Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts
15/11/2008
Platform
ja
Xbox 360

Na drie jaar afwezigheid keren Banjo en zijn kameraad Kazooie terug naar Spiral Mountain. Aldaar aangekomen treffen ze opnieuw de slechte heks Grunty aan die de beer en de vogel maar al te graag dwarszit. In Banjo-Kazooie: Boutjes en Moertjes, exclusief voor de Xbox 360, probeert ze dat door van Spiral Mountain een metropool te maken waar alleen Grunty’s onderdanen mogen leven. Natuurlijk laten onze helden het hier niet bij en proberen ze voor de vijfde keer in de geschiedenis Grunty te stoppen!

Inderdaad, voor de vijfde keer alweer. Banjo & Kazooie hebben namelijk al twee avonturen voor de Nintendo 64 en twee avonturen voor de GameBoy Advance erop zitten. Nu is het dus de beurt aan de Xbox 360, en wederom Rare - in de jaren ’90 bekend als Rareware – is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze vijfde Banjo-game. Hoewel het merendeel van Rare is vertrokken nadat de studio naar Microsoft verkaste, is het spelprincipe van Boutjes en Moertjes ongeveer gelijk aan die van de voorgangers.

Althans, dat was de bedoeling. De game is al meer dan vier jaar in ontwikkeling, maar van die vier jaar hebben ze er één verspeeld omdat het resultaat achteraf te ‘gewoontjes’ bleek. Ze zochten iets nieuws, iets verfrissends, iets dat de serie nieuw leven kon inblazen. Na bloed, zweet en tranen kwamen ze met het idee om voertuigen in de serie te introduceren. En met succes, als ik de uitspraken van de ontwikkelaar mag geloven. In totaal zijn er namelijk meer dan 16.000 voertuigonderdelen beschikbaar welke je kan installeren op je voertuig. De mogelijkheden zijn ein-de-loos! Hierover straks meer, nu eerst het verhaal in een notendop.

Banjo-Kazooie: Boutjes & Moertjes vertelt het verhaal van Banjo en Kazooie, Grunty de heks en de Lord of Games (in de volksmond LOG genoemd). Zoals de inleiding al verklapte wil Grunty van Spiral Mountain een ‘primate city’ maken met allerlei voorzieningen en recreatiecentra. Onze vrienden willen echter dat de natuur behouden blijft en zouden het verschrikkelijk vinden als alle beren, vogels, mollen en andere wezens moeten verkassen. Gelukkig is Lord of Games een gerechtvaardig iemand en stelt hij voor om een wedstrijd te houden. Wie in zijn wereld de meeste opdrachten voltooit, wordt de eigenaar van Spiral Mountain. Banjo en Kazooie stemmen hiermee in, maar Grunty daarentegen is vastberaden om de opdrachten van de twee dieren te dwarsbomen. Samen met haar politiekorps achtervolgen ze de hoofdpersonen en staat er een geweldig leuk kat-en-muis-spel te wachten!

Al rennend, zwemmend, klauterend en ontdekkend vervullen Banjo en Kazooie deze opdrachten. Toch zullen ze voor 80% van de speelduur ruimte vrij moeten maken voor allerlei voertuigen. Je zult je niet alleen over de grond kunnen verplaatsen, maar ook kun je gebruik maken van de lucht en de zee. ‘Ter land, ter zee en in de lucht’ is de perfecte zin die past bij het spelprincipe. Overal zitten immers de bekende Jigsaw-stukjes en muzieknoten verborgen, die je respectievelijk nodig hebt om werelden vrij te spelen en onderdelen te kopen. Ook nadat je een opdracht hebt voltooid, krijg je deze twee beloningen cadeau, afhankelijk van je prestatie uiteraard. Leuke voorbeelden van de opdrachten zijn schansrijden, doelpunten scoren met voetbal, dominostenen omgooien en nog veel, véél meer. Immers, in Boutjes & Moertjes zitten meer dan 200 opdrachten en challenges verborgen!

De werelden waarin deze opdrachten zich situeren zal men voor ongeveer 30% herkennen. Zowel werelddelen uit het eerste als het tweede deel zijn compleet nagebootst. Spiral Mountain is natuurlijk weer van de partij en heeft een leuke poetsbeurt gehad. Hetzelfde geldt voor Monster Mansion: een op horror gebaseerde wereld met schrikachtige thema's. Tevens kom je in de wereld Banjo Land oude monsters en eindbazen tegen. Al met al dus een feest van herkenning voor de trouwe fans!

Voor het eerst in de geschiedenis introduceert Rare een multiplayermodus in een Banjo-Kazooie-game. Met name de voertuigen spelen in deze modus een belangrijke rol. De ontwikkelaar heeft namelijk verschillende modi als Race, Capture the Flag en zelfs een soort van Deathmatch ontworpen. Ook kun je elkaars voertuigen fotograferen en vervolgens in je eigen garage plaatsen, zodat jij gebruik maakt van de creativiteit van iemand anders!

Tot slot zit Banjo-Kazooie: Boutjes en Moertjes audiovisueel en technisch gezien uitstekend in elkaar. Nooit zal je dezelfde karakters tegenkomen en telkens zullen ze anders gekleed zijn. Ze hebben immers hun eigen leventje, aldus Rare. De spelwerelden zijn dan ook erg levendig en stralen allen een supersfeer uit. Het grafisch aspect heeft hier een groot aandeel in, want wat ziet de game er toch fantastisch uit. Het kleurgebruik is geweldig goed en de personages hebben allen oog voor detail. Tel daar de terugkerende deuntjes van de eerste delen bij op, en je kunt de spelers garanderen voor nostalgische speelsessies in november. Maar tot het zover is, kun je het origineel op Xbox Live Arcade tegen een kleine betaling downloaden. Een leuk detail is dat het origineel en Boutjes en Moertjes met elkaar verbonden zijn wat resulteert in leuke, exclusieve extra’s!

Verwachting

Het is duidelijk dat de opdrachten en challenges het hart van de game gaan vormen. Maar of dat erg is? Nee hoor, want de uitwerking van de voertuigen gaat ontzettend diep en bovendien lijkt het ons ontzettend leuk om er aan te sleutelen. Voornamelijk in de multiplayermodus zal dat voor hilarische momenten zorgen. De weg naar de top is immers voor iedereen haalbaar, de vraag is echter hoe ze dat willen doen. Per vliegtuig, boot, tank of misschien wel lopend? Dit soort taferelen kunnen er voor zorgen dat er een nieuwe topper op ons staat te wachten in november.

Discord

Hot
Enquête
Meer nieuws
0%
Meer recensies
14%
Meer video-content
29%
Meer previews
0%
Meer prijsvragen
29%
Meer van alles
29%
Totaal aantal stemmen: 14 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner