Brothers in Arms: Hell's Highway

Brothers in Arms: Hell's Highway
25/09/2008
Action, First-person shooter, Strategy
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

Het zou het einde betekenen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het plan was perfect uitgedacht. Dump parachutisten in vijandelijk gebied en laat ze er nederzettingen veroveren om vervolgens een doorgang richting Arnhem te forceren. Op die manier konden de grondtroepen door de Duitse linies breken en oprukken richting Arnhem. Eenmaal aangekomen zou de route richting Duitsland toegankelijk zijn en nog voor Kerstmis 1944 zou men vieren dat de Duitsers eindelijk zijn verslagen. Het verliep echter niet volgens plan. De opmars van de grondtroepen verliep niet voorspoedig en de tegenstand van de Duitsers bleek heftiger dan verwacht. Het belangrijkste obstakel was echter de route richting Arnhem. Een route die over een zeer smalle weg liep. Een route die steeds vaker geblokkeerd werd. Een route die vandaag de dag nog steeds bekend staat als Hells Highway.

Kenners zullen ondertussen wel in de gaten hebben dat het hier gaat om Operation Market Garden. Dit zal namelijk het thema zijn van Brothers in Arms: Hell’s Highway, alweer het derde deel uit de befaamde franchise. Evenals in het origineel stap je in de schoenen van Matt Baker. Het is jouw taak verschillende nederzettingen te veroveren om op die manier een route richting Arnhem te forceren, te beginnen in Eindhoven. Onderweg zul je een flink deel van de Nederlandse omgeving te zien krijgen. Het is leuk om te weten dat dit alles natuurgetrouw in kaart is gebracht. Door het bekijken van oude luchtfoto’s, het luisteren naar veteranen en het bezoeken van de verschillende plaatsen, is men in staat geweest om de omgeving tot in de kleinste details na te bootsen. Het voorlopige resultaat mag er in ieder geval zeker wezen en belooft veel goeds.

In Hell’s Highway krijg je de controle over twee groepen soldaten. Evenals in voorgaande delen is het zaak tactisch te werk te gaan en je manschappen goed te positioneren. Je kunt ze dekking laten zoeken, over muurtjes laten springen of Duitsers laten flanken. Denk echter niet dat je al snel door de Duitse linies zal breken, aangezien ook de Duisters tactisch te werk zullen gaan. Ook op het slagveld is er sprake van een hoog gehalte aan realisme. Er is overal chaos te bespeuren en de paniek is duidelijk merkbaar. Je krijgt het gevoel daadwerkelijk mee te vechten in de oorlog. Een ander realistisch tintje is het feit dat niet altijd alles gladjes zal verlopen. Zo nu en dan zal het voorkomen dat een soldaat onder jouw bevel zal struikelen om vervolgens door een ander geholpen te worden. Dit geeft de intense vuurgevechten een hectische, doch prachtige sfeer mee.

Tijdens Operation Market Garden werd een keiharde strijd gestreden, iets dat ook terug zal komen in Hell’s Highway. Het is niet echt verrassend dat er een zware strijd geleverd dient te worden, aangezien de operatie historisch gezien een militaire tegenslag vormde voor de geallieerden. Je zult dan ook snel in onveilige situaties terecht komen. Wanneer je persoonlijke veiligheid op het spel staat, wordt het beeld wazig en moet je als de bliksem dekking zoeken. Granaatscherven vliegen in het rond, kogels komen van alle kanten en ook ontploffingen zijn veelvuldig van de partij. Het is dus zaak constant op je hoede te zijn. Dit kan onder andere door dekking te zoeken achter allerlei gesloopte bouwwerken. Er kan behoorlijk veel naar de mallemoer worden geholpen en het is ook de bedoeling daar gebruik van te maken.

Grafisch gezien is Hell’s Highway een hoogstandje. De actie spettert van het beeld en het is dan ook een lust voor het oog. Tevens is de AI van zowel je manschappen als je vijanden aanzienlijk verbeterd. Was er in de voorgaande delen nog wel eens sprake van domme fouten, deze zullen in Hell’s Highway amper te bekennen zijn. Hopelijk zal de intelligentie van de soldaten in de uiteindelijke game zich kunnen meten met de intelligentie van de soldaten die streden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zogenaamde ‘Situation Awareness Map’ zal ook weer van de partij zijn. Met een druk op de knop zet je het spel stop en zal er een plattegrond op het scherm verschijnen, waarop onder andere je doel en de vijand staan weergegeven. Vervolgens kun je met behulp van de gegevens een bepaalde strategie uitstippelen om zo je doel te bereiken.

Verwachting

De tot nu toe verschenen media omtrent Brothers in Arms: Hells Highway beloven niets meer dan een geweldige game. De elementen uit de voorgaande delen zijn wederom aanwezig en ditmaal nog beter uitgewerkt dan al het geval was. De game probeert je echt het gevoel te geven een deelnemer van een keiharde strijd te zijn en dat lijkt ook de bedoeling van de makers te zijn. Visueel gezien is het een lust voor het oog, de AI zal beter zijn dan ooit tevoren en de actie spettert van het scherm. Ondanks het feit dat het een gewaagde uitspraak is, kan ik op het moment niets anders concluderen dan dat Brothers in Arms: Hells Highway hard op weg is om misschien wel de beste Tweede Wereldoorlog game aller tijden te worden.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner