Borderlands

Borderlands
30/11/2009
23/10/2009
23/10/2009
First-person shooter, RPG
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Nu de bladeren van de bomen beginnen te vallen, het weer compleet omslaat en de stressvolle dagen langzamerhand je optimisme beginnen te be√Įnvloeden, zorgt de software line-up van deze eindejaarsperiode gelukkig voor een klein lichtje in de duisternis. Wanneer je verder kijkt dan de lijst met absolute toppers kom je al snel Borderlands tegen, welke wordt ontwikkeld door Gearbox Software, ook wel bekend van de Brothers in Arms reeks. Aan ervaring dus geen gebrek bij de Amerikaanse ontwikkelaar.

Een postapocalyptisch landschap, op hol geslagen beesten, een groot aantal zijmissies… De vergelijking met Fallout 3 is al snel gemaakt. Toch zit er tussen beide titels een niet te missen verschil. Terwijl Bethesda’s goudhaantje het meer moet hebben van de RPG-elementen, leunt Borderlands naar het knalwerk toe. Volgens Gearbox bevat de game echter meer dan genoeg unieke aspecten om liefhebbers van RPG’s tientallen uren bezig te houden. Er wordt zelfs gestreefd naar het stichten van een eigen genre, wat andere ontwikkelaars moet inspireren om hetzelfde te doen. Wij zijn net iets te pessimistisch om hun grote ambities direct als een drastische verandering voor de game-industrie te zien, maar de boodschap is duidelijk: Borderlands is niet zomaar een alledaagse game.

De combinatie van een shooter en een RPG leverde al snel een uitgebreide open spelwereld op. Het speelterrein vindt plaats op Pandora, een onstuimige planeet waarbij het klimaat uitermate geschikt is voor een permanent verblijf van onder andere Skags (hondachtige wezens), Rakks (vliegende gedrochten) en Spiderants (vliegensvlugge spinnen). Naast het uitgebreide dierenrijk van de planeet krijg je het regelmatig aan de stok met plaatselijke bandieten. Gelukkig beschikt Borderlands over een uitgebreid wapentuig die je naar eigen hand kunt aanpassen aan jouw favoriete speelstijl. Waar deze game vooral boven de rest uitsteekt is het aantal mogelijke wapens (of beter gezegd: het aantal mogelijke combinaties), welke momenteel met speels gemak de grens van half miljoen heeft bereikt. De kans is daardoor heel klein dat je in één rit twee keer hetzelfde wapen tegenkomt. Maar de game gaat nog verder…

Doorgaans het spel krijg je te maken met vier speelbare personages met ieder hun eigen specifieke eigenschappen. Elk karakter telt ook nog eens drie mogelijkheden om bepaalde eigenschappen verder uit te breiden en te verbeteren. Het eerste personage is Roland, een rasechte soldaat die de beschikking heeft over oneindige ammunitie. Mordecai is meer van het sniper type, maar kan met behulp van zijn zwaard ook van dichtbij zeer dodelijk toeslaan. Lilith dient dan weer haar magische krachten te gebruiken ter ondersteuning van het team. Tot slot is er nog Brick. Hij houdt, zoals je waarschijnlijk al had gedacht, meer van de directe aanpak. Dankzij zijn ijzeren vuisten is Brick dan ook de brute kracht van het kwartet.

Naast de singleplayer kun je op elk moment met je lichtjes unieke personage met maximaal drie andere spelers in online co-op op pad gaan. Ditmaal geen verplicht nummertje, wel een leuke mogelijkheid om met anderen de kale, maar daarom niet minder interessante, landschappen van Pandora te verkennen. Handig is het feit dat je de vergaarde voorwerpen, wapens en vooruitgang van je personage weer mee terug neemt in de singleplayer. Dat dit ook andersom het geval is, kun je vast wel raden.

Ook niet geheel onbelangrijk is de grafische metamorfose die Borderlands de laatste maanden heeft ondergaan. Een riskante klus, zo vlak voor de release, maar de stijlvolle tekenachtige graphics doen vermoeden dat men de juiste beslissing heeft gemaakt. Neem maar eens een kijkje op wat oude screenshots en je kan niet anders zeggen dan dat Gearbox uitstekend vakwerk heeft geleverd.

Verwachting

Het is nog moeilijk om een goed oordeel te geven over Borderlands, maar de game weet behoorlijk te overtuigen. De combinatie van het artistieke grafische stijltje, de grote wereld en de vele mogelijkheden klinkt alvast als muziek in de oren. Lukt het Gearbox ook nog eens een boeiend verhaal en genoeg afwisseling te cre√ęren, dan zullen we dit najaar nog wat geld opzij moeten gaan leggen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner