F1 2010

F1 2010
24/09/2010
Racing, Sport
ja
PC, PlayStation 3, Xbox 360

De fans van Formule 1 hebben er lang op moeten wachten, maar eind september is het dan zover. Met F1 2010 komt er nog eens een Formule 1 game naar de consoles. Dat ontwikkelaar Codemasters de rechten daarvoor in handen heeft belooft alvast veel goeds. Denken we hierbij maar aan GRID en DiRT, die over een sterke race engine beschikken.

Vorig jaar is met F1 2009 wel al een Formule 1 game van Codemasters voor de Wii verschenen. De versie die nu voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360 gaat uitkomen zal echter volledig anders zijn. De graphics en gameplay zijn onder handen genomen en het spel bevat ook enkele andere features dan F1 2009. Alle coureurs en wagens die in dit seizoen van de Formule 1 actief zijn, vinden we uiteraard ook terug in het spel. Helaas is het Formule 1 kampioenschap wel bijna afgelopen wanneer het spel verschijnt. Hopelijk wordt F1 2010 bij het begin van het volgende kampioenschap dan voorzien van een patch zodat de rijders en de wagens wat langer recent blijven.

F1 2010 moet meer worden dan een traditioneel F1 race spel. Alles staat in het teken om een levensechte ervaring als Formule 1 piloot mee te maken. De slogan voor het spel is dan ook: Be the Driver, Live the Life. Dit merk je al aan het menu. Die is immers te vergelijken met de menustructuur van Dirt 2. Daar kan je met je coureur in en naast je trailer lopen en vandaar uit een race starten of andere opties kiezen. Aangezien ze je in de schoenen van een F1-rijder willen plaatsen, vormt de carrièremodus de hoofdbrok van het spel. Je kan hierbij kiezen of je een carrière van drie, vijf of zeven seizoenen gaat spelen. Deze keuze is belangrijk want hoe langer je kiest, des te lager zal je moeten beginnen. Door goed te presteren bij de kleinere teams, kan je uiteraard hogerop geraken. Grotere teams willen je dan inlijven, maar er is ook de mogelijk om bij je huidige team te blijven. Door goede resultaten te behalen groeit dit team namelijk ook. Succesvol rijden betekent bij de kleinere teams gelukkig dat je geen races hoeft te winnen. Hoger eindigen dan je teamgenoot of een bepaalde doelstelling halen wordt door het bestuur ook geapprecieerd.

Bij F1 2010 is het belangrijk dat je zowel op als naast de baan het team in een goed daglicht zet. Zo kan je deelnemen aan persconferenties . Hierbij is het belangrijk dat je jouw woorden goed wikt en weegt. Ieder antwoord heeft immers zijn gevolgen. Die gevolgen kunnen heel belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld later voor Ferrari wil gaan rijden, kan je ze maar beter niet afkraken in de pers. Soms kan kritiek wel helpen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je team sneller een update aan de wagen zal uitvoeren. In de paddock zal je ook geregeld een journalist tegen het lijf lopen die een interview wil afnemen. Gelukkig kan je over een PR-dame beschikken. Die laat je weten wat voor effect je uitspraken hebben gehad. Voor het hele Be the Driver gebeuren te ondersteunen heeft Codemasters de hulp ingeroepen van Anthony Davidson. Dit is een testrijder die voor verschillende F1-teams heeft gereden en het wereldje dus goed kent. Hij heeft dan ook zijn feedback gegeven tijdens de ontwikkeling.

Het wordt nog afwachten hoe de gameplay zal uitpakken. Je beschikt in ieder geval over de mogelijkheid om je wagen tot in de puntjes af te stellen. De wagens beschikken al over een pre-setup voor ieder parcours. Als je niet zo'n zin hebt om je wagen aan te passen, kan je dus meteen gaan racen. Codemasters liet weten dat een goede eigen afstelling van de wagen hooguit twee tienden van een seconde per ronde tijdwinst kan opleveren. De AI van de tegenstanders is helemaal uitgewerkt per coureur. Zo zal een ervaren Fernando Alonso situaties beter kunnen inschatten dan nieuwkomer Kamui Kobayashi. Deze laatste zal veel sneller een inhaalactie proberen met dus een grotere kans tot crashen. Wat we van de graphics hebben gezien, ziet er goed uit. Vooral de wagens en de weerseffecten zijn tot in detail uitgewerkt. De parcours zien er ook netjes uit en het publiek zal elke race veranderen. Zo zal je in Monza opvallend meer Ferrari vlaggen zien dan op andere circuits. De coureurs zijn ook gedetailleerd en bewegen hun lichaam mee in de bochten.

De online modus zal plaats bieden aan twaalf spelers tegelijk. Van ieder team is er slecht één wagen op de baan aanwezig. Spelers kunnen zelf instellen of alle auto’s gelijk zijn in prestatie, of dat de wagens hun realistische vermogen behouden. Als je voor dit laatste kiest dan worden de spelers met een tragere wagen beloond met extra XP na een goede prestatie. Alle XP die je verdient online, neem je overigens mee naar de singleplayer.

Verwachting

Het is vooral afwachten hoe het racen zelf zal uitpakken. Als de gameplay goed wordt dan lijkt met F1 2010 een topspel in de maak te zijn. Vooral Formule 1 liefhebbers zullen zich helemaal kunnen uitleven. Dit kan vooral in de meest uitgebreide carrièremodus ooit in een Formule 1 spel. Hopelijk wordt het lange wachten in september dan ook beloond met eindelijk een sterke F1-game.

Discord

Hot
Enquête
Verrassend
26%
Verschrikkelijk
37%
Prachtig
12%
Het maakt mij niet zoveel uit
25%
Totaal aantal stemmen: 100 | 0 reacties
Speel nu

Games Headliner