PlayStation Move onder de loep genomen

Bedrijven in de gameindustrie proberen games zo realistisch mogelijk over te brengen. Ze proberen continu voor vernieuwing te zorgen om de gamers tevreden te houden. Het liefst zouden gamers zo hun tv instappen en meedoen met de veldslagen en voetbalpotjes, maar dit behoort niet tot de mogelijkheden. Op de afgelopen E3 kwamen Microsoft en Sony met motion controllers. In je tv stappen was nog altijd geen mogelijkheid, maar het actief meedoen aan een game wel. Nintendo had dit concept al geïntroduceerd met de Nintendo Wii, maar Microsoft en Sony zijn er heilig van overtuigd dat hun controllers het concept naar een nieuw niveau tillen.

PlayStation Move is de naam geworden voor de motion controller van Sony. Nee, geen Arc, Sony Wand of wat dan ook: gewoonweg PlayStation Move. Waarom? Omdat iedereen op deze aardbol dan gelijk weet waar de controller voor dient, namelijk om te bewegen. Door middel van een PlayStation Eye en een motion controller kun je meedoen aan allerlei spellen die de PlayStation 3 op je beeldscherm weet te toveren. De PlayStation Eye ligt al een tijdje in de winkel. Het is de opvolger van de Eyetoy welke destijds vooral voor de doelgroep tot tien jaar een groot genot was. De PlayStation Eye is echter veel nauwkeuriger, waardoor er meer mogelijkheden zijn. Tot nu toe is de camera nog niet tot zijn recht gekomen. Afgezien van Eyepet en Eye of Judgement zijn er namelijk noemenswaardige titels uitgekomen voor de camera. Tijd voor verandering dus.

PlayStation Move bestaat momenteel uit twee controllers. De hoofdcontroller ziet eruit als een staaf met een lichtgevende bol erop. De bol op de controller communiceert met de PlayStation Eye om je zo actief te laten deelnemen aan allerlei spellen. Het apparaatje weegt zo’n 145 gram en bevat een oplaadbare batterij. Met een grootte van 200mm x 42mm (hoogte x diameter) ligt de controller makkelijk in de hand en zul je niet snel een polsblessure oplopen. Uiteraard zit er ook een koortje vast aan de controller, waardoor het niet mogelijk is om (al dan niet per ongeluk) de weerstand van je beeldscherm eens grondig uit te testen. De controller is voorzien van een grote T-knop aan de achterkant, de vier bekende figuur-toetsen, een PlayStation knop om de controller in te schakelen en een nieuwe knop waarop het logo van PlayStation Move is afgebeeld.

Ook heeft de hoofdcontroller een klein broertje. Zijn bijnaam is Nunchuk, maar zo heet het apparaatje niet. Het is namelijk de sub-controller van PlayStation Move. Dit apparaatje stop je in je andere hand en wordt gebruikt om de mogelijkheden van PlayStation Move verder uit te breiden. De controller bevat een analoge stick, maar ook vier richtingstoetsen. Ook is de controller voorzien van de bekende PlayStation knop en twee figuur-toetsen, namelijk het rondje en het kruisje. Net als zijn grote broer heeft het apparaatje een oplaadbare batterij. Verder weegt de controller slechts 95 gram en is 138mm x 42mm (hoogte x diameter) groot.

Uiteraard heeft Sony al een aantal keren getoond wat er nu precies mogelijk is met de controller. Zo zul je kunnen tennissen, boxen, zwaard vechten en met graffiti kunnen kliederen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden met de controller. Zo is ook aangetoond dat de controller bij shooters kan worden gebruikt en bij bekende PlayStation exclusives als LittleBigPlanet en Eyepet. Misschien is de controller als stok weggooien voor je virtuele huisdier een ideetje?

Als PlayStation Move eenmaal in de schappen te vinden is, zullen er sowieso meer dan twintig spellen aanwezig zijn die je voor de techniek kunt aanschaffen. Dit zullen voornamelijk party-based titels zijn die je het schaamrood op de kaken moeten brengen. Verder weten we dat er dit fiscale jaar 20 first-party titels voor PlayStation Move zullen uitkomen en dat er 36 third-party bedrijven druk bezig zijn met het onderzoeken van de kersverse techniek.

PlayStation Move zou in eerste instantie deze lente in de schappen verschijnen. Dit bleek echter iets te voorbarig waardoor we nu moeten wachten tot de herfst van 2010. Tegen die tijd zal PlayStation Move op verschillende manieren worden aangeboden: met of zonder PlayStation 3 console, met of zonder PlayStation Eye en via verschillende spelbundels. Voor de gierige Nederlanders onder ons: volgens een woordvoerder van Sony zou PlayStation Move ‘nog geen’ 100 dollar kosten. Valt nog mee…toch?

Of PlayStation Move eind dit jaar in de gaming room van menig gamer te vinden zal zijn is nog maar de vraag. Ook is het nog maar de vraag of de verkopen van de PlayStation 3 aanzienlijk zullen stijgen omdat het publiek van de Nintendo Wii nu ook voor de console van Sony kan kiezen. De beelden die nu getoond zijn zien er in ieder geval vrij casual uit, maar Sony heeft beloofd dat ook de hardcore gamers van PlayStation Move gaan genieten. Zullen we over een aantal maanden de controller aan ons onderbeen kunnen vastbinden om een bal in de kruising te schoppen en zullen we iemand door middel van een controller met een clownsneus erop een headshot kunnen geven? Op dat antwoord zullen we nog een aantal maanden geduldig moeten wachten.

Reacties

Heorot op Maandag 29 maart 2010 om 18:12

De bol op de controller communiceert met de PlayStation Eye om je zo actief te laten deelnemen aan allerlei spellen.

Heb je dan ook een Playstation Eye nodig om de Playstation move te gebruiken ?

Kurt Brunenberg op Maandag 29 maart 2010 om 18:27

Ja de PlayStation Eye is wel nodig. Die moet de bewegingen van de controllers registreren.

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Maandag 29 maart 2010 om 20:22

De PlayStation Eye zal aangeboden worden in de vorm van een bundel, zoals aan het einde van het artikel is gezegd. De PlayStation Eye is echter nu ook al te koop, maar het cameraatje is inderdaad nodig om PlayStation Move te laten werken. Een PlayStation 2 EyeToy volstaat niet.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner