hotness 0
News

Stelling van de maand: De PS Vita, gaat het slagen?

Gepost door

De Europese lancering van de PS Vita is nog maar een kleine maand verwijderd. En met de naderende release rijst de vraag: gaat de PS Vita succesvol worden? Als we analisten mogen geloven heeft de Vita geen toekomst door de opkomst van mobiele- en tabletgames en streaming services als OnLive. Wat vindt de redactie hievan?

De Vita gaat ongetwijfeld slagen. Als je kijkt naar de PSP, welke eigenlijk voor het gros van de games helemaal niet goed functioneert, moet de op papier veel betere Vita het op zijn minst even goed doen. Vooral in Japan is men gek op handhelds, dus ik zie de Vita daar wel massaal verkocht worden. Zelf ga ik het apparaat niet kopen, puur omdat ik al een Nintendo 3DS en Iphone heb. Veel meer tijd voor handheldgames heb ik niet en als Nintendofan moet ik natuurlijk een 3DS hebben. Ik maak me geen zorgen over de toekomst van het apparaat.

Ik heb altijd al geroepen dat met de komst van een PSP2 ik zou happen. Gamen op een Iphone of Android toestel vind ik maar niks en het was in mijn ogen dan ook hoog tijd voor een hoogwaardige handheld. Met de 3DS kiest Nintendo voor een speciale koers, daar zij zich willen onderscheiden met de 3D techniek. Ik verlang echter al een tijdje naar een handheld zonder al die fratsen, waarop ik gewoon consolegames in het klein kan spelen. Deze mogelijkheid lijkt er met de PlayStation Vita te komen en daarom denk ik dat de Vita wel een succes gaat worden. Het zal echter even duren, daar er veel mensen zullen zijn die wachten op prijsverlagingen. Daarnaast heeft de handheld nog wat kinderziektes aan zich verbonden sinds de release in Japan, waardoor onder andere ik niet meteen zal happen op de 22ste van februari, maar uiteindelijk zal de Vita hét portable gaming-device van de komende jaren worden.

De PlayStation Vita zal zeker een succes worden. De nieuwe functies, twee analogesticks, de mooie graphics, aantal releasetitels en noem maar op... de Vita belooft een waardige concurrent te worden voor de Nintendo 3DS. Qua prijs mogen we ook niet al te veel zeuren, want die valt al bij al nog mee. Toch zullen er mensen zijn die prijs tussen 250 (zonder 3G) en 300 (met 3G) toch aan de hoge kant vinden. Ik snap ze wel, maar als je bekijkt wat je ervoor in ruil krijgt, lijkt het toch een redelijk prijskaartje. Al bij al kunnen personen die geduldig zijn wat geduld hebben en wachten op een prijsdaling of hem later tweedehands kopen. Tevens zijn de games, waarvan er veel rond de veertig Euro zullen kosten, niet al te prijzig. Ikzelf ga de PlayStation Vita niet meteen bij de release kopen. De reden hiervoor is omdat ik eerder een console-gamer ben dan een handheld-gamer. Ook probeer ik als student een beetje zuinig te zijn met mijn geld. Eén ding is zeker: later komt hij hoe dan ook in huis.

Een toekomst is er zeker voor de PS Vita maar dit zal toch een zware worden. In deze snel evoluerende tijd van tablets en smartphones is er meer nodig dan een mooi toestel alleen. De PS Vita is natuurlijk veel meer gericht op gaming en dat is wel een pluspunt. De mooie titels die beschikbaar zullen zijn, zijn zeker geen prutsgames maar is het allemaal het geld wel waard? Met steeds meer kleine studio's die focussen op het ontwikkelen van creatieve en originele games voor de iPhone en andere smartphones is volgens mij de nood aan een speciale handheld verminderd. Sony zou op z'n minst de beperking van het aantal accounts moeten verwijderen om nog een beetje succes te boeken.

Ik denk dat de PS Vita zeker wel een toekomst heeft. Makkelijk gaat het zeker niet worden. Sony heeft wel zeker al goede stappen genomen. De Vita is een prachtapparaat en biedt voldoende mogelijkheden. Een heerlijke online ondersteuning, trophies en de twee sticks zijn maar een paar voorbeelden. Waar een console of handheld mee staat of valt is echter niet de hardware maar de games. En ook daarbij belooft de Vita veel moois. De toptitels stapelen zich sneller op dan ik kan typen, denk maar eens aan Uncharted, God Of War, Killzone, Resistance, WipEout en Escape Plan. Maar er zijn ook wolken aan de horizon. Sony is allerminst klantvriendelijk gebleken de laatste jaren. Met de Vita wordt dat niet bepaald opgelost. De dure memory cards zijn een rib uit mijn lijf en het beperken van aantal accounts per Vita is schandalig voor bijvoorbeeld broers en zussen of geliefden die (noodgedwongen) een Vita moeten delen. Ik ga hem bij release zeker halen maar ik denk dat de Vita hier, net als in Japan, niet de gehoopte resultaten gaat halen.

0 reacties op "Stelling van de maand: De PS Vita, gaat het slagen? "