Stelling: 'Motion controls zijn overschat'

Nintendo zette de trend om een console op de markt te brengen die hoofdzakelijk gericht is op motion controls. Omdat de Wii zo'n enorme trekpleister is volgen Sony en Microsoft binnenkort met respectievelijk PlayStation Move en Project Natal. Het lijkt er dus op dat de motion controls een nog grotere rol gaan spelen in de industrie. Echter is niet iedereen daar even enthousiast over. In onze vaste rubriek behandelt de redactie de volgende stelling: Motion controls zijn overschat.

Kurt

Ik ben persoonlijk niet erg onder de indruk van de motion controls. Het is af en toe wel leuk om te doen maar het gaat toch al snel vervelen. Dit heeft natuurlijk ook wel te maken met het gebrek aan goede games voor de motion controls. Op de Wii zijn er namelijk maar weinig spellen waar de controls echt een goede toevoeging zijn. Als uitzondering denk ik dan vooral aan Red Steel. 2 De party games worden namelijk snel afgezaagd. Misschien dat in de toekomst de motion controls me nog wel kunnen overtuigen. Als Sony en Microsoft hun controllers nog preciezer gaan werken, en er bovendien echt goede games voor gaan verschijnen, dan kan het wel erg tof gaan worden. Maar voorlopig gaat er toch niets boven de ouderwetse controllers waarmee ik rustig in mijn zetel kan blijven zitten.

Marijn

Ook ik ben in ieder geval geen fan van de motion controls. Ik zak veel liever weg achter de Xbox 360, dan dat ik ga lopen zwiepen en zwaaien met de stofhappende Nintendo Wii. Games als Red Steel 2 en New Super Mario Bros. vormen inderdaad de uitzondering en zijn natuurlijk zeer vermakelijk, maar toch erger ik me nog steeds kapot aan alle zooi die er voor de Wii wordt uitgebracht. Het probleem is naar mijn mening dat ontwikkelaars per se gebruik willen maken van de motion controls, waardoor de besturing geforceerd aan gaat voelen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de PlayStation Move en Project Natal. Deze technieken lijken een stap verder te gaan en de ontwikkelingen op het gebied hiervan volg ik dan ook wel. Toch zal ik straks niet in de rij staan voor een Move controller of een Natal sensorbalk. Gamen met een gewone controller geniet nog steeds de voorkeur. Het is aan de ontwikkelaars om mij te overtuigen en hier wellicht verandering in te brengen.

Dimitri

Ik heb geen Nintendo Wii in mijn bezit, maar als ik ooit van plan ben er één te kopen, dan is dat in ieder geval niet vanwege de motion controls. Niets gaat boven een controller zeg ik dan maar. PlayStation Move en Project Natal hebben veel potentie, maar de hele hype erom heen is flink overdreven. Toegegeven, gamen zonder een controller te gebruiken is uniek en de recente onthulling van PlayStation Move was best interessant. Echter speel ik vooral de hardcore games en ik verwacht dat juist de casual titels straks het vaakst de mogelijkheden van de motion controls volledig of voor een groot gedeelte zullen benutten. Maar als motion controls wel degelijk een meerwaarde blijken voor de games die ik graag speel, dan deins ik er niet voor terug om deze nieuwe manier van gamen een kans te geven.

Sander

Ik zelf ben niet zo conservatief dat ik graag in een zetel wil blijven zitten. Ik ben blij dat zowel Sony als Microsoft ook de motion controls willen toepassen bij hun consoles. Een motion controller kan een grote meerwaarde bieden aan het gamen, mits het goed wordt uitgewerkt. De Nintendo Wii kent absolute toptitels, maar meer dan de helft van de Wii games is ver onder een degelijk niveau, omdat de ontwikkelaars dus per se de motion controls willen gebruiken. Sony en Microsoft hebben beide allerlei gewaagde uitspraken gedaan over de nieuwe motion controls. Zo zouden er spellen gemaakt worden die de hardcore gamers wel degelijk zal aanspreken en zullen er ook casual games gemaakt worden, maar dan wel van een degelijk niveau. Als de motion controllers goed werken en er is een groot aanbod van degelijke games, dan breng ik wel een bezoekje aan mijn plaatselijke gameshop.

Dennis

Als er iemand enthousiast was toen Nintendo in 2005 de Revolution (oude naam Wii) aankondigde, dan was ik het. Het leek me zo geweldig om te vechten, te schieten en te tennissen door simpele bewegingen te maken, maar al snel kwam ik erachter dat het allemaal niet zo simpel was. Wat we tot nu toe hebben gezien voor de Nintendo Wii zijn enkele toptitels als Super Mario Galaxy en Metroid Prime 3: Corruption, welke ontzettend goed gebruik maken van de motion controls en nog een handje vol third party games. Met die games is laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om echt goede games te maken met de motion controls, daarom is het extra pijnlijk om te zien dat het gros van de uitgebrachte games gewoon rotzooi is. Om die reden ben ik wat minder enthousiast over de komst van Move en Natal. Net als met de Wii controls is er enorm veel potentie voor beide technieken, maar de vraag is of men er uit kan halen wat er in zit. Laten we het hopen, want ik zie het wel zitten om bijvoorbeeld Call of Duty online te spelen met goed werkende motion controls en high definition graphics.

Reacties

Gilles Vanmassenhove op Maandag 19 april 2010 om 12:52

 Correctie: "De Motion Controls van Wii & Playstation 3 zijn overschat".

Xbox brengt vernieuwing, Wii is niet krachtig genoeg & Playstation doet het idee van Wii gewoon achter..

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner