Retrospective: Grand Theft Auto

Grand Theft Auto
01/10/1997
Action
nee
PC, PSone, GameBoy Color

Vandaag duiken we nog eens terug in de tijd, naar het jaar 1997 om precies te zijn. Toen Grand Theft Auto in dat jaar in ontwikkeling was, werden er hoge verwachtingen gecreëerd. Dit spel beloofde een volledig nieuwe ervaring te worden. Het feit dat je een crimineel kon spelen, auto’s kon stelen en mensen omver kon rijden, deed vele gamers uitkijken naar de release. Ook in de game magazines en in de media werd er veel aandacht besteed aan Grand Theft Auto.

In oktober 1997 was het dan zover en verscheen het spel in de winkels voor PC en PlayStation. Na het starten van de game kon je een personage kiezen. Hierbij had je de keus tussen vier dames Divine, Katie, Mikki en Ulrika en vier heren Bubba, Kivlov, Travis en Troy. Als je keuze is gemaakt, kan je aan de slag gaan. Meteen wordt duidelijk wat een enorme vrijheid je als speler krijgt. Zin om wat rond te rijden, mensen neer te schieten, auto’s op te blazen of missies af te handelen? Dit en nog veel meer is allemaal mogelijk in Grand Theft Auto.

Het spel kent eigenlijk geen verhaal. De bedoeling is om missies te spelen waarmee je geld en respect kan verdienen. Met dat geld kan je wapens kopen, ammunitie aanschaffen of je wagen in een andere kleur laten spuiten. Dit is vooral handig als de politie je op de hielen zit. Je kan in GTA dan wel doen wat je wil, maar als je het te bont maakt, zal de arm der wet je proberen te arresteren. Als ze daarin slagen kan je wel verder spelen, maar je bent wel jouw wapens en een beetje geld kwijt. Als je tijdens een missie wordt opgepakt, dan is de missie mislukt. Ook als je sterft zal je opdracht uiteraard mislukt zijn.

In het spel zijn er drie steden aanwezig die elk twee levels bevatten. De drie steden zijn: Liberty City, San Andreas en Vice City. Deze steden zijn gebaseerd op respectievelijk New York, Californië en Miami. Ook in latere edities van Grand Theft Auto kunnen we deze steden overigens nog op stelten zetten. In het begin kan je enkel in Liberty City spelen. Door genoeg punten te verzamelen kan je de overige twee steden ook open spelen. GTA bevat drie wapens die je kan kopen of kan vinden in kisten die verspreid staan door de stad. Zo is er een pistool, een machinegeweer, en zelfs een raketwerper beschikbaar. Omdat jezelf ook regelmatig onder schot wordt genomen, kan je ook een kogelvrij vest aanschaffen. Je kan ook op zoek gaan naar een multiplier waarmee je tot acht keer zoveel punten kan verdienen. En dan is er nog Kill Frenzy, hierbij krijg je als speler een bepaalde tijd om een vooraf aangegeven puntenaantal te halen.
 
Het spel staat ook bekend om het groot aantal verschillende voertuigen waarmee je kan rondrijden. Uiteraard zitten er heel wat gewone auto’s in het spel, maar je kan bijvoorbeeld ook een politie wagen stelen en met loeiende sirenes door de straten racen. Of je kan een brandweerwagen pikken en mensen omver blazen met de waterspuit die op het dak staat geïnstalleerd. Er is ook de mogelijk om een tank te veroveren en alles plat te rijden onder je rupsbanden. Het is ook altijd leuk om een tankwagen op te blazen of met een bus vol gillende mensen door de bochten te scheuren. Naast de auto’s is er ook nog een motor en een speedbootje beschikbaar. Iedere wagen heeft een andere snelheid, en de ene wagen kan ook al wat meer schade verdragen dan een andere. Bovendien is elk voertuig uitgerust met een autoradio waarvan je de muziek hoort in het spel. Je kan hier kiezen tussen verschillende fictieve radiozenders.
 
Grand Theft Auto maakte de hoge verwachtingen helemaal waar en werd enorm populair. Dit was vooral te danken aan de vrijheid en aan het feit dat je de crimineel kon uithangen zonder in de problemen te komen. Hierdoor waaide met GTA een frisse wind door de game industrie. Ondertussen is de reeks uitgegroeid tot één van de populairste en best verkochte game reeksen ooit. Er zijn al heel wat opvolgers verschenen en daar zullen er in de toekomst ook nog wel bijkomen. Voor wie nog eens met deze allereerste Grand Theft Auto aan de slag wil gaan, is er deze link. Het spel is hier volledig gratis legaal te downloaden. Daarnaast is deze versie ook helemaal aangepast, zodat die op de hedendaagse computers ook nog gespeeld kan worden.
Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner