Vreemde prijs/kwaliteitsverhoudingen

De showroom waarin ik me bevond stond vol met auto’s van allerlei verschillende merken. Dat is al een vreemd gegeven, maar nog vreemder was dat al deze merken en iedere uitvoering ongeveer dezelfde prijs hadden. Normaal had ik een goedkope Renault of Peugeot gekocht, maar als de prijzen toch hetzelfde zijn, waarom zou ik dan geen Ferrari meenemen? Eenmaal in de Ferrari besloot ik even naar de slijterij te gaan om een flesje wijn mee te pikken. Vreemd genoeg waren de prijzen van de verschillende wijnsoorten nagenoeg gelijk. Nadat ik vervolgens de slager, de bakker en de groenteboer bezocht had, kwam ik erachter dat ik in een wereld beland was waarin er weinig rekening gehouden werd met de prijs/kwaliteitsverhoudingen. Even later werd ik wakker en besefte ik dat zo’n wereld in het echt nooit zou kunnen bestaan.

Toch zie je dit soort taferelen regelmatig, want ga maar eens naar een gameswinkel en je zult zien dat alle nieuwe games voor ongeveer dezelfde prijs over de toonbank gaan. Daarbij wordt absoluut geen rekening gehouden met de ontwikkelingskosten en de kwaliteit. Voor Killzone 2 was er namelijk een torenhoog budget beschikbaar en deze game kon je destijds voor zes tientjes meenemen uit de winkel. Het spel stond toen naast Disney’s Bolt, een spel dat toch echt met een veel lager budget gemaakt is, maar toch voor de volle mep over de toonbank ging. Je zult mij persoonlijk nooit horen zeggen dat games te duur zijn, dat vind ik absoluut niet. Het feit dat de verhoudingen van prijzen ten opzichte van de kwaliteit nogal krom zijn heb ik altijd vreemd gevonden.

Bovendien weet je ook niet hoe het zou uitpakken als die verhoudingen wel kloppend zouden zijn. Het kan dan namelijk twee kanten op: Disney’s Bolt had dertig euro gekost en Killzone 2 zestig euro of Disney’s Bolt had zestig euro gekost en Killzone 2 negentig. Dat laatste wil natuurlijk niemand, vandaar hoop ik dat ik retailers niet op ideeën heb gebracht, maar dat eerste is in theorie wel te bewerkstelligen. Echter heb ik daar wel de hulp van iedereen die games koopt nodig, want het zal een moeilijke opgave worden.

Feit is namelijk dat er verschillende groepen gamers zijn. Op de eerste plek heb je goed geïnformeerde gamers zoals ons, de redacteuren en bezoekers van deze website en vele andere gaming websites. Wij zoeken onze informatie over games op het internet, in tijdschriften en op televisie, zodat wij goed geïnformeerd naar de winkel gaan. Meestal hebben we al een idee wat we gaan kopen, omdat we via de media weten welke sterke en zwakke punten games hebben.

De andere groep, de minder goed geïnformeerde gamers (waar overigens niets mis mee is), pakt dat anders aan. Dit zijn mensen die zich laten verleiden door het schattige hondje Bolt op het hoesje of die bij het zien van hun filmheld Spiderman gelijk verkocht zijn. Dit soort mensen heeft geen idee dat dit meestal de snel afgeraffelde games zijn, waarbij enige kwaliteit ver te zoeken is. Echter zijn het wel de mensen die ervoor zorgen dat die games even duur zijn als de kwalitatief betere titels. Zij vliegen namelijk massaal naar de winkels om deze spellen te kopen, waardoor er voor retailers een enkele reden is om ze goedkoper te maken. Toch is er hoop, want deze mensen zijn tegen te houden.

Zoals ik al eerder meldde, heb ik daarvoor wel de hulp van iedere goed geïnformeerde gamer nodig. Wij zijn namelijk de uitverkorenen. Wij zijn de personen die ervoor kunnen zorgen dat er een juiste prijs/kwaliteitsverhouding binnen het assortiment games komt. Daarom wil ik jullie allen oproepen om massaal naar de lokale gamewinkel te gaan en de minder goed geïnformeerde gamers te weerhouden van het aankopen van slechte games. Als we dat met z’n allen doen, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat dit soort troep voor een juiste prijs aangeboden wordt.

Reacties

Betelgeuze op Zondag 25 april 2010 om 15:39

Slechte games zullen er altijd zijn, maar wie zijn wij  om te beslissen welke aankoop van een bepaalde persoon goed of slecht is geweest? Smaken verschillen, verwachtingen ook. Als een persoon 60 euro wil geven voor die Bolt game dan doen ze dat maar. Als het spel aan hun verwachtingen voldoet is dat voor hen dan ook die 60 euro waard geweest. Indien dat niet het geval is zullen ze zich in de toekomst minder snel laten strikken. Het probleem, als dat er dan ook echt is, lost zichzelf op. 

Wat mij betreft vond ik 60 euro voor Fable3 of Left4Dead2 er zwaar overgaan, toch zijn er genoeg geinformeerde mensen die het dan wel weer goed genoeg vonden om die prijs te rechtvaardigen. Dit heeft niet veel zin.

Dicapo op Woensdag 28 april 2010 om 13:21

 Het is wel zo, ik heb wet voor 10 euro gekocht en vind dat echt een top spel. Daarentegen heb ik saw voor 30 gekocht en dat was echt een saai en slecht spel. Ik vind dat in Nederland de spellen sowieso te duur aangeboden worden.

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Woensdag 28 april 2010 om 13:45

Diegene die goed zoeken betalen nooit 65-60 euro voor een spel.

Discord

Hot
Enquête
Veel
27%
Best veel
47%
Weinig
20%
Niets
7%
Totaal aantal stemmen: 45 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner