hotness 0
News

Stelling: uitstel, afstel voor de gamer?

Gepost door

Met de release van Mafia 2 in het verschiet zal de redactie zich deze keer buigen over het massaal uitstellen van games dat onze industrie de afgelopen twee jaar heeft geteisterd. Mafia 2, in ontwikkeling sinds 2003, is het perfecte toonbeeld als het over het opschorten van de releasedatum gaat. Sinds zijn aankondiging in 2007 op de Leipzig Games Convention is de titel meermaals uitgesteld tot zijn uiteindelijke releasedatum, op het einde van deze maand. Onze redactie geeft zijn mening over deze nieuwe trend.

Dennis

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Er zijn wel games waar ik ontzettend naar uitkijk, maar meestal heb ik genoeg andere dingen te doen. Vervelen vanwege het uitstel zal ik me dus nooit doen. Daarnaast worden de games vaak uitgesteld, omdat ze nog niet af zijn. Ik speel liever een game die 100% af is, dan een afgeraffeld spel. Soms wordt een game uitgesteld vanwege de andere topgames die in die periode uitkomen. Ook hier kan ik mee leven, want dan zijn de goede titels beter verspreid over het jaar.
 

Ely

Aan de ene kant vind ik het uitstellen van een game wel iets spannend hebben. Ik heb het nog nooit geweten dat een game op de release (dag) zelf werd uitgesteld, altijd een tijd ervoor. Het wakkert het verlangen aan, waardoor je nog meer naar een game gaat verlangen. Een beetje voor de release komt er dan nog eens een demo waardoor het hek helemaal van de dam is.

Aan de andere kant is het uitstellen een gevaarlijk initiatief. Niet alleen bestaat de mogelijkheid erin dat je "klanten" kwijt speelt door het meermaals uitstellen, maar het kan ook gebeuren dat je game verouderd is alvorens hij uitgebracht wordt. Een dozijn trailers en dubbel zoveel nieuwsberichten kunnen er voor zorgen dat de gamers het spel al beu zijn alvorens het nog maar in de winkelrekken ligt. Altijd gevaarlijk, zulke risico's.

Het uitstellen van een game staat zo goed als zeker garant voor een betere kwaliteit.

Sander

Ik heb niet zoveel tegen het uitstellen van games. Het uitstellen van een game staat zo goed als zeker garant voor een betere kwaliteit. Toch kun je voor het uitstellen van een game de schuld bij de uitgever leggen. Die geeft namelijk een releasedatum vrij. In mijn ogen mag je alleen een releasedatum vrijgeven als je zeker weet dat je die gaat halen. Om zo de consument iets te geven om naar uit te kijken.

Momenteel heb je natuurlijk Gran Turismo 5, die bijna een wereldrecord voor ontwikkeltijd op gaat eisen (Duke Nukem Forever is koploper volgens mij). De game is al vele keren uitgesteld en de game schijnt op de dag van vandaag nog steeds niet klaar. Met uitstellen heb ik dus over het algemeen geen problemen, maar er zijn grenzen.

Kurt

Als een titel wordt uitgesteld omdat de makers het gevoel hebben dat het spel nog niet voor de volle 100% aan hun verwachtingen voldoet, dan kan ik daar prima mee leven. Ik vind het erg vervelend als een spel verschijnt dat nog vol fouten zit. Dat een titel wordt uitgesteld omdat die anders samen met andere sterke games gaat verschijnen, daar ben ik niet zo`n voorstander van. Wie een spel heel graag wil hebben, die zal het spel sowieso aanschaffen. Als een spel meermaals wordt uitgesteld zoals Gran Turismo 5, dan vind ik dat wel frustrerend. Het is wel een feit dat het uitstellen van games tegenwoordig meer voorkomt dan vroeger, maar er worden nu ook veel meer spellen gelanceerd.

Marijn

Ik ben het voor een groot deel met de heren hierboven eens, maar reageer ook wel eens sceptisch op het uitstel van een game. Natuurlijk heeft de ontwikkelaar altijd een goede reden voor het uitstel: Een game is nog niet af of moet nog verder worden verbeterd. Soms heb ik echter het idee dat de game door het uitstel uiteindelijk qua speelplezier erop achteruit gaat, omdat de elementen en de graphics die bij de aankondiging werden getoond, nu opeens een stuk minder indrukwekkend zijn dan een half jaar geleden, doordat de techniek alweer een grotere stap heeft gemaakt. Dit heb ik op het moment met de demo van Mafia 2. Deze game is ook al meerdere keren uitgesteld. Bij de aankondiging smulde ik van de visuele pracht in de trailer, maar nu ik het gespeeld heb, word ik er niet warm of koud van. Het is normaal geworden.
 
Daarnaast wil het uitstel van een game mijn interesse in de game nog wel eens terugdringen in plaats van aanwakkeren. Ik denk dan aan de games die in de tussentijd allemaal uit gaan komen. Een gamer heeft anno 2010 namelijk nooit meer een gebrek aan games. Het is dus een kunst om er als uitgever voor te zorgen dat je game het hoofd boven water houdt.

 

0 reacties op "Stelling: uitstel, afstel voor de gamer?"