Stelling van de Maand: Mijn vertrouwen in Sony is beschadigd

Er is niemand die niet heeft gemerkt dat het PlayStation Network een tijdje offline is geweest. Vanaf 21 april tot 15 mei was het niet mogelijk om gebruik te maken van de service. De reden hiervoor was een aanval op de servers van het PlayStation Network. Zowel persoonlijke als creditcard gegevens zouden gestolen zijn en op straat liggen. Later kwam naar buiten dat Sony wist dat het netwerk enkele lekken in de beveiliging kende, maar deed hier niets aan. De afgelopen weken is er dus een hoop gebeurd rondom Sony en daarom luidt de stelling van deze maand: Mijn vertrouwen in Sony is beschadigd.

Sony heeft mijn vertrouwen niet beschadigd. Overal worden fouten gemaakt en overal gaan er dingen mis op gebied van beveiliging. Van de week werd bijvoorbeeld ook bekend dat een aantal aanbieders van mobiele telefonie hun klanten nauwlettend in de gaten hielden. Overal gaan dat soort dingen mis en hier was het erg moeilijk om het te voorkomen. Hackers zullen altijd proberen andere bedrijven voor te blijven, het is een soort kat en muis spelletje. Er wordt al jaren tegen piraterij gestreden en de OV-chipkaart in Nederland is nog steeds niet helemaal safe. Dat komt omdat er telkens wel een manier gevonden wordt om de beveiliging te omzeilen. Sony heeft nu de tijd genomen om de beveiliging in orde te maken, maar een 100% garantie biedt dat nooit. Sony is ons slachtoffers daarnaast tegemoet gekomen, want we mogen allemaal twee games uitkiezen.

Mijn vertrouwen is door deze kwestie allerminst beschadigd. Geen beveiligingssysteem is veilig en elk systeem wordt vroeg of laat gekraakt. Naar mijn weten zijn de persoonlijke gegevens bovendien voldoende gecodeerd, want ik heb behalve enkele vage geruchten geen berichten gelezen dat er misbruik van identiteit of creditcards heeft plaatsgevonden. Natuurlijk is het een vervelende kwestie, dat is iets wat iedereen zal beamen. Om Sony echter zo erg erop af te rekenen is een grotere fout dan deze hele zaak. Beveiliging is niet simpel en fouten maken is menselijk. En he anders hadden jullie nooit gratis games gekregen en nog niet eens de minste.

Zelf bezit ik geen PlayStation 3, dus ik heb geen directe last ondervonden van de hele PSN-affaire. Voor mij is zulks het equivalent van het hele Steam netwerk dat plotsklaps onbeschikbaar zou zijn (met alle gevolgen vandien). Nog een analogie? Dat kan. Dit nieuwsbericht beticht Sony ervan dat het grote kwetsbaarheden in diens veiligheid moedwillig over het hoofd gezien zou hebben. Hackers konden daarvan gebruik maken om dan het hele netwerk plat te leggen. Gelijkwaardige beschuldigingen werden voor de voeten van BP gelegd. Het oliebedrijf zou nadelige rapporten over het booreiland Deepwater Horizon genegeerd hebben, en we weten allemaal wat daarmee gebeurd is. Maar er is vanzelfsprekend een verschil tussen een natuurramp met verstrekkende ecologische gevolgen en een gaming netwerk dat enkele weken offline is. Daarmee wil ik de hele affaire niet wegrelativeren, maar uiteindelijk is mijn vertrouwen in Sony niet beschadigd. Sony heeft een klap in het gezicht gekregen, maar is daarmee naar de klanten toe correct en vlijtig te werk gegaan. Opnieuw: mijn indruk is slechts indirect. Mijn financiële gegevens zijn niet ontvreemd, dus vraag het nog eens wanneer Steam gehackt wordt.

Net als mijn collega's moet ik bekennen dat Sony ook mijn vertrouwen niet heeft beschadigd. Op het moment dat het PlayStation Network wereldwijd offline ging was er even onrust, maar Sony kwam vrij snel met een verklaring en hield daarbij geen blad voor de mond. Het bedrijf gaf openheid van zaken en dit is een goed standpunt ten opzichte van de klanten. Zoveel mogelijk heeft Sony ons hierna van updates voorzien en heeft ons verteld wat er gebeurt zou kunnen zijn met onze data. Hierdoor kon iedereen op tijd ingrijpen. Nadat bekend werd dat Sony enkele rapporten had genegeerd waarin bleek dat het PlayStation Network geen waterdichte beveiliging had, schrok ik wel even, maar heb er begrip voor dat het bedrijf hier niet op in is gegaan. Nu het beveiligingssysteem weer helemaal up-to-date is, is er ook geen enkele garantie voor de gebruikers. Hackers vinden altijd wel een manier om een systeem te kraken.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner