Batman: Arkham City

Batman: Arkham City
21/10/2011
Action adventure
nee
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Je kunt wel stellen dat Batman weer helemaal terug is. Toen in 2008 The Dark Knight op het witte doek verscheen, had iedereen even zijn twijfels, maar al snel bleek dat Batman nog lang niet vergaan is. Waarschijnlijk vanwege het ongekende succes van The Dark Knight heeft Warner Bros. Interactive destijds besloten weer eens een game aan de menselijke vleermuis te wijden, en dit bleek meer dan een goede zet.

RockSteady en Eidos legden de lat hoog voor Batman: Arkham Asylum door in de pers te roepen dat het een fantastische game zou worden. Uiteindelijk bleek dit ook het geval en beloonde GameQuarter de game met een verdienstelijke score van 89. Vooral de controls, sfeer en aandacht voor details konden wij meer dan bekoren. Wij zijn dan ook meer dan benieuwd wat het vervolg van Batman: Arkham Asylum ons zal brengen.

Lang leek de game Batman: Arkham Asylum 2 te heten, maar sinds enkele dagen weten we dat de game als Batman: Arkham City door het leven zal gaan. Quincy Sharp, de burgemeester uit het eerste deel, heeft geconstateerd dat Arkham Asylum niet meer te gebruiken is als gevangenis voor de meest gevaarlijke criminelen die Batman ooit heeft leren kennen. Daarom koopt hij een gedeelte van de sloppenwijken van Arkham en zet hij er een fikse muur omheen. Een nieuwe gevangenis genaamd Arkham City is geboren.

Om te zorgen dat er geen enkele slechterik uit Arkham City ontsnapt, heeft Quincy Sharp Hugo Stranger ingehuurd om Arkham City te leiden. Over Hugo is niet veel bekend, alleen dat er veel mensen zijn verdwenen nadat ze in contact kwamen met de beste man. Om de bewoners van de gevangenis een beetje in toom te houden, heeft hij een team genaamd Tyger samengesteld. Er is slechts één simpele regel waaraan de gevangen zich moeten houden: probeer niet te ontsnappen.

Het was al duidelijk dat er meer bekende slechteriken zullen verschijnen in dit nieuwe deel dan in het origineel. Onder andere Two-Face en Mister Freeze mogen hun opwachting maken in Batman: Arkham City. Verder zullen Harley Quinn en de Joker ook weer van de partij zijn. Uit de eerste details van het verhaal kunnen we opmaken dat Two-Face het respect van de andere gevangenen voor zich wil winnen. Om daar voor te zorgen, wil hij Catwoman kidnappen en voor het oog van alle slechteriken executeren. Laten we maar hopen dat Halle Berry wat slims heeft bedacht

Naast het verhaal en de omgeving zal de gameplay ook onder handen worden genomen. De gameplay in het eerste deel stond al als een huis, maar extra elementen zijn altijd welkom. Batman: Arkham City zal dan ook de nodige vernieuwingen met zich meebrengen. Zo zal je door één druk op de knop vijanden kunnen bespotten en hen bang maken. Daarnaast kan Batman twee aanvallen tegelijk counteren en heeft hij een aantal nieuwe gadgets tot zijn beschikking. Rookbommen en een Broadcast Analyzer zullen onder andere zijn voorraad aan gadgets versterken. De Broadcast Analyzer laat je luisteren naar onder andere Gotham FM, maar is voornamelijk bedoeld om berichten van de Joker te ontvangen. Naast deze gadgets weten we dat de gadgets uit het eerste deel vanaf het begin van Batman: Arkham City beschikbaar zullen zijn. Tevens zal Batman de gadgets tijdens een gevecht kunnen gebruiken. Iets wat in het eerste deel niet mogelijk was.

Naast de extra gadgets en moves zal er ook nog iets gedaan doen aan de wijze waarop Batman: Arkham City gespeeld zal worden. Zo zal de game, in tegenstelling tot het vorige deel, zijmissies bevatten en meer puzzels, welke naarmate het verhaal vordert alsmaar moeilijker worden. Daarnaast dwalen er allerlei gangs rond in Arkham City, welke vaak onder de leiding staan van een bekende slechterik. Elk van die gangs heeft een gedeelte van de gevangenis onder controle. Ook de Riddler challenges zullen niet meer hetzelfde zijn als in het vorige deel. Je zult namelijk mensen moeten vinden die werken voor de Riddler, om zo challenges te starten. Helaas zal de vertrouwde side-kick van Batman genaamd Oracle niet aan het begin van de tweede game verschijnen. Alfred is namelijk de nieuwe man achter de stem die uit Batman’s oortje komt. Of Oracle ontvoert is, of dat ze met vervroegd pensioen is gegaan, is niet bekend.

Verwachting

De verwachtingen voor Batman: Arkham Asylum lagen al hoog dankzij RockSteady en Eidos, maar nu liggen de verwachtingen voor Batman: Arkham City nog vele malen hoger. Batman: Arkham City heeft veel nieuwe dingen die de game een stuk beter kunnen maken dan zijn voorganger. De komst van meer slechteriken, gadgets en puzzels klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Wij kijken dan ook halsreikend uit naar dit nieuwe deel, waarin Bruce Wayne weer de strijd aan zal gaan met Joker en Co.

Reacties

Dimitri Huigen op Donderdag 12 augustus 2010 om 12:54

Wel erg vreemd om alleen op basis van het Game Informer-artikel (die jullie niet eens zelf gelezen hebben) al een preview te schrijven en ook nog eens de scans te jatten.

Sander van Genderen (GameQ Eindredactie) op Donderdag 12 augustus 2010 om 13:17

Wij hebben besloten om alle details die de laatste tijd zijn vrijgekomen (en dat zijn er een hoop) te verwerken in een preview. Hierdoor kan de lezer door het lezen van dit artikel alles van de afgelopen dagen op een, hopelijk, plezierige manier lezen.

Wij hebben de scans van GameInformer voor dit artikel gebruikt omdat dit momenteel de enige beelden van de game zijn.

Dimitri Huigen op Donderdag 12 augustus 2010 om 14:58

Reden genoeg dus om te wachten totdat je de game met eigen ogen ziet. Wat jullie doen is de informatie uit GameInformer overnemen en die gewoon opsommen in de stijl van een preview, terwijl precies dezelfde info in twee nieuwsberichten te lezen is. Was goede gamejournalistiek maar zo makkelijk.

Daarentegen is het aantal E3 previews op een hand te tellen. Waar zijn de artikels over Bulletstorm, Dead Space 2, Deus Ex, Assassin's Creed, Killzone 3, MotorStorm 3, Driver San Francisco, Crysis 2, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Star Wars: TFUII, Bodycount, Rage, Call of Duty: Black Ops, Halo: Reach, Gears of War 3, Splatterhouse, Enslaved en ga zo maar door? Dat zie ik en waarschijnlijk ook elke andere bezoeker veel liever dan een slecht getimede Batman-preview.

Dennis van der Beek op Donderdag 12 augustus 2010 om 16:27

Wat is jouw probleem Dimitri?

Je hebt twee jaar voor ons geschreven en we hanteren nog steeds dezelfde werkwijze als toen jij hier in dienst was. Dat betekent dus dat jij ook aan deze werkwijze hebt meegedaan. Denk een beetje hypocriet om nu je weg bent onze werkwijze af te kraken.

Volgens mij zijn Gamequarter en jij op een normale, vriendelijke  wijze uit elkaar gegaan, dus ik zie eigenlijk geen reden waarom jij telkens je frustraties botviert op onze site.

 

Dennis van der Beek op Donderdag 12 augustus 2010 om 16:28

 

Ik weet niet hoe Sander zijn preview heeft geschreven, maar wij zijn vrij om met alle beschikbare informatie die we hebben artikelen te schrijven, of het uit de Game Informer komt of uit een speelsessie, of wat dan ook.
En over die andere previews: bedankt voor de tip, maar er is al een waslijst aan previews ingepland die absoluut nog aan bod zullen komen. Daar staat een groot aantal van de door jouw genoemde titels tussen. Dus wees maar gerust, je kan ze binnenkort op onze site lezen.

Marijn Dekker op Donderdag 12 augustus 2010 om 16:50

Jammer dat uitgerekend jij met deze botte kritiek komt Dimitri. Je hebt zelf een tijd als redacteur voor GameQuarter gewerkt en daarmee inspraak gehad op het beleid. In die tijd heb je deze inspraak nooit voor dit soort zaken gebruikt. De werkwijze van GameQuarter moet bij jou bekend zijn en de reden hierachter ook. We zijn een groeiende website die verschillende bronnen en beelden voor haar artikelen gebruikt, dus dat dit een veredelde kopie van een andere preview is, is sowieso onzin.

Jij en GameQuarter zijn zoals Dennis al aangeeft op een goede manier uit elkaar gegaan. Uit je frustratie daarom liever ergens anders. Verder stellen we tips, reacties en kritiek altijd op prijs. Overweeg wel of dit op de frontpage, of liever persoonlijk via dit formulier wordt gedaan. Wij kunnen er dan uitgebreider op ingaan.

Dimitri Huigen op Donderdag 12 augustus 2010 om 18:05

''Dat betekent dus dat jij ook aan deze werkwijze hebt meegedaan.''

Dat was onder andere de reden dat ik ben weggegaan. Voor jullie klinkt het allemaal als ''botte kritiek'' en ''frustratie'' en ''afkraken'', maar ik probeer gewoon feedback te geven. Precies zoals ik voor mijn vertrek vaak heb gedaan.

''Volgens mij zijn Gamequarter en jij op een normale, vriendelijke  wijze uit elkaar gegaan, dus ik zie eigenlijk geen reden waarom jij telkens je frustraties botviert op onze site.''

Het is maar wat je telkens noemt. Waarschijnlijk doel je ook op mijn reactie over dat top 5-artikel, maar daar bleef het bij geloof ik. Twee keer heb ik dus commentaar gehad en dat schijnt voor jullie al te veel te zijn.

Dimitri Huigen op Donderdag 12 augustus 2010 om 18:07

''We zijn een groeiende website die verschillende bronnen en beelden voor haar artikelen gebruikt, dus dat dit een veredelde kopie van een andere preview is, is sowieso onzin.''

Zoals ik al zei: het is een opsomming van de informatie afkomstig van Gamed/NeoGAF/CVG. Kijk je verder, dan kom je bij dezelfde bron uit (de preview van GameInformer). En naar mijn weten is GameInformer tot nu de enige bron die deze informatie van Batman: Arkham City heeft vrijgegeven. Zij kregen van Rocksteady de mogelijkheid een exclusieve preview neer te pennen.

Dimitri Huigen op Donderdag 12 augustus 2010 om 18:10

''En over die andere previews: bedankt voor de tip, maar er is al een waslijst aan previews ingepland die absoluut nog aan bod zullen komen. Daar staat een groot aantal van de door jouw genoemde titels tussen.''

Als deze 'groeiende website' echt wil groeien, dan zouden die previews net zoals op elke andere professionele gamesite allang moeten zijn geschreven. Binnenkort is niet goed genoeg. De informatie is al een tijdje verouderd en wel op andere sites te lezen. In plaats daarvan is deze overbodige Batman-preview geschreven. Vandaar ook mijn reactie. Ik bezoek GameQuarter nog bijna elke dag, maar het aanbod is gewoon te karig voor een gamesite die er naar streeft goed verslag te doen van alles wat met het gamewereldje te maken heeft. En zo te zien ben ik niet de enige die dat vindt. Hopelijk zien jullie dat ook in plaats van aangebrand te reageren op een beetje kritiek.

Sorry voor mijn drie reacties, limiet laat maar maximaal duizend tekens toe.

Christopher Profil op Donderdag 12 augustus 2010 om 18:49

Dat was onder andere de reden dat ik ben weggegaan. Voor jullie klinkt het allemaal als ''botte kritiek'' en ''frustratie'' en ''afkraken'', maar ik probeer gewoon feedback te geven. Precies zoals ik voor mijn vertrek vaak heb gedaan.

Feedback geven kan en daar hebben wij geen probleem mee, maar ik geef je toch de raad mee om dit de volgende keer niet via publieke weg te doen, maar  het contactformulier te gebruiken. Het feit dat er nog geen previews zijn verschenen over de door jou vermelde games, heeft te maken met een onderbezette redactie. In mijn ogen is kwaliteit nog altijd beter dan kwantiteit. Wij zullen echter zo snel mogelijk deze previews schrijven, na de GamesCom.

Dennis van der Beek op Donderdag 12 augustus 2010 om 19:34

Hoe je het ook wendt of keert: commentaar geven doe je niet op de frontpage, maar via een andere weg.We staan inderdaad altijd open voor kritiek.  Als deze 'groeiende website' echt wil groeien, dan zouden die previews net zoals op elke andere professionele gamesite allang moeten zijn geschreven.Vergeet niet dat wij over een team met vrijwliilgers beschikken en niet over vaste werknemers die 40 uur per week aan de site werken. Wij moeten het doen in de vrije tijd naast onze studies/jobs.Maargoed laten we er geen eeuwige discussie van maken: we zijn staan altijd open voor kritiek, maar de manier waarop het gegeven wordt kan in dit geval beter.

Wouter36 op Zaterdag 14 augustus 2010 om 13:25

Mooie preview!

Ik heb Arkham Asylum nooit gespeeld, maar het klint erg vet! Misschien toch nog een keer aanschaffen voordat deze topper uitkomt.

Dennis van der Beek op Zaterdag 14 augustus 2010 om 16:16

Bij Play.com was ie laatst maar 20 euro ofzo

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties

Games Headliner