wat we wel weten is dat er mogelijkheden zullen komen om meerdere games tegelijk te draaien, waarbij je de ene kunt pauzeren om verder te gaan met de andere.

Ook de PlayStation Camera zal evolueren door de jaren heen. Daar het vanaf launch al enkele voice commands ondersteunt, zullen dit er meer moeten worden als de tijd vordert. Op een zelfde manier zullen de PS4 en PlayStation Vita steeds meer kunnen samenwerken, buiten de remote play die bij launch aanwezig zal zijn.

Breng morgen wederom een bezoek aan GameQuarter voor een nieuw artikel omtrent de PlayStation 4, die aanstaande vrijdag in de schappen verschijnt! Klik hier om je te laten inlichten over de Top 4 features van de console!
 

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner