Stelling van de Maand: Het verfilmen van een succesvolle videogame is bij voorbaat gedoemd te mislukken

Vandaag de dag verschijnen er steeds vaker nieuwtjes over nieuwe verfilmingen van games die er aan zitten te komen. Zo zouden onder andere het succesvolle Uncharted, inFamous en Shadow of the Colossus verfilmd worden. Gewaagd? Het aantal succesvolle verfilmingen van games is namelijk op één hand te tellen. Negen van de tien keer draait het uit op een complete mislukking en zet het uitbrengen van zo’n film alleen maar kwaad bloed bij de fans, omdat het niet zou zijn wat zij er van hadden verwacht. Vandaar de stelling: Het verfilmen van een succevolle videogame is bij voorbaat gedoemd te mislukken.

Niet bij voorbaat, maar de kans op een goede gamefilm is bijzonder klein. De Resident Evil en Final Fantasy films waren prima te pruimen. De Doom-film heeft me echter nachtmerries bezorgd. Persoonlijk ben ik dus sceptisch, en ik volg überhaupt die van Shadow Of The Colossus alleen.

Een directe verfilming waarin ook het plot zich van een game naar een film vertaald, dat gaat natuurlijk nooit lukken. Een game-verfilming van kwaliteit is in mijn ogen alleen haalbaar wanneer er heel, heel losjes met het speluniversum om wordt gegaan en de regisseur verder met zijn eigen verhaallijn, personages en settings op de proppen komt. Het verhaal kan zich afspelen in de spelwereld en er mogen natuurlijk een hoop referenties naar deze wereld in de film zitten, maar zodra er te nauw op de game wordt gezeten tijdens het maken van een script zal de film enkel bestaan uit een continue stroom aan actiescenes met een vleugje plot erdoor, zoals dat in menig game het geval is. Aangezien een film niet door een speler bestuurt wordt, heeft deze ook rust, opbouw en degelijke rekking nodig. Dus nee, het verfilmen van een videogame is niet gedoemd te mislukken, zolang er maar zo losjes mogelijk met de translatie omgegaan wordt.

Ik denk dat de manier waarop momenteel met game-verfilmingen wordt omgegaan wel staat voor een mislukking. Het budget en de regisseurs die aan deze films worden gezet zijn echt schrikbarend. Wanneer je een goede regisseur achter zo'n film zet dan moet het wel lukken. Daar staat echter weer tegenover dat de verwachtingen van gamers zo torenhoog zijn voor een verfilming, dat het bijna niet te doen is voor een regisseur om aan die verwachtingen te voldoen.

De meeste films die gebaseerd zijn op games zijn gewoon niet goed. De enige film gebaseerd op een game die ik me voor de geest kan halen én die nog enigszins te pruimen is, is Resident Evil, maar ook dat is geen hoogvlieger. Sander slaat spijkers met koppen, want meestal als er over een verfilming wordt gesproken, dan komt er een regisseur aan te pas die ik niet of nauwelijks ken. En geloof me, ik kijk veel films. Het heeft allemaal met budget te maken en meestal is dat er niet voldoende. Zou je Christopher Nolan of David Fincher op een dergelijke film zetten, dan is de kans groot dat ie goed wordt, maar dan moet er inderdaad vrijheid voor de regisseur zijn. Eigenlijk hoeft het van mij niet zo nodig. Houd die werelden lekker gescheiden. Ik hoef echt geen film van Zelda of BioShock te zien, want naar mijn idee kan het alleen maar afbreuk aan de fantastische series doen.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner