Preview: Empire: Total War

Empire: Total War
03/02/2009
Strategy
ja
PC

Elke RTS-fan wil graag controle hebben over enorme legers. Probleem bij de meeste RTS-games is echter, dat deze slechts kleine hoeveelheden units toelaten. Er is echter één serie die het wel voor elkaar heeft gekregen: de Total War-serie. The Creative Assembly is inmiddels druk bezig met het ontwikkelen van de nieuwste telg in de serie, genaamd Empire: Total War. Deze keer niet alleen enorme veldslagen aan land, maar ook wordt meermaals het ruime sop gekozen.

Empire: Total War speelt zich af rond de 18e eeuw, de tijd waarin de industrieën opkomen. Ook was het de tijd waarin heftige gevechten gaande waren om de “Nieuwe Werelden”. Vaak werden deze gevechten op zee gehouden, iets waar The Creative Assembly wel een leuke game in zag. Met het vooruitzicht op enorme zeeslagen werden de houten benen, ooglapjes en (stoffige) papegaaien weer boven gehaald. Tel daar ook maar de enterhaken, scheurbuik, kanonnen en kapotte zeilen bij op, want het detail in dit spel is werkelijk ongekend. Wanneer er bijvoorbeeld een gat in een schip wordt geslagen door een kanon, wordt goed duidelijk dat de makers oog voor detail hebben. Je ziet niet alleen scheepslui alle kanten op vliegen, maar je ziet ze ook door gaan met taken als het laden van kanonnen. Maar er zijn ook soldaten die het op een lopen zetten, voor zover dat op een schip kan natuurlijk.

Het is niet alleen het detail wat opvalt in Empire: Total War. Ook de grafische kwaliteit springt meteen in het oog. Er is speciaal voor deze game een nieuwe engine ontwikkeld. Deze werd vooral gemaakt om zonder veel videokaart problemen de game te kunnen spelen. Zo zorgt de engine er onder andere voor dat alle animaties, ook degene die niet meteen zichtbaar zijn (bijvoorbeeld binnenin een schip) berekend worden. Ook de weergave van het water ziet er dankzij de engine een stuk beter uit dan we gewend zijn van RTS-games. Om het feestje compleet te maken, zijn er ook nog eens weerseffecten in het spel verwerkt. Verwacht dus maar flink wat grafische pracht als er een storm onderweg is naar het slagveld!

Net als elke Total War-game, zal de gameplay uit twee onderdelen bestaan. Een deel waarin de actie in alle hevigheid los barst, en een deel waarin je de wereld uit een turn-based oogpunt aanschouwt. Bij de fans van de serie een gekende formule, maar voor de nieuwkomers toch een kleine uitleg. In het turn-based onderdeel zal je Civilization-gewijs de wereld moeten zien te veroveren. Er komt niet alleen oorlog om het hoekje kijken, maar ook economische zaken en het verplaatsen van je troepen. Het is vooral het strategische aspect wat hierbij belangrijk zal zijn.

The Creative Assembly heeft ook al wat informatie vrijgegeven over de landen die in het spel zullen zitten. Zo zijn onder andere van de partij: Groot Brittannië, Amerika, Frankrijk en Pruisen (nu Duitsland). We kijken er vast naar uit dat ook Nederland van de partij zal zijn, zeker om zijn rijke geschiedenis als het gaat om zeevaart. De mogelijkheid staat in ieder geval nog open, er zullen tussen de acht en twaalf landen worden verwerkt in het spel.

Verwachting

Empire: Total War doet niet alleen een gooi naar RTS-game van het jaar, maar ook een GOTY-award zou er wel eens in kunnen zitten. Enorme veldslagen, zeegevechten, grafisch vrijwel subliem: het lijkt niet stuk te kunnen. The Creative Assembly heeft een slimme stap gezet door het ruime sop te kiezen en hierdoor de vernieuwing in de serie te houden. Ondergetekende is er vrijwel zeker van dat Empire: Total War in de geschiedenisboeken gaat verschijnen als één van de beste RTS-games aller tijden. Zeker eentje om de gaten te houden!

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner