Special: Candy Crush: The Boardgame

Uitgever: JustGames
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Speelduur: 60 minuten


Als er één spel is dat op menig smartphone tevoorschijn kan worden getoverd, dan is het Candy Crush wel. Het kleurrijke spelletje, waarin je een juiste aaneenschakeling van snoepjes moet creëren, staat bekend als verschrikkelijk verslavend. Dat is dan ook de reden dat er op social media als Facebook elke keer weer hulpkreten en uitnodigingen naar je werden verstuurd. Uitgever JustGames durfde het aan om de succesvolle game om te toveren naar een bordspel, wat logischerwijs de naam Candy Crush: The Boardgame heeft gekregen. Of dit een succesvolle toverspreuk is geweest, lees je in deze recensie.

In Candy Crush: The Boardgame is het de bedoeling om een keten van snoepjes van een beginpunt naar een eindpunt (kersen) te leggen. Dit doe je door met de zes dobbelstenen juiste combinaties te dobbelen, om zo snoepjes te mogen neerleggen. De zes dobbelstenen zijn beschilderd met de zes verschillende snoepsoorten die het spel rijk is. Jij hebt als speler de mogelijkheid om in je beurt drie keer te werpen. Na elke worp mag je dobbelstenen vastleggen, wat we onder andere kennen van spellen als Yathzee en Regenwormen. Een minimum van drie gelijke snoepjes of vijf verschillende snoepjes moet gegooid worden, anders is je beurt niets waard geweest. Logischerwijs leveren meer identieke snoepjes op de dobbelstenen je meer bonussen op. En dat is zeer handig om je te bewapenen tegen vervelende tegenstanders.

Suikeraanval

Het leggen van snoepjes zal je in Candy Crush: The Boardgame niet ongehinderd afgaan. Tegenstanders kunnen je speelvlak namelijk met speciale snoepjes bestoken, die je snoepreeks aan banden kunnen leggen. Deze wapens vormen zich in verpakt snoep, gestreept snoep en een kleurenbom. Eerstgenoemde verwijdert alle omliggende snoepjes, wat de nodig chaos kan opleveren. Het gestreepte snoep verwijdert alle snoep van dezelfde kleur in een hele rij, waarbij ook je eigen snoep onder vuur komt te liggen. De kleurenbom is uiteindelijk het meest krachtig, aangezien je er één kleur van snoep mee van het speelbord kan vegen. Het zorgt ervoor dat je, zeker met het voltallige aantal van vier spelers. de nodige chaos op het bord kan aanrichten, wat de speelduur van de afzonderlijke potjes aanzienlijk kan verlengen. Wanneer er goed wordt gegooid, zijn er echter op een gegeven moment zoveel wapens in het spel, dat de chaos overdonderend is. JustGames probeert dit enigszins in te dammen door de speler niet teveel wapens te laten opstapelen. Je mag van elk wapen namelijk maar één exemplaar in je arsenaal hebben. Toch is deze restricties in sommige potjes niet strak genoeg om overdreven chaos te voorkomen.

Naast alle speciale snoepjes zijn er ook nog blokken chocolade. Deze blokken kunnen op een snoepje van de tegenstander worden gelegd, waarmee de weg wordt versperd. Hierdoor moet je concurrent een omweg nemen om het eindpunt te bereiken. De blokken zijn nog wel weg te halen door middel van het verpakte snoepje, maar geven wel interessante mogelijkheden om de concurrentie te dwarsbomen.

Als laatste mogelijkheid kun je ook kiezen om verdiende snoepjes bij je tegenstander neer te leggen. Wanneer je ergens op het bord namelijk de bekende ketting van drie dezelfde snoepjes veroorzaakt, dan verdwijnen alle drie de snoepjes van het speelbord. Het is daarom het meest raadzaam om als speler zoveel mogelijk verschillende kleuren te gebruiken om dit te voorkomen.

Onduidelijkheden bij het spelen

Tijdens het spelen ontdekten we enkele situaties, die zich bij de spelregels op een grijs vlak bevinden. Er is namelijk geen duidelijkheid geschept in de handleiding. Mag je meer dan één wapen per ronde gebruiken? Moet je ook een fiche leggen op het eindvakje of is het bereiken van de kers voldoende? Het zijn vrij essentiële spelonderdelen waar geen duidelijkheid in wordt gespeld. Wij noemen dit opvallend, omdat bij het bordspel van Jurassic World ook bepaalde spelregels niet helemaal duidelijk waren. Dat spel was van dezelfde uitgever: JustGames. Na enkele speelsessies is het dus aan te raden om zelf een eenduidig besluit te nemen over hoe bepaalde facetten van het spel te interpreteren. Zo kan er verder geen onduidelijkheid meer over ontstaan.


 

Conclusie

Candy Crush: The Boardgame is in zijn kern best een vermakelijk bordspel. Het spel is zowel met twee als met drie of vier spelers prima te pruimen. Bij drie tot vier spelers komt er wel snel iets te veel chaos kijken, wat net iets teveel van het goede is. Het kan er daarnaast voor zorgen dat speelsessies zeker een stuk langer duren dan de aangegeven dertig minuten op de doos. Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe er wordt gegooid, maar over het algemeen vliegen de wapens je wel om de oren. Candy Crush: The Boardgame kent daarnaast nog wat onduidelijkheden in zijn spelregels, maar is met het zachte prijskaartje van €20,- wel je geld waard.

Pluspunten

+ Kleurrijk en vrolijk geheel
+ Lage instapdrempel

Minpunten

- Soms echt teveel chaos
- Spelregels in sommige situaties niet toereikend

Eindcijfer

 

7

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner