hotness 0
News

Stelling Van De Maand: De Wii U had op geen beter moment kunnen komen

Gepost door

Met de E3 net achter de rug hebben we eindelijk wat bevestiging rondom de nieuwste console van Nintendo. De Wii U. Hoogste tijd om de redactie te vragen, zitten jullie hier op te wachten?


Wat een stelling zeg... Hier heb ik een wisselende mening over, want ik vind enerzijds dat Nintendo wel heel vaak met nieuwe consoles komt en anderzijds dat ik het wel een beetje gezien heb met de Nintendo Wii. Het probleem zit in het feit dat de console eigenlijk maar half functioneert. Er zijn nog maar weinig ontwikkelaars geweest die games hebben gemaakt die op de Wii ECHT beter zijn dan op de andere consoles. Grofweg is Nintendo met  second party ontwikkelaars het enige bedrijf dat Wii-optimale games aflevert. Dat komt vooral omdat die spellen niet op andere consoles verschijnen. De meeste third party games komen op alle andere consoles uit, die ondertussen ook al bewegingsgevoelige besturing hebben.

Het is erg simpel: Nintendo had in 2006 een voorsprong wat betreft motion controls, maar liep al direct achter de feiten aan op gebied van realisme. Sony en Microsoft hebben hun bewegingsgevoelige besturing pas later geïntroduceerd en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze controls beter werken dan de Wii Motion Plus. Kortom: beide bedrijven hebben dus op alle technische fronten een voorsprong op Nintendo. Nintendo mag op haar beurt weer lachen met de hoogste verkoopcijfers, maar het doet de hardcore gamer behoorlijk te kort. Het is daarom tijd voor een nieuwe Wii. Ik hoop dat Nintendo dan niet met graphics komt van de PlayStation 3 of Xbox 360, want dan worden ze over twee jaar weer ingehaald door de PlayStation 4 en Xbox 720. Als Nintendo de Xbox 360 en de PlayStation 3 voorbijstreeft op graphics e.d. dan zal ik de nieuwe Wii met open armen ontvangen op de releasedag. Zo niet, dan mag het bedrijf nog wel even wachten.



De Wii is een leuk apparaat, maar volgens onderzoeken en dergelijke, ligt de Wii na een tijd onder een laag stof. Misschien is de ervaring leuk voor even, maar gaat het 'nieuwe' er ook na een tijd vanaf. Bij vrienden is het wel vermakelijk om te spelen, het kan hilarische toestanden opleveren. Maar ik zie me het niet elke dag spelen. Dit is zeker het geval nu op PlayStation 3 en Xbox 360 ook bewegingstechnologie is. Dit gaat gepaard met andere games, die de mensen misschien meer aanspreken (hoewel het aanbod nog niet groot is). De Wii heeft een aantal toffe games, maar kan volgens mij niet tippen aan de andere platformen. Als de Wii U betere spellen (no offence naar Mario enzo toe) zal hebben, zoals bijvoorbeeld een Driver-game (zoals die op 3DS komt) of andere versies van Call of Duty, zal het misschien een breder publiek aanspreken. Als zulke games ook op regelmatige basis verschijnen en met beter graphics (in HD), kan het wel eens kunnen dat mensen er langer en meer mee spelen. De Wii van nu heeft zijn tijd gehad. De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat ik nooit een Wii-console, enkel handhelds zoals gameboy en Nintendo DS, heb gehad.


Het is zeker de hoogste tijd voor een nieuwe Wii. De Wii heeft namelijk wel zijn beste tijd gehad. De Wii beschikt niet meer over de exclusiviteit van motion gaming. Sony heeft namelijk PlayStation Move en Microsoft heeft Kinect. Omdat de PlayStation 3 en Xbox 360 wel HD gaming mogelijk maken, heeft de Wii in ieder geval op grafisch gebied een achterstand. Daar komt nog eens bij dat het aanbod aan goede games voor de Wii in de loop der jaren flink is afgenomen. Bij de hardcore gamer staat die Wii al lang stof te happen. Een nieuwe Wii met HD graphics en meer mogelijkheden kan Nintendo weer op de markt brengen, al is het een feit dat de Wii tot op de dag van vandaag belachelijk goed blijft verkopen.


Ik moet met pijn in mijn hart eens zeggen. Ik heb Nintendo altijd een warm hart toegedragen en de Gamecube is en blijft mijn favoriete console. Maar met de Wii hebben ze grotendeels de plank mis geslagen voor hun trouwe fans. Dat de hardware qua patserij vanaf het begin achterliep zal mij een worst zijn. Nintendo is altijd zo geweest maar zijn wel stukken goedkoper met hun hardware iets wat ik minimaal net zo belangrijk vind. Alleen qua software kan het echt niet meer. Mijn Wii staat al weken stof te happen door gebrek aan goede games. Zeker is het zo dat Nintendo & Co. weer ware pareltjes hebben afgeleverd maar naar Third Party gekeken is het gewoon matig en vooral te weinig.

De Wii 2 ben ik positiever over met zowel een controller als een motion controller is er voor ieder wat wils en met het beruchte scherm in de controller kan het de zoveelste Nintendo innovatie in de gamewereld te weeg brengen. Ook de geruchten rond de software die al in ontwikkeling moet zijn stemt mij hoopvol. Met de Wii heeft Nintendo veel casual gamers gemaakt, met de Wii 2 maken ze er hardcore gamers van. Althans dat hoop ik. Maar zelfs al is dat niet zo, die Wii 2 koop ik toch wel. Helaas is het vlees zwak en kan ik de lokroep van Super Smash Bros., Zelda, Mario en Pokémon niet weerstaan.


Nintendo heeft met de Wii de hardcore gamers zwaar in de kou laten staan. Hier en daar een toptitel van eigen makelij kon maar met moeite de honger naar goede games stillen. Toch heeft Nintendo er goed aan gedaan om voor de Wii games te ontwikkelen die een zeer breed publiek kon smaken. Zo worden mensen van allerhande leeftijden geconfronteerd met het fenomeen gaming en gaan ze ook beter begrijpen waarom er hardcore gamers bestaan. Daardoor zal de hobby van gamen steeds meer algemeen geaccepteerd worden en maakt de maatschappij eindelijk kom af met de kritiek op gaming. In het verleden is er al genoeg verwezen naar games die de oorzaak zouden zijn van wangedrag in de maatschappij.

Maar goed, op gebied van gaming is de komst van de Wii U zeer welgekomen. De Wii had reeds in het begin een achterstand opgebouwd in grafische schoonheid. Ook toptitels die glorieus in HD werden vertoond op de consoles van de concurrenten, zagen nooit het levenslicht op de Wii. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen en kan Nintendo eindelijk weer met een volwaardig systeem op de markt komen, die zowel de casual gamers als de hardcore gamers kan bekoren. Althans zo ziet het er toch naar uit toen we voor het eerst kennis maakten met de Wii U.


Zelf koester ik weinig interesse in de Wii. Af en toe eens een sessie bij iemand thuis, en zelfs dat ben ik al snel beu. Mijn indruk van de console is dus tweedehands verkregen via het aanbod van games op de Wii. En daarin zie ik dat de focus vaak verkeerd ligt. De Wii kan een unieke spelervaring bieden, maar de meeste games zijn familievriendelijke sportspellen. Visueel kan de Wii niet opboksen tegen een PlayStation 3 of een Xbox 360, maar dat hoeft ook niet. Gestileerde graphics zijn zoveel interessanter dan het haveloos najagen van zo realistisch mogelijke beelden (Kirby's Epic Yarn is een mooi voorbeeld). De praktijk heeft ook aangetoond dat de Wii een hogere én consequentere populariteit kent dan de grotere consoles. Die probeerden daarom achterop te hinken met PlayStation Move en Kinect respectievelijk, waarvan vooral de laatste een groot succes kende. Dit vooral omdat de creativiteit uiteindelijk bij de klant zat, die de Kinect ver buiten diens bedoelde opzet uitbreidde. En dan komt Nintendo op de proppen met de Wii U, die 1080p HD graphics zal aanbieden. Ergens is dat een reactie op de voornoemde aantijgingen, maar feitelijk zijn het geen aantijgingen. Mijns inziens zou de Wii meer baat hebben bij een nieuw en doordacht aanbod aan games dan bij een opvolger.

0 reacties op "Stelling Van De Maand: De Wii U had op geen beter moment kunnen komen"