Retrospective: Sega Soccer Slam

Sega Soccer Slam
18/10/2002
Sport
ja
PlayStation 3, Xbox, GameCube

Het jaar 2002 was een mooi jaar, want naast het feit dat Feyenoord de UEFA Cup pakte, werd ook de Nintendo GameCube in Europa gelanceerd. De paarse kubus had in dat jaar een aantal grote titels, waaronder de voetbalgame Sega Soccer Slam, welke overigens ook voor de Xbox en PlayStation 2 uitkwam. In deze game werd het echter niet alleen bij voetballen gehouden, want het neerbeuken van je tegenstanders en het uitvoeren van op het oog onmogelijke trucs was eerder regel dan uitzondering. Jawel, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kunnen nog wel een puntje zuigen aan de skills van de spelers uit Sega Soccer Slam.

In Sega Soccer Slam nemen telkens twee teams van vier personen het tegen elkaar op. Tijdens de wedstrijden heb jij controle over de drie veldspelers, want de keeper wordt door de computer bestuurd. In de wedstrijden is het de bedoeling dat je meer doelpunten scoort dan je tegenstander. Hierbij is alles geoorloofd, want de scheidsrechter met zijn twee grensrechters en de vierde official zijn tijdens de wedstrijden niet aanwezig. Het komt er dus op neer dat je bal rondspeelt en daarbij de beuken en grove slidings van je tegenstanders ontwijkt om uiteindelijk de bal in de goal te prikken.

Als je tijdens de game goede passes geeft, succesvolle slidings maakt, beuken uitdeelt of slidings en beuken van je tegenstander ontwijkt, dan zal een powermeter zich langzaam vullen. Met de power die je verzamelt kun je tijdelijk versnellen en de bal daardoor nog harder schieten. Om het allemaal nog spectaculairder te maken, kun je ook wachten tot de meter helemaal gevuld is. Dan kun je namelijk een zogenaamde ‘Killer Kick’ uitvoeren. Een van je medespelers schiet de bal hoog in de lucht, vervolgens verschijnt er een cirkel op het veld en door in die cirkel te gaan staan en de juiste knop in te drukken, zul je met een verwoestende omhaal op de goal schieten. De kans op een treffer is hierbij ontzettend groot. Naast de Killer Kicks zal er ook regelmatig een spotlight op het veld verschijnen. Binnen deze spotlight is het mogelijk snoekduiken of omhalen te performen.

\

Het leuke van Sega Soccer Slam is de multiplayer. Daar het spelen tegen de computer, zelfs op het hoogste niveau, behoorlijk gemakkelijk is, komt het spel pas echt goed tot zijn recht wanneer je het tegen iemand anders speelt. De een probeert het nog enigszins netjes te houden, terwijl de ander kiest voor het lompe beukwerk. De gameplay is gemakkelijk op te pakken, zodat iedereen het spelen kan, maar om een doorgewinterde expert te worden, zoals ondergetekende, is oefenen zeer belangrijk. De multiplayer in het spel heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we destijds avonden zoet waren met Sega Soccer Slam. Vrijwel altijd werden er normale wedstrijden gespeeld, omdat de minigames die in het spel aanwezig zijn totaal niet de moeite waard zijn.

Als je Sega Soccer Slam nu nog opstart, zul je zien dat het spel er erg goed uitziet en zomaar tussen de Wii-games had kunnen staan. Grafisch is het spel erg goed vormgegeven. Ieder team heeft een eigen thema. Sub Zero bijvoorbeeld heeft alles met ijs te maken en El Fuego met vuur. Zo heeft ook ieder team een eigen stadion en deze zijn ook verbonden aan deze thema’s. De stadions zijn kleurrijk en het publiek is levendig. De personages van de teams hebben ook allemaal een ander uiterlijk en de daarbij passende eigenschappen. Zo zijn dunne personages snel en kunnen de wat grotere personages harder schieten en beuken. De personages zien er overigens stuk voor stuk gedetailleerd uit en hebben zelfs allemaal hun eigen uitspraken. Op audiovisueel vlak mogen we dus wel concluderen dat Sega Soccer Slam in 2002 al erg hoge ogen gooide.

Sega Soccer Slam was in 2002 een erg sterke game, die vooral in de multiplayer geweldig was om te spelen. We zitten nu in het jaar 2010, maar Sega Soccer Slam heeft de tand des tijds goed doorstaan. Het genre beukend voetbal spelen is naderhand niet echt verder geëvolueerd, waardoor het spel gewoon nog steeds tot de top van het genre behoort. Overigens kwamen er nadien nog twee Mario Strikers games uit, die erg veel gelijkenissen vertonen met Sega Soccer Slam.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner