3D Dot Game Heroes

3D Dot Game Heroes
14/05/2010
Action adventure
nee
PlayStation 3

De komst van online services zoals het PlayStation Network en Xbox Live heeft niet alleen meegeholpen aan de enorme populariteit van downloadbare content, maar ook aan de comeback van retrogames. 3D Dot Game Heroes van ontwikkelaar Silicon Studio is zo'n titel waarbij de gameveteranen ongetwijfeld meermaals aan de klassieke 8-bit pixels van vroeger zullen denken. Nostalgie in een nieuw jasje? Een betere combinatie bestaat bijna niet.

Waar Capcom strooit met remakes of het simpelweg laat bij een re-release van zijn klassiekers, is 3D Dot Game Heroes meer een samenraapsel van oude idee├źn. En dan vooral idee├źn uit het begin tijdperk van The Legend of Zelda. Alle hoofdingredi├źnten die van de franchise een succes hebben gemaakt, zijn ook hier op een opvallende manier van de partij. Dungeons aangevuld met puzzels en monsters, een verhaal met een held die de wereld moet redden en wapens zoals de boemerang kennen we allemaal al sinds de Zelda-games op de NES en SNES, maar toch lijkt 3D Dot Game Heroes iets te gaan worden wat we tot nu toe nog niet eerder voorbij hebben zien komen.

En dat is vooral te wijten aan de unieke grafische stijl. Kort gezegd lijkt de wereld van 3D Dot Game Heroes op een opeenstapeling van duizenden legoblokjes die, ondanks de aanwezigheid van 3D, de retrosfeer direct goed weet neer te zetten. Dat er overigens geen gebruik wordt gemaakt van een old school 2D-perspectief heeft niet alleen te maken met de manier waarop je de game speelt, maar ook met het verhaal. Een verhaal dat op het eerste gezicht niet veel om het lijf heeft, maar toch doet waar het om gaat: de nieuwe held een reden geven op avontuur te gaan.

3D Dot Game Heroes speelt zich af in een koninkrijk dat luistert naar de toepasselijke naam Dotnia. Lang geleden werd de vrede in het land gewaarborgd met behulp van zes magische orbs. Tenminste, dat dacht men. Gelukkig stond een nieuwe held op nadat de slechte koning Onyx de orbs wist te stelen en zo Dotnia overspoelde met duisternis. Jaren later vindt een nieuwe koning het tijd voor een verandering: alles en iedereen krijgt een ander uiterlijk dankzij de overschakeling van 2D naar 3D, maar ondertussen dreigt het land opnieuw in chaos te vervallen...

Het avontuur begint wanneer dit keer de kleinzoon van de alweer vergeten held de verantwoordelijkheid neemt Dotnia van het slechte te behoeden. Dit door middel van hetzelfde legendarische zwaard waarmee Onyx onlangs werd verslagen. Legendarisch omdat het zwaard een grootte kan aannemen waar zelfs de krachtigste slechterik in heel Dotnia knikkende knie├źn van zou krijgen. Een veel te groot wapen lijkt niet erg praktisch, maar vergis je niet. Eenmaal je genoeg gezondheid hebt verzameld, kan het zwaard zelfs een fractie van een seconde het compleet zichtbare speelveld bedekken. Eindelijk iets wat Link niet heeft.

Bijna alles wat je ziet is opgebouwd uit vierkante blokjes, dus is het niet verwonderlijk dat je ook je eigen held in elkaar kunt zetten. Heb je geen geduld of niet de fantasie om een personage te maken dat verder gaat dan een creatie van een driejarig kind met een blokkendoos, dan kun je nog altijd kiezen uit een van de vele beschikbare helden. Daarnaast heb je ook de vrijheid om ter voorbereiding van dungeons allerlei handige items in dorpjes te kopen of bij de lokale smid wapens up te graden. 3D Dot Game Heroes is zo vertrouwelijk als een game maar kan zijn, al zal dat geen probleem zijn voor het speelplezier.

Verwachting

3D Dot Game Heroes is grotendeels een kopie van The Legend of Zelda, maar aangezien de formule van deze legendarische reeks nooit verveelt, hoeft dat volgens ons geen slechte zaak te zijn. En dan is er nog het opmerkelijke uiterlijk dat deze game een geheel eigen identiteit meegeeft. Benieuwd of de PlayStation 3 volgende maand een topper rijker is.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner