hotness 0
News

Special: Jurassic World: The Boardgame

Gepost door

Uitgever: Just Games
Aanbevolen leeftijd: Vanaf 12 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Speelduur: 60 minuten

We kennen ze allemaal wel: de films van Steven Spielberg waarin dinosaurussen tot leven worden gewekt, om vervolgens te worden weggestopt achter tralies en hoogwaardige beveiligingssystemen. Jurassic Park en Jurassic World zijn blockbusters die vele bezoekers hebben getrokken naar de bioscopen over de hele wereld. Uiteraard liep het in elke film op ongeveer dezelfde manier uit de hand: de dinosaurussen braken uit. Wat nu als jij de baas wordt over zo’n park. Je begeleidt het hele proces, van archeologische vondsten tot het uitbroeden van de eieren en het opsluiten van dieren. Samen met maximaal vijf vrienden kun je dit avontuur aangaan. Hoe veilig is jouw park?


In Jurassic World: The Boardgame kun je de controle nemen over verschillende personages, waarmee je uiteindelijk een park moet ontwikkelen waarin het aanbod aan dinosaurussen en entertainment hoogtij vieren. Dit doe je door dinosaurussen op te graven en te ontwikkelen, maar ook door gebouwen te bouwen en deze te laten functioneren. Genoeg taken die voor het oprapen liggen dus. Jurassic World: The Boardgame is uitgegeven door Just Games, dat vaker gelicenseerde spellen heeft uitgebracht. Zo zijn ze verantwoordelijke voor uitgaves van De Slimste Mens, Tour de France en Autodrop: het bordspel. De vraag is echter of ze deze licentie een waardig bordspel weten te geven.

Jurassic World: The Boardgame is een coöperatief dobbelspel waarbij je, zoals gezegd, probeert een samen park te runnen. Dit kan in drie verschillende moeilijkheidsgraden: easy, medium of hard. Elke moeilijkheidsgraad vraagt zijn eigen aanbod aan dino’s en entertainment. De dino’s zijn onderverdeeld in vier categorieën: grote carnivoor, kleine carnivoor, grote herbivoor, kleine herbivoor. Deze dinosaurussen zijn weer onderverdeeld in brons, zilver en goud. Laatstgenoemde is het moeilijkste te ontwikkelen en te vangen, maar zullen vaak toch moeten worden ontwikkeld om het einddoel te halen.



Het spel biedt in totaal zes personages aan, die elk zijn eigen specialiteiten kent. Dit drukt zich uit in het aantal dobbelstenen dat mag worden geworpen. Zo is het ene personage beter in het opsluiten van dino’s (protection), waar het dan drie dobbelstenen voor mag gooien. Een ander kan weer beter onderzoeken en heeft daar meer dobbelstenen voor. Per ronde kun je als speler één actie uitvoeren. Er moet dus goed gecommuniceerd worden wie welke taak op zich neemt. Door naar je eigen kwaliteiten te kijken, weet je wat een geschikte taak voor je is. Dit klinkt makkelijk en logisch, maar soms is het kiezen niet altijd even simpel.

DANGER!


Wanneer er aan het einde van een actiefase namelijk niet goed wordt gegooid, dan breekt plat gezegd de pleuris uit. Er moet dan een DANGER-kaart gedraaid worden, wat van alles kan betekenen. Zo zouden alle dinosaurussen kunnen uitbreken, waardoor je genoodzaakt bent ze zo snel mogelijk te vangen en weer in hun kooi te stoppen. Wanneer dit niet lukt, loopt er een DANGER-meter op. Wanneer deze 20 bereikt, is het spel afgelopen. De missie is dan mislukt. Ook spelers die niet goed zijn in het vangen van dino’s moeten soms dus proberen de beesten weer in hun kooi te krijgen. Dit gaat natuurlijk vaak minder succesvol.

Gelukkig kun je voor dit soort gevallen voorbereide maatregelen treffen. Je kunt namelijk proberen upgrades vrij te spelen, die personages boosts geven die bij worpen mogen worden opgeteld. Zo zul je bijvoorbeeld in een bepaalde situatie met twee dobbelstenen mogen gooien, waarbij een upgrade twee punten bij het totaal optelt, ongeacht de worp. Hierdoor kun je er voor kiezen om één iemand ergens heel goed in te maken, of iedereen te nivelleren.

Duidelijk bord, maar…


Qua design is aan alles te zien dat we hier met een licentiegame te maken hebben. Het logo van Jurassic World pronkt op de gitzwarte doos die een speelbord herbergt en welke eveneens veel zwarte invloeden kent. Alles ziet er uiterst strak uit, met degelijke materialen. De verschillende borden zorgen voor een overzichtelijk tafereel, wat het spel vlot laat verlopen. De fiches van de dinosaurussen hadden wellicht nog van een extra glans kunnen worden voorzien. Deze komen nu ietwat goedkoop over.

Het bord is dus simpel gezegd duidelijk, maar de regels zijn hier en daar niet helemaal duidelijk. Zo staat beschreven dat je meerdere dinosaurussen tegelijk kunt vangen, maar kun je ze ook tegelijkertijd ontwikkelen? Over het algemeen is het spel wel duidelijk en heeft het een lage instapdrempel, wat het een aantrekkelijk maakt voor de beginnende speler. Een ervaren rot zal in Jurassic World: The Boardgame echter niks nieuws vinden, zeker niet qua diepgang.

Conclusie


Bij Jurassic World: The Boardgame komt het uiteindelijk simpelweg neer op het goed gooien van de dobbelstenen. Gooi je verschrikkelijk, dan is je park binnen de kortste keren gesloten. Gooi je goed, dan kan het snel gaan. Het spel kent niet erg veel diepgang en is daarom het meest interessant voor de beginnende speler. Voor fans van de film is het leuk om te zien, maar echte verwijzingen naar de blockbusters zijn er niet. Hierdoor is het geen must-have voor de doorgewinterde fan. Kortom: zoek je een niet al te lastig spel waarin je alleen samen kunt winnen of verliezen en houd je van dinosaurussen, dan is dit een prima spelletje om op te pikken.

Pluspunten

+ Gitzwarte vormgeving
+ Lage instapdrempel

Minpunten

- Niet erg diepgaand
- Geen verwijzingen naar films

Eindcijfer

7,5

0 reacties op "Special: Jurassic World: The Boardgame"