Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare
09/11/2007
First-person shooter
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS

Er heerst een grote droogte aan shooters op de DS. Goede shooters welteverstaan, want het is toch kommer en kwel voor de schietgrage DS bezitters. Alleen Metroid Prime: Hunters laat zien dat een FPS op de DS goed kan zijn. Toch lijkt het erop dat er een oase in zicht is voor de shooterfanaten, want er komt een Call of Duty uit voor de Dual Screen. Ontwikkelaar n-Space heeft niet voor de makkelijke weg gekozen door geen simpele poort van de consoleversie voor de DS te maken, wat hoop geeft voor de kwaliteit van de game.

De hectische, explosieve ervaring van COD in je broekzak, dat is wat ontwikkelaar n-Space graag wil bereiken met Call of Duty: Modern Warfare voor de DS. Een versimpelde poort met gimmick controls van de consoleversie zou niet gewerkt hebben en daarom is de DS versie ook echt speciaal ontwikkeld voor Nintendo’s handheld. De ontwikkelaar heeft de capaciteitsgrenzen van de DS opgezocht, zodat men het maximale zou halen uit de handheld om het COD gevoel goed over te brengen.

Dit is vooral te merken aan de sfeer en actie die het spel uitademt. Veel footage is er niet van de game, maar de toon wordt wel goed neergezet. Zo zie je namelijk vanuit een Black Hawk hoe een jeep wordt beschoten en ontploft als deze in de schemering probeert weg te vluchten van een legercomplex. Ook al oogt het wat pixelig, voor DS begrippen ziet het er goed uit. Bovendien blijft de engine soepel lopen als er veel actie, zoals ontploffingen, op het scherm plaats vindt. Qua muziek hebben we eigenlijk nog niets gehoord, maar de DS versie krijgt dan ook een andere componist die daarvoor gaat zorgen. Wat al wel in orde lijkt, zijn de voice overs van je medesoldaten. Er klinkt lichte paniek bij je collega als hij vertelt dat zijn helikopter is geraakt, wat meer bijdraagt aan die typische COD oorlogssfeer.

In de Call of Duty games stond de Tweede Wereldoorlog altijd centraal, maar daar kwamen natuurlijk geen Black Hawks in voor. Het vierde deel speelt zich namelijk in het heden af, zodat de setting een wat frissere wind laat waaien door de serie. Het verhaal is daar dan ook op toegespitst, dit keer zijn het namelijk Russische terroristenleiders die voor de problemen zorgen. Deze 'Four Horsemen of the Apocalypse’ hebben de handen ineen geslagen om in het onstabiele Rusland een staatsgreep te plegen. Hierdoor ontstaat er een burgeroorlog in Rusland, waarop de internationale autoriteiten (met voorop natuurlijk Amerika) ingrijpen. Om hen op het verkeerde been te zetten, verhuizen de Four Horsemen de strijd naar het Midden-Oosten, zodat Amerika denkt dat het om het zuidelijke gebied van Rusland gaat. Maar de Britse SAS komt er achter dat de vier Russen bezig zijn met een geheim plan. Hierop stellen de wereldleiders teams van Amerikanen en Britten samen die de Four Horsemen moeten opsporen en uitschakelen.

Je zult als een Amerikaanse Marinier of een Britse SAS kunnen spelen. De verhaallijn in de DS versie loopt parallel met die van de consoleversie en de missies voor de handheld zijn ook anders dan die van de console. Zo zul je in het Midden-Oosten terecht komen in een hinderlaag, waar je je uit moet zien te vechten en zul je gewonde teamleden van een neergestorte Black Hawk moeten helpen. Volgens de ontwikkelaar zit de game daarnaast vol met verschillende locaties die moeten zorgen voor de nodige afwisseling.

Tijdens die missies moet de besturing natuurlijk wel in orde zijn. Op het bovenste scherm speelt de actie zich af, terwijl je op het onderste scherm een kaart van het gebied ziet met daarop jezelf, je medesoldaten en de vijanden. Als een vijand dichtbij jou in de buurt is, dan kun je met je stylus tikken op die kaart in de richting van die vijand en op de L-knop drukken om te schieten. Hierdoor kun je heel precies schieten, zonder te klungelen met het richten via de stylus. Je kunt ook op de icoontjes naast de kaart klikken om te wisselen tussen granaten en andere wapens. Met de pijltjes toetsen beweeg je door de omgeving en door twee keer op het bovenste pijltje te drukken ren je en twee keer drukken op de onderste pijl laat je kruipen. Door deze indeling van de besturing hoopt n-Space dat de actie zo overzichtelijk blijft. Het lijkt er in ieder geval op dat er goed is nagedacht over de besturing, zodat je lekker en precies kunt schieten.

De game kent wel multiplayer, maar geen wi-fi support. Ergens is dat wel een gemiste kans, maar de ‘gewone’ multiplayer zal dat gemis enigszins verzachten. Hierin kun je met z’n vieren spelen in de modi Deathmatch, Team Deathmatch, en Capture the flag. De besturing en de soepel lopende engine moeten ervoor zorgen dat ook het multiplayer aspect net zo goed is uitgevoerd op de DS als die van de console.

Verwachting

Het lijkt er sterk op dat Call of Duty 4: Modern Warfare voor de DS eindelijk een volwaardige shooter wordt voor de handheld. Doordat n-Space de game van de grond heeft opgebouwd voor de DS en diens capaciteiten benut, zal de game qua sfeer en actie veel lijken op zijn grote broer op de console. Ook aan de besturing heeft men de nodige aandacht besteedt om de actie overzichtelijk te houden. Terwijl boven de vuurgevechten afspelen, zul je op het onderste scherm goed gebruik moeten maken van de kaart, waarop je tikt richting de vijand en met de L-knop schiet. Hierdoor zul je in ieder geval niet meer klungelen met richten via de stylus en kun je preciezer schieten. Dat de game geen wi-fi-support ondersteund is wel een gemiste kans, maar met vier oorlogszuchtige vrienden zul je je ook wel vermaken in de offline multiplayer.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner