Evolve

Evolve
10/02/2015
First-person shooter
ja
PC, PlayStation 4, Xbox One

De dag dat Evolve werd aangekondigd was een mooie dag. Een first-person shooter met bruut geweld, dat kan toch nooit fout aflopen? Zelfs in een volle maand als oktober was ik van plan om zonder enige twijfel Evolve te kopen. Echter was ik dat van plan, want na mijn eerste ervaring met Evolve op EpiCon verliet ik toch met enige teleurstelling de booth van 2K.

Aan het begin van het potje krijgt iedere speler een rol toegewezen. Er zijn vijf verschillende soorten classes: Support, Assault, Medic, Trapper en natuurlijk het monster. In mijn gespeelde potjes nam ik de rol in beslag van Support en Assault. Als Support kon ik ervoor zorgen dat het gehele team inclusief mezelf onzichtbaar kon zijn. Daarnaast kon ik gebruik maken van een robot die de map kon verkennen om het beest te ontdekken. Het nadeel daarbij was echter wel dat je niet kon bewegen wanneer je de robot aan het besturen was. Als wapen maakte ik gebruik van een bazooka. Bovendien heb je als Support de mogelijkheid om sentries te plaatsen.

Assault zal ongetwijfeld de favoriet worden van de meeste spelers. Deze class heeft namelijk slechts één simpele taak: sloop dat beest. Wanneer je de class Assault toegewezen krijgt, komt er namelijk een machinegeweer of een vlammenwerper terecht in je handen. Deze wapens kunnen de meeste schade toebrengen aan het monster in vergelijking tot alle andere wapens. Als Assault hoef je daarom niet echt aan het team te denken, het team moet eerder aan jou denken.

De Trapper moet er vooral voor zorgen dat de teamleden op het monster kunnen schieten. Wanneer het beest gevonden wordt terwijl hij nog niet gevonden wil worden, kan de Trapper een grote bol de lucht in schieten waardoor het beest voor een korte tijd gevangen zit op een klein stukje land. Verder heeft de Trapper een hond genaamd Daisy, welke gevolgd moet worden om bij het monster te kunnen komen. Daisy loopt namelijk de hele tijd naar het monster toe. Verder is Daisy handig wanneer er iemand gerevived moet worden, aangezien zij teamleden weer tot leven kan likken.

Als laatste hunter is er de Medic. Het is eigenlijk niet echt een verrassing wat deze persoon moet doen. Wanneer iemand schade heeft opgelopen kan de Medic hem genezen. Daarnaast kan de Medic ander hunters reanimeren. Deze class bestaat eigenlijk enkel om de teamgenoten te helpen. De sniper die de Medic meekrijgt doet namelijk bijna geen schade aan het monster.

Een potje van Evolve begint in een ruimteschip waarin de verschillende hunters nog even leuk een praatje met elkaar maken. Nadat ze uit het schip springen krijg je een waypoint toegewezen waar het beest zich zou bevinden. Dit is het teken dat het saaiste deel van Evolve is begonnen. Wanneer je namelijk naar dat punt rent, krijg je meteen weer een andere waypoint toegewezen waar het monster zich nu weer bevindt. Bij al mijn potjes heeft dit meer dan zeven minuten geduurd. Onderweg naar de waypoints kom je nog wel wat kleine diertjes tegen waar je even op los kan gaan, maar verder is het niet meer dan een ellendige lange looptocht.

Terwijl je van punt naar punt aan het lopen bent, krijg je soms een melding op je scherm. Het monster kan zich verkeren in drie fases. In de eerste fase is het monster zwakker dan de hunters, in de tweede fase is het monster even sterk en in de laatste fase in het monster sterker. Het monster kan naar de volgende fase gaan door wat wilde dieren te eten. Totdat het beest zich in de derde fase verkeert, doet hij er alles aan om de hunters te ontlopen. Volgens mijn begeleider komt het het vaakste voor dat het monster gevonden wordt in de tweede fase, maar dan probeert de speler die het beest bestuurt natuurlijk zo snel mogelijk weg te komen.

Het moment waarop het monster voor de eerste keer gevonden wordt, is vaak het eerste moment waarop er onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende classes. De tijd is namelijk op dit moment aangebroken voor de Trapper om de bol af te schieten waardoor het monster niet meer kan ontsnappen. Doet hij dit, dan heb je alvast een groot voordeel in toekomstige gevechten omdat het monster al een beetje verzwakt is, want nadat de bol weg is, rent het monster natuurlijk weer zo snel mogelijk weg. Als de Trapper zich echter niet beseft dat hij de Trapper is, loop je een belangrijke kans mis.

Net op het moment dat je van woede weg wilt lopen omdat je dat beest maar niet gevonden krijgt, komt de melding op je beeldscherm terecht dat het monster de derde fase heeft bereikt. Een monster kan niet enkel winnen door alle hunters uit te schakelen. Het slopen van de generator voldoet namelijk ook. Hierdoor moeten alle hunters na de melding zo snel mogelijk rennen naar de generator en zich daar voorbereiden op de aanval van het monster. Opnieuw moeten mensen zich naar hun class gedragen. De Support moet sentries neerleggen en de Trapper moet zogenaamde Harpoon Traps neerleggen, die ervoor zorgen dat het monster nog maar moeilijk kan bewegen als hij eroverheen loopt. Degene die speelt als Assault moet ervoor zorgen dat er genoeg mijnen verspreid liggen rond de generator.

Wanneer het monster eindelijk de moeite gaat nemen om de hunters aan te vallen, dan wordt Evolve pas echt een leuke game. Het brute geweld waarmee het monster zijn vijanden aanvalt komt echt goed tot zijn recht op de next-gen consoles. Evolve ziet er simpelweg prachtig uit. Tactiek komt naar boven bij de gevechten. Het monster moet alles op alles zetten om de Medic te ontmaskeren en hem als eerste uit te schakelen. Krijg je het voor elkaar om hem dood te laten gaan, dan kunnen andere hunters niet meer genezen worden en heeft het monster een sterk voordeel. De hunters moeten aan de andere kant er weer voor zorgen dat de Medic levend blijft en hen kan healen.

Uiteindelijk zijn de gevechten erg vari√ęrend, op de locatie na dan. Een potje Evolve wordt over het algemeen het vaakste beslist bij de generator. Uiteindelijk zal het monster proberen te vluchten wanneer hij bijna dood is. Hij wil dan namelijk weer genezen door wilde dieren op te eten. De hunters, voornamelijk de Trapper, moeten er echter alles aan doen dat het monster geen mogelijkheid heeft om weg te rennen. Als het beest dat toch lukt, moet er een belangrijke keuze worden gemaakt door de hunters. Volg je het beest om hem de laatste klap uit te delen of wacht je bij de generator voor een tweede aanval? In een van mijn potjes besloten we om achter het beest aan te gaan, wat enorm dom bleek aangezien het monster doodleuk weer naar de generator ging om die te slopen terwijl wij veel te ver weg waren om hem tegen te houden.

Teamwerk is het belangrijkste in Evolve. Wanneer iemand besluit om alleen op pad te gaan, kun je eigenlijk gewoon uit de game gaan want een winst is erg onwaarschijnlijk. De kans dat dat echter gebeurt is klein. Het echte probleem aan Evolve is het feit dat een team niet wint als mensen zich niet naar hun class gedragen. Als iedereen gewoon hersenloos gaat knallen op het beest wint het monster zonder al te veel moeite. De Trapper moet het beest gevangen houden en de Medic moet teamgenoten genezen. Dat is cruciaal aan Evolve. Gebeurt dit niet wanneer de game uiteindelijk lanceert, dan zal het monster eigenlijk altijd winnen en zal de levensduur van Evolve kort zijn.

Mijn grootste kritiekpunt van Evolve is echter het feit dat de zoektocht naar het monster zo enorm lang duurt. Meer dan zeven minuten lang voetsporen volgen en achter een, soort van, hond aanrennen, is simpelweg niet leuk. Dat je onderweg nog wat wilde dieren tegenkomt maakt die saaie looptocht nog niet goed. Misschien wordt de zoektocht korter naarmate mensen meer verstand krijgen van Evolve, maar in het begin zal dit zeker nog een probleem blijven.

Er is dan ook een kans dat Evolve enkel leuk kan zijn wanneer iedereen in het team ervaren is. Als één hunter het verpest, kan dat zo maar eens het einde betekenen voor een compleet team. Aangezien ik enkel met mensen heb gespeeld waarvoor het de eerste keer was, kan dat een reden zijn voor mijn teleurstelling in Evolve. De open beta die nog moet verschijnen op de Xbox One brengt uitkomst om meer te leren over Evolve. Echter ben ik op het moment nog niet overtuigd door de voormalige ontwikkelaars van Left 4 Dead.

Gelukkig heb ik op het moment bij lange na niet de complete game gezien. Mij werd beloofd dat er in de toekomst nog meer hunters onthuld zullen worden. Daar tegenover worden natuurlijk ook nog nieuwe monsters onthuld. Verder zal de gamemodus genaamd Hunt, die we tot nu toe enkel hebben gezien, niet de enige modus zijn die de game gaat bevatten. Meer maps zullen natuurlijk ook aanwezig zijn.

Verwachting

Op het moment behoort Evolve naar mijn mening nog niet tot de topgames die uitkomen in oktober. De enorm saaie looptocht die je aan het begin van een potje moet doorlopen is daar de grootste oorzaak van. Echter kan mijn slechte ervaring met Evolve ook komen door het feit dat ik nog niet zo veel potjes heb kunnen spelen. Evolve is vooral leuk wanneer je het met mensen speelt die er verstand van hebben. Wellicht is dat de enige situatie waarin Evolve ook echt leuk is. Echter is Evolve op het moment nog maar moeilijk te beoordelen.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner