hotness 0
News

Special: Alles over Nintendo Switch Online

Gepost door

We wisten allen dat het eraan zat te komen: een betaalde online dienst van Nintendo. Maar de vraag was lange tijd wat die precies zou gaan inhouden. Een vraag die voor velen nog altijd niet (volledig) beantwoord is. Wij verzamelden daarom alle informatie die is vrijgegeven en controleerden dit zelf met ons lopende abonnement om zo deze special samen te stellen, opdat jij een goed geïnformeerd besluit kunt maken.
Op Nintendo Switch kan al tijden online gespeeld worden en dat was altijd gratis. Maar met de komst van het Nintendo Switch Online-abonnement komt daar een einde aan. Dus mocht je games als Mario: Tennis – Aces, Splatoon 2 en Crush Your Enemies met anderen willen spelen, dan zal je daarvoor in de buidel moeten tasten. Dit geldt natuurlijk ook voor games als Minecraft, welke je samen kunt spelen met gamers op Xbox One, PC en, ja, spoedig ook PlayStation 4! Máár, er zijn uitzonderingen.

Free-to-play games, zoals Warframe en Fortnite, zullen zonder een actief Nintendo Switch Online-abonnement gespeeld kunnen worden. Dus dan hoef je echt niets te investeren om van deze games te genieten!

Allicht wel het belangrijkste verkooppunt van Nintendo Switch Online, is dat aanschaf ervan je toegang geeft tot een gratis NES Emulator in de eShop, welke op het moment van schrijven 23 games bevat. Deze zijn:

 

  • Soccer
  • Tennis
  • Donkey Kong
  • Mario Bros.
  • Super Mario Bros
  • Balloon Fight
  • Ice Climber
  • Dr. Mario
  • The Legend of Zelda
  • Super Mario Bros. 3
  • Double Dragon
  • River City Ransom
  • Ghosts’n Goblins
  • Tecmo Bowl
  • Gradius
  • Pro Wrestling
  • Excitebike
  • Yoshi
  • Ice Hockey
  • Baseball
  • Solomon's Key
  • NES Open Tournament Golf
  • Super Dodge Ball



Deze games bieden voldoende variatie en bevatten enkele grote namen, wat al genoeg is voor menigeen om erop verliefd te worden. Maar het zijn niet exact dezelfde spellen als vroeger. Elke game heeft nu online functionaliteit, zoals co-op of om beurten spelen en biedt mogelijkheden om met vrienden te spelen. En omdat je hiervoor beiden het abonnement nodig hebt, heb je ook beiden automatisch die games.

Deze 23 games zijn overigens nog maar het begin en Nintendo is voornemens om regelmatig nieuwe spellen toe te voegen. Zo moeten dit jaar nog Metroid, Mighty Bomb Jack, TwinBee, Wario’s Woods, Ninja Gaiden en Adventures of Lolo verschijnen.

Of dat genoeg is om je over te halen om € 19,99 per jaar te betalen, dat is natuurlijk discutabel. Maar een gegeven paard mag je nu eenmaal niet in de bek kijken. Zelfs niet als diens tanden nogal pixelig ogen en elke zeven dagen verbinding moeten maken met het internet om te werken!

Nintendo en online functionaliteiten zijn altijd twee dingen geweest die niet goed samengingen. En helaas bleek dat ook weer bij de Nintendo Switch. Simpele dingen als voicechat en het sturen van berichten gaat niet via het device zelf, maar moet via een apart te downloaden app, vergelijkbaar met de apps van Steam, Xbox en PlayStation. Maar in tegenstelling tot die apps, is dit voor Nintendo geen alternatief, maar de hoofdmoot.

Nintendo heeft herhaaldelijk gesteld dat de app sommige game-ervaringen, zoals Splatoon 2, kan verrijken en ouders allerlei opties biedt om de gametijd van hun kind te beïnvloeden, hetgeen ook niet te ontkennen valt. Maar dat praat niet goed dat basisfuncties ontbreken op het device zelf!

Hetgeen waar nog het meeste gedoe om was, was de cloud-service die Nintendo aanbiedt bij diens Switch-abonnement, waarbij je saves veilig worden gesteld. Nintendo heeft namelijk aangekondigd dat niet alle games ondersteund worden. Specifiek is het op dit moment niet mogelijk om saves van Splatoon 2, FIFA 19, NBA 2K19, Dead Cells, Dark Souls en Pokémon: Let’s Go veilig te stellen, waarbij als reden wordt gegeven dat spelers anders kunnen save skimmen (een eerdere save laden om negatieve resultaten weg te werken). Zo kun je bijvoorbeeld niet een Pokémon ruilen en vervolgens teruggaan naar een eerdere save, zodat jullie hem beiden hebben. Dit argument is natuurlijk vrij zwak, aangezien de concurrentie dit probleem allang heeft opgelost. Laten we dus hopen dat Nintendo dat ook nog gaat doen.

Een ander discussiepunt is wat er met je saves gebeurt als je abonnement verloopt. En daar is vooral veel onduidelijkheid over. Nintendo heeft echter bevestigd dat je na het verlopen van je abonnement niet meer bij je saves kan. Mocht je bovendien je abonnement niet binnen zes maanden verlengen, dan zullen ze volledig worden gewist. Let daarom goed op wanneer je je data veilig moet stellen!

Het vreemdste onderdeel van deze service zijn de exclusieve producten, die je enkel tegen echt geld kunt kopen op het moment dat je gebruik maakt van Nintendo Switch Online. Wat deze producten in de toekomst gaan worden, daar kunnen we nu natuurlijk enkel naar gissen, maar op het moment van schrijven is het paradepaardje een setje JoyCons die ogen als NES-controllers en welke met de eerder genoemde emulator gebruikt kunnen worden.

Als je Splatoon 2, ARMS, Mario: Tennis – Aces of welke andere betaalde game dan ook online wilt spelen, zal je Nintendo Switch Online nodig hebben. En met € 19,99 per jaar, wat nog goedkoper kan worden wanneer je gebruik maakt van de familieaanbieding, is Nintendo Switch Online een stuk schappelijker geprijsd dan PlayStation Plus en Xbox Live Gold, hetgeen maar goed is ook. Want waar die twee diensten aantrekkelijke extra’s bieden in de vorm van Games With Gold en de Instant Game Collection, daar weet Nintendo niet te overtuigen met aangepaste games van decennia geleden, een beperkte cloud-functie en een vreemd deal-systeem.

0 reacties op "Special: Alles over Nintendo Switch Online"